Spørsmål til ordfører, kommunestyre 22.06.23. 

 Noen ganger kan man få en følelse av at man går ett skritt fram og to tilbake. Og ved noen tilfeller kan det synes som man knapt kommer framover. Politikk og byutvikling burde dreie seg om forutsigbarhet. Forutsigbarhet i form av at vedtatte prosjekt settes ut i live og blir noe vi kan se resultatene av. Høyre har forståelse for at ting tar tid. Vi i Høyre har også forståelse for at det gjøres endringer når ting ikke akkurat blir som man har tenkt, men det blir feil når en tverrpolitisk har gått inn for å gjøre et felles løft for vinter-belysning i Harstad, og nå får signaler om at posisjonen ser ut til å gi opp prosjektet på startstreken, uten å gjøre innsatsen som må til for å komme i gang. 

 Etter et forprosjekt som riktignok ikke betyr en voldsom ambisiøs eller banebrytende endring av vinterbelysningen for Harstad, men likevel en viktig og riktig start, har vi Høyre vært optimistiske, ikke minst med håp om å om å få til et flott mørketidsprosjekt for byen vår. Å begynne med å få belyst estetiske kvaliteter ved noen signalbygg er bra, og herfra er det mange gode muligheter for å få til løftet opp og fram områder og strekninger i Harstad gjennom bruk av belysning. 

 Det er ikke nødvendig å gjenta formål eller visjoner rundt lyssetting av Harstad. Disse har vært behørig presentert både i media og i tidligere saksdokumenter. En ting kan imidlertid være verdt å gjenta; lyssetting innebærer byforskjønnelse og fremheving av byens egenart. Og det finnes gode og profesjonelle aktører som kan hjelpe og bidra til å vise både mulighetene og kvalitetene ved å prioritere belysning som estetisk virkemiddel, dersom kommunen av ulike grunner står fast eller sliter med å se lyset - så og si. 

 Spørsmålet Høyre ønsker å stille ordføreren er: 

Hvorfor er lysprosjektet stoppet opp og er det gjort tilstrekkelig for å følge opp intensjonene med lyssettingsideen og forprosjektet? 


Svar fra ordføreren:

Prosjektet Vinter-Harstad ble startet i 2021 ved at kommunestyret ba administrasjonen om å legge fram en sak om slikt prosjekt for Harstad sentrum.  Det ble i den forbindelse utarbeidet et forprosjekt for belysning i Harstad sentrum hvor belysning av 5 bygninger/byrom ble plukket ut som piloter i samarbeid med gårdeierforeningen i Harstad sentrum. 

Disse skulle være delprosjekt/eksempler på vinterbelysning til inspirasjon for andre gårdeiere i sentrum. Forprosjektet var grunnlag for å innhente tilbud på belysning av disse pilotene. Det ble i tillegg avsatt en tilskuddspost på kr 150.000, som disse kunne søke på. 

Når forprosjektet ble ferdigstilt, så var flere av eierne av delprosjektene blitt usikker på om de hadde mulighetene for gjennomføringen av tiltakene. Dette på grunn av økonomi etter en periode med korona og økte rentekostnader. Det er imidlertid 3 delprosjekt (Stor Norske-bygget, Harstad Sparebank-bygget og Generalhagen) som har signalisert en gjennomføring av sine tiltak. I tillegg vil også Harstad havn med Havne-bygget vurdere sitt prosjekt på ny. Kommunestyret ble i møtet 24. mai orientert om statusen i dette prosjektet, hvor de ulike gårdeiere ble angitt å ha videre oppfølgingsansvar for sine del-tiltak. Det har både i den siste perioden og løpende kontakt fra prosjektleder til de ulike gårdeierne for å motivere til gjennomføring av sine tiltak, så prosjektet ansees jo ikke som dødt.

Kommunestyret vedtok i budsjettet for 2023 kr 300.000 til «belysningstiltak» knyttet opp mot prosjektet. Det var ved bevilgningen ikke beskrevet konkrete tiltak. Prosjektleder har vurdert aktuelle tiltak, men det er foreløpig ikke landet et endelig tiltak. Dette ble formannskapet orientert muntlig om av administrasjonen i forbindelse med nevnte orienteringssak om lys-prosjektet.

Posisjonen har i forbindelse med behandlingen av 1. tertial foreslått å omprioritere 
kr 150.000 av de avsatte midlene til lys-prosjektet i 2023. Det er foreslått tiltak i form av «City dressing» og maling av fotgjengerkryssinger i regnbue-fargene. Ordfører mener de alternative tiltakene er positive tiltak i sentrumsutviklingen og at kommunen ved en senere anledning kan bevilge ytterligere midler til lys-prosjektet når pilotprosjektene klarer å gjennomføre sine deler av prosjektet. Harstad kommune ferdigstiller jo Generalhagen i 2023.

Svar på konkret spørsmål:

Lysprosjektet «Vinter-Harstad» har ikke stoppet opp, men er nå i en fase hvor kommunen ikke lenger er en aktiv deltager utenom Generalhagen. Ved ferdigstilt forprosjekt har de 5 pilotene fått et grunnlag for å innhente tilbud på sine tiltak slik premissene til prosjektet var. 

Prosjektleder er i kontakt med disse for å støtte opp om deres gjennomføring av sine deltiltak. Tiltakene til UiT med Store Norske-bygget og Sparebanken 68 Nord med sitt bankbygg har bekreftet gjennomføring i tillegg til Generalhagen.