- 1. Innledning
- 2. Helsefremmende og forebyggende tjenester
- 3. Rådgivningstjenester
- 4. Tildeling av tjenester uten enkeltvedtak
- 5. Tildeling av tjenester med krav om enkeltvedtak
- 6. Lovverk og verdier som strategisk føringer for tildeling av helse- og omsorgstjenester
1.1 Generelle betraktninger og begrepsavklaringer
Harstad kommune ved helse, omsorg og velferd presenterer i denne katalogen en oversikt over helse- og omsorgstjenester, og kriterier for tildeling av disse. Hensikten er å gi nødvendig informasjon om tilgjengelige tjenester, tildelingskriterier, krav og forventninger til både tjenesteutøver og innbyggere.
Hovedmålet er rett tjeneste til rett tid, samt tilby koordinerte, fleksible og tilpassede tjenester basert på behov, gjennom kompetente medarbeidere og innbyggerdeltakelse.
Kommunen har utarbeidet en mestringstrapp for å imøtekomme innbyggernes forventning. Kommunen skal:
- fordele tjenestene med søkelys på mestring, forebygging og tidlig innsats
- gi en oversikt over helse- og omsorgstjenestene i Harstad kommune, samt gi noen beskrivelser av hvordan kommunen tildeler de ulike tjenestene i trappa.
- avklare tidlig innbyggernes og pårørendes forventninger til tjenestene.
- utmåle og tildele tjenester med utgangspunkt i brukerens egne ressurser og bistandsbehov.
- skape en felles forståelse for nivået på tjenesteytingen med bakgrunn i myndighetskrav, faglige og juridiske vurderinger, samt politiske prioriteringer
- Ifølge nasjonal strategi for kvalitetsutvikling er helsetjenester av god kvalitet kjennetegnet ved at tjenestene:
- er virkningsfulle
- er trygge og sikre
- involverer brukere og gir dem innflytelse
- er samordnet og preget av kontinuitet på en god måte
- er tilgjengelige og rettferdig fordel
Denne kvalitetsstrategien er et rammeverk på systemnivå, som styrker kvalitetsarbeidet og understøtter helse- og omsorgssektoren i sitt arbeid å utøve og utvikle tjenester av god kvalitet. Kvalitetsutvikling er en strategi som sees i denne sammenheng som en ledelsesfilosofi. Denne tilnærmingen bygger på systematisk forbedringer gjennom brukermedvirkning og aktiv involvering av ansatte kontinuerlig, samt sikrer forbedringer i alle sentrale prosesser i helse- og omsorgstjenester. Det er veldig viktig at aktiviteter, forbedringsarbeid og tiltak er godt integrert i virksomhetens plan, og ikke noe som kommer i tillegg til andre strukturer og satsingsområder.
Kommunen har et overordnet ansvar for at innbyggernes tilbud blir organisert på en helhetlig måte, og at tjenestene tilfredsstiller nødvendige kvalitetskrav. Tjenestene bør tildeles likt og på et rettferdig grunnlag. Kommunen har planleggings-, koordinerings- og driftsansvaret for tjenestene som tildeles, herunder det faglige og økonomiske ansvaret, samt arbeidsgiveransvaret for de som arbeider innenfor tjenestene (Helsedirektoratet). I samsvar med kvalitetsforskriften skal kommunen sørge for systematiske tiltak som sikrer at virksomheten sine aktiviteter blir planlagt, organisert, utført og vedlikeholdt i samsvar med de krav som er fastsatt i helse- og omsorgstjenestelovgivingen (leve hele livet-reformen).
I balansegangen mellom lovpålagte krav for helse- og omsorgstjenestene, politiske prioriteringer og avgrensede økonomiske rammer, er det svært viktig å tydeliggjøre rutiner og praksis for tildeling av tjenester som er tilpasset den enkelte innbyggers behov til enhver tid. Altså «Rett tjenester til rett tid». I denne tjenestekatalogen, har vi prøvd å samle alle helse- og omsorgstjenester på ett sted, og beskrevet mer i detalj tjenesteinnhold, tildelingskrav, forventninger og andre praktiske forhold. Tjenestekatalogen vil fungere som et informasjonsverktøy for både innbyggerne og ansatte.
Katalogen er disponert som følgende:
- Hovedprinsipper som tildeling av tjenester baserer seg på.
- Helsefremmende og forebyggende tjenester.
- Rådgivningstjenester.
- Tildeling av tjenester uten vedtak (ikke-lovpålagte tjenester).
- Tildeling av tjenester med krav om enkeltvedtak (lovpålagte tjenester).
- Lovverk og verdier som strategisk føringer for tildeling av helse- og omsorgstjenester.
1.2 Hovedprinsipper for helse- og omsorgstjenester
Kommunen har lovpålagte tjenester som styres av ulike regelverk. Mange av disse er individrettede og ytes på bakgrunn av individuelle vedtak. Det betegnes som enkeltvedtak i forvaltningsloven. De fleste av disse tildeles etter en individuell behovsvurdering og tverrfaglig kartlegging, hvor den enkeltes behov måles opp mot vilkår i loven inntil 2-3 uker før vedtak fattes. Fyller man vilkårene, har man en ubetinget rett på tjenesten, uavhengig av kostnad eller den enkelte kommunes økonomi. Her kommer en rekke forvaltningsmessige prinsipper til anvendelse, som skal hindre ulik behandling av like tilfeller.
St.meld. 9 (2012-2013) «Én innbygger – én journal» har fokus på å utarbeide en funksjonell beskrivelse av en nasjonal løsning for kommunale helse- og omsorgstjenester. To viktige elementer i dette arbeidet påpeker viktigheten av brukermedvirkning og ha informasjon om tjenestene tilgjengelig for innbyggere.
På overordnet nivå ønsker kommunen å innrette sine helse- og omsorgstjenester etter følgende strategisk prinsipper:
- Helse- og omsorgstjenester skal være et supplement til egne ressurser.
- Ei dør inn.
- Lik behandling.
- Det skal tilrettelegges for egen mestring og deltagelse.
- Tidlig intervensjon prioriteres med vekt på forebyggende tiltak lavere i mestringstrappen og redusering av ressurskrevende tiltak høyt opp i mestringstrappen.
- Velferdsteknologi som integrert del av helse- og omsorgstjenester.
- Å gi helhetlig og tverrfaglig tilbud tilpasset den enkelte innbygger.
- Rett tjeneste til rett tid.
1.3 Forventninger til avdeling for koordinering og tildeling av helse- og omsorgstjenester (AKT)
Harstad kommune har et eget søknadsskjema for helse- og omsorgstjenester. For å ivareta prinsippet om «ei dør inn», sendes søknader og henvendelser fra innbyggere til AKT. Søknader og henvendelser vurderes, og fordeles til ulike saksbehandlere.
Avdeling for koordinering og tildeling av helse- og omsorgstjenester skal behandle søknader innenfor forvaltningslovens frist (fire uker). Ved lengre saksbehandlingstid skal innbyggeren opplyses skriftlig om dette. Denne avdelingen er også første klageinstans, og behandler alle klager på tjenester. Dersom klagen ikke tas til følge, vil statsforvalteren normalt være neste instans.
Denne avdelingen skal også:
- gjennomføre daglig tverrfaglig inntaksmøte for fordeling av mottatte søknader til ulike team/saksbehandlere
- ivareta utskrivningsklare pasienter
- involvere de ulike vurderingsteamene via saksbehandler i teamet etter behov
- innhente nødvendig informasjon
- inneha kompetanse og sørge for god kvalitet innen saksbehandling og lovverk
- sikre virksomhetsdata gjennom regelmessig rapportering til kommunedirektøren og politiske organer
1.4 Forventninger til innbyggerne
Helse- og omsorgstjenester kan i utgangspunktet bare gis etter samtykke. Innbyggerne må tillate at nødvendig informasjon innhentes for å kunne behandle søknaden. Innbyggerne må være motiverte til å motta tjenesten, samt bidra til anskaffelse av nødvendig utstyr og hjelpemidler, herunder velferdsteknologiske løsninger.
1.5 Brukermedvirkning/involvering
Et sentralt faglig prinsipp som ligger til grunn for tildeling av helse- og tjenester i Harstad kommune, er kartlegging av den enkeltes ressurser og muligheter til å mestre egen hverdag og helse. Dette kan bidra både til bedre livskvalitet for den enkelte og over tid redusere behovet for kommunale tiltak.
En tverrfaglig vurdering vil være et viktig grep for å få til en helt nødvendig omstilling, med større vekt på habilitering og rehabilitering i de kommunale helse- og omsorgstjenestene.
2.1 Aktivitetssentrene
Tjenestebeskrivelse |
Aktivitetssentrene ligger i enhet for helse og mestring, og har ansvar for følgende tjenester: kommunenes aktivitetssentre, helsestasjon for eldre, miljøvert i omsorgsboliger og hørselskontakt. Aktivitetssentrene er åpne, helsefremmende og forebyggende tiltak for eldre over 65 år samt lag og foreninger. Målet er å bidra til god helse, livskvalitet og mestring i befolkningen gjennom aktivitet, tilhørighet og trivsel. Aktivitetssentrene forebygger ensomhet og gir meningsfylt hverdag. De gir også mulighet for å bo lengst mulig hjemme. Begge sentrene har frisør og fotterapeut som er selvstendig næringsdrivende. Harstad kommune har to aktivitetssentre:
|
Formål |
Tjenesten skal:
|
Kriterier for tildeling |
Tilbudet er gratis og åpne for alle. |
Hva du kan forvente av oss |
|
Hva vi forventer av deg |
|
2.2 MøtePlassen dagsenter
Tjenestebeskrivelse |
MøtePlassen dagsenter ligger organisert i enhet for hjemmetjenester under avdeling psykisk helse. MøtePlassen dagsenter ønsker å være et treffsted for personer som har hatt, eller har psykisk helseutfordringer. MøtePlassen dagsenter har ulike gruppeaktiviteter hvor målet er sosial trening. På dagsenter er det mulig å kjøpe frokost/lunsj og middag. Åpningstid på dagtid er mandag og onsdag fra kl 9:00 -15:00, tirsdager ulike gruppeaktiviteter og torsdag fra kl 17:00 – 20:00. Fredager er det turgruppe. |
Formål |
|
Målgruppe |
Tilbudet er gratis og åpne for alle |
Hva forventer du av oss |
|
Hva forventer vi av deg |
|
2.3 Helsestasjon for barn
Tjenestebeskrivelse |
Helsestasjon for barn tilbyr svangerskapskontroller til gravide, helseundersøkelser av barn, vaksinering og foreldreveiledning. Tilbudet omfatter svangerskapskontroller, hjemmebesøk for nyfødt av jordmor og helsesykepleier, samt 13 faste konsultasjoner fram til skolealder. Det er etablert tverrfaglig konsultasjonsteam for barn 0-1 år, foreldreforberedende kurs, samlivskurs for førstegangsforeldre samt barselgrupper. Jordmødre, helsesykepleiere, leger, fysioterapeuter og helsesekretærer er tilknyttet helsestasjonen. |
Formål |
Helsestasjonstjenesten skal bidra til å fremme fysisk og psykisk helse, gode sosiale og miljømessige forhold og forebygge sykdommer og skader. |
Målgruppe |
Gravide med partnere samt alle barn fra 0 – 6 år og deres foresatte. |
Hva du kan forvente av oss |
|
Hva vi forventer av deg |
|
Praktiske opplysninger |
Vi holder til i Havnegata 1, første etg. tlf. 99227140. Åpningstid: mandag - fredag kl. 08.30 – 15.00. Tjenesten er gratis. |
2.4 Helsestasjon for ungdom
Tjenestebeskrivelse |
Helsestasjon for ungdom er et helsetilbud til ungdom som bor eller oppholder seg i kommunen. Helsestasjon for ungdom tilbyr veiledning innen fysisk, psykisk og seksuell helse. Helsesykepleiere og leger er tilknyttet helsestasjon for ungdom. |
Målgruppe |
Ungdom 13 - 20 år. |
Kriterier/vilkår for tildeling |
Lavterskeltilbud til ungdom som trenger råd og veiledning om fysisk og psykisk helse og/eller psykososiale problemstillinger. |
Hva du kan forvente av oss |
Vi utøver helsetjenester i tråd med nasjonale faglige retningslinjer og føringer. |
Hva vi forventer av deg |
Du gir tilbakemelding dersom du opplever kritikkverdige forhold. |
Praktiske opplysninger |
Tjenesten er gratis. Du trenger ikke timeavtale (drop-in). Vi holder til i Havnegata 1 i fjerde etasje. Tlf.: 94863130. Åpningstider: tirsdager kl. 15.00 – 17.30. |
2.5 Skolehelsetjenesten i grunnskolen og videregående skole
Tjenestebeskrivelse |
Skolehelsetjenesten omfatter helsetilbud til elever og foresatte i nært samarbeid med den enkelte skole. Tilbudet omfatter helseundersøkelser, vaksinering, helseopplysning og undervisning, individuelt og i grupper. Det er åpen kontortid på alle skolene. Helsesykepleiere og fysioterapeuter er fast tilknyttet de enkelte skolene. |
Formål |
Fremme fysisk, psykisk og seksuell helse, gode sosiale og miljømessige forhold samt forebygge sykdommer og skader. |
Målgruppe |
Skoleelever og ungdom opp til 23 år. |
Kriterier/vilkår for tildeling |
Tilbudet er gratis. |
Hva du kan forvente av oss |
Vi utøver helsetjenester i tråd med nasjonale faglige retningslinjer og føringer |
Hva vi forventer av deg |
Du gir tilbakemeldinger på behov, ønsker, brukertilfredshet og eventuelle avvik. Du møter opp til avtalt tid, og gir beskjed dersom du ikke kan komme. |
Praktisk opplysninger |
Helsesykepleier har fast kontortid på sin skole. Kontaktinformasjon med telefonnummer finnes på kommunens hjemmeside. |
2.6 Helsestasjon for flyktninger og asylsøkere
Tjenestebeskrivelse |
Tilbud om helsekartlegging og nødvendig videre oppfølging av alle flyktninger som bosettes i Harstad. Tuberkulosekontroll innen to uker etter ankomst til Harstad kommune (gjelder bosatte flyktninger direkte fra utlandet).
laboratorieprøver for smittsomme sykdommer ved behov., vaksinering, råd/veiledning/koordinering, informasjon, henvisning videre ved behov, oppfølging av barn, unge og voksne
|
Målgruppe |
Alle flyktninger som bosettes i Harstad i inntil fem år etter ankomst. Asylsøkere i Harstad, ved behov. |
Kriterier/vilkår for tildeling |
Flyktninger som har vært bosatt i Harstad i mindre enn fem år. Asylsøkere i Harstad kommune, ved behov. |
Hva du kan forvente av oss |
Vi yter tjenester i samsvar med tjenestebeskrivelsen. Vi bruker tolk i alle samtaler der det er behov. |
Hva vi forventer av deg |
Du møter presis eller melder fra hvis du ikke kan møte til avtale. Du gir tilbakemelding/informasjon dersom du opplever kritikkverdige forhold. |
Praktisk opplysninger |
Tjenesten er gratis hos helsesykepleier og ved mottaksundersøkelsen hos flyktningelegene. Laboratorieprøver ved mottak er gratis. Betaling av egenandel ved senere legeundersøkelser følger fastlegeforskriften – normaltariff. Bosatte flyktninger får innkalling til samtale like etter bosetting. Asylsøkere får innkalling etter behov.
|
2.7 Helsestasjon for eldre/hørselskontakt
Tjenestebeskrivelse |
Helsestasjon for eldre er et helsefremmende og forebyggende tiltak for kommunens hjemmeboende alderspensjonister. Tjenesten er gratis og har følgende tilbud:
Hørselskontakt gir informasjon:
Satsingsområder:
|
Formål |
Formålet med tjenesten er å bidra til et godt og selvstendig liv i egen bolig; fremme helse og trivsel, forebygge ulykker og sykdom, samt styrke brukerens mestringsopplevelse. |
Målgruppe |
Eldre fra alder av 70 år og oppover. |
Hva forventer du av oss |
|
Hva forventer vi av deg |
|
2.8 Parkeringsbevis
Tjenestebeskrivelse |
Drift av parkeringsordningen for forflytningshemmede. Søknadsbehandling, tildeling av parkeringsbevis og kontroll. |
Formål |
Sikre en god parkeringsordning for forflytningshemmende innbyggere, samt fremme mulighet for sosialisering. |
Målgruppe |
Kommunens innbyggere som har behov for tjenesten. |
Kriterier/vilkår for tildeling |
Personer som på grunn av bevegelseshemming har problemer med å forflytte seg over ei strekning, og som derfor har behov for lettelser i forbindelse med parkering. |
Hva du kan forvente av oss |
|
Hva vi forventer av deg |
|
Praktisk opplysninger |
Søknadskjema: Søknad om parkeringstillatelse for forflytningshemmede Søknaden din skal være skriftlig og behandles i de fleste tilfellene av en egen nemnd for slike saker. Vi besvarer søknaden skriftlig med utgående brev, samt informasjon om klageadgangen. |
2.9 Ledsagerbevis
Tjenestebeskrivelse |
Et ledsagerbevis er et dokument i form av et kort som utstedes til den funksjonshemmede. Ledsagerbevis utstedes gratis, og nedre aldersgrense for søkere er normalt åtte år. Dersom det er behov for to ledsagere, må dette stå på kortet.
Gyldighet Ledsagerbeviset gjelder for adgang til de aktiviteter, bygninger, transportmidler og lignende som aksepterer ordningen, og hvor det offentlig fastsatte symbolet for ledsager er slått opp. Ordningen skal ikke medføre noen særfordeler for ledsageren, ut over at ledsageren for eksempel får overvære konserter, forestillinger og lignende der ledsagerens tilstedeværelse er nødvendig. Likeså kan ikke ledsagerbevis brukes dersom ledsageren for eksempel driver egentrening på et treningssenter, i tillegg til å bistå den funksjonshemmede. Gyldighetsdato framgår av beviset. Ved misbruk av ordningen, vil beviset kreves tilbakelevert. |
Formål |
Ordningen skal være et virkemiddel for å forebygge isolasjon og derved bidra til økt livskvalitet for den funksjonshemmede. Ordningen med ledsagerbevis omfatter personer med funksjonshemming normalt av minst 2-3 års varighet. Med funksjonshemming forstås et misforhold mellom individets forutsetninger og miljøets krav til funksjon på områder som er vesentlige for etablering og opprettholdelse av selvstendighet og sosial tilværelse. |
Målgruppe |
Ledsagerbevis er rettet mot ledsager, som er den som til enhver tid bistår den funksjonshemmede for at denne skal kunne oppnå formålet med ordningen. Den funksjonshemmede velger selv hvem han/hun vil bruke som ledsager fra gang til gang, for eksempel en venn, familiemedlem eller støttekontakt. |
Praktisk opplysninger |
Søknad Den funksjonshemmede søker bostedskommunen på fastsatt skjema om tildeling av ledsagerbevis. Søknaden skal – for å komme i betraktning – vedlegges passfoto samt uttalelsene fra enten primærlege, legespesialist, offentlig godkjent helseinstitusjon eller en av kommunens helse- og sosialavdelinger om den funksjonshemmedes behov for ledsager.
Aktuelle bruksområder:
|
2.10 TT kort
Tjenestebeskrivelse |
Transporttjenesteordningen (TT-ordningen) er ikke en lovfestet rett personer har, men en tilskuddsordning som fylkeskommunen skal forvalte til personer som på grunn av varige forflytningshemminger, ikke kan benytte seg av vanlige kollektive transporttilbud eller eget kjøretøy. Transporttilbudet gis i form av dør-til-dør-transport, slik at de har muligheter til å delta i aktiviteter i nærmiljøet på lik linje med den øvrige befolkning. Tildelt beløp skal finansiere fritidsreiser. Det skal ikke benyttes til jobb, studier, lege/ fysioterapi og eller andre tjenester som dekkes av folketrygden. |
Målgruppe |
Personer som på grunn av en varig funksjonshemming, er helt eller delvis avskåret fra å bruke ordinære kollektive transportmidler. |
Kriterier/vilkår for tildeling |
|
Praktisk opplysninger |
2.11 Fastlege
Tjenestebeskrivelse |
Harstad kommune har sju legesentre; Bjarkøy, Vågsfjord, Heggen, Rødbergveien, Sjøkanten, Havnegata og Kanebogen. Det jobber 34 fastleger i Harstad kommune. Oversikt over fastleger i Harstad, se link: Om fastlegen - helsenorge.no |
Formål |
Formålet med fastlegeordningen er å sikre at alle får nødvendige allmennlegetjenester av god kvalitet til rett tid, og at personer bosatt i Norge får en fast allmennlege å forholde seg til. |
Målgruppe |
Personer som ønsker fastlege i Harstad, og personer som er på besøk i Harstad og får behov for øyeblikkelig legehjelp. |
Hva du kan forvente av oss |
Du kan forvente at legesentrene er tilgjengelige på telefon og ved frammøte i samsvar med oppgitte åpningstider og etter avtale. Du kan forvente at din henvendelse blir vurdert, prioritert og at du får en tilbakemelding. |
Hva vi forventer av deg |
|
Kriterier for å kunne få fastlege |
|
Praktisk opplysninger |
Timebestilling: Du må selv ta kontakt med legesenteret for å bestille time. Øyeblikkelig hjelp: Legesentrene yter øyeblikkelig hjelp til sine fastlegepasienter, samt alle personer som oppholder seg i Harstad kommune hverdager kl. 08.00 –15.30. Ved livstruende tilstander; ring 113. |
2.12 Vaksinasjonskontor/smittevernkontor
Tjenestebeskrivelse |
|
Formål |
Gi råd og veiledning om vaksinasjon og smittevern. Forebygge sykdommer gjennom vaksinering. |
Målgruppe |
Innbyggere som har behov for tjenester beskrevet ovenfor. |
Hva du kan forvente av oss |
|
|
|
Praktisk opplysninger |
Pris for tjenesten: Egen prisliste Åpningstider: Hverdager mellom kl. 08.00 – 15.00. Må ha timeavtale. Telefontreffetid mandager og torsdager mellom 10.00 – 11.00. Tlf. 99 52 71 45 Timebestilling: Tlf.99 22 71 40. |
2.13 Legevakt
Tjenestebeskrivelse |
Harstad kommune har legevakt som skal dekke behovet for øyeblikkelig helsehjelp utenom legesentrenes åpningstider. Legevaktsentralen (LV) er betjent hele døgnet telefon 116117. |
Formål |
Kommunen skal sørge for at alle som oppholder seg i kommunen har tilgang på nødvendig øyeblikkelig helsehjelp. |
Målgruppe |
Alle som bor eller oppholder seg i Harstad kommune. |
Kriterier/vilkår for tildeling |
Akutt sykdom eller forverring av sykdom og skade. |
Hva du kan forvente av oss |
|
Hva vi forventer av deg |
|
Praktisk informasjon |
Harstad legevakt er samlokalisert med akuttmottaket til UNN Harstad, St. Olavs gate 70. Telefonnummer legevakta: 116117. Ved livstruende tilstander: ring 113. |
2.13.1 Overgrepsmottaket ved Harstad interkommunale legevakt
Tjenestebeskrivelse |
Overgrepsmottaket i Harstad ligger under spesialisthelsetjenesten og dekker nedslagsfeltet til UNN Harstad (Evenes, Ibestad, Kvæfjord, Lødingen, Tjeldsund og Harstad) og UNN Narvik (Bardu, Gratangen, Lavangen, Salangen og Narvik), samt Lofoten og Vesterålen. Det er et øyeblikkelig hjelpetilbud etter seksuelle overgrep. Tilbudet kan benyttes uten henvisning, av alle kjønn fra og med 14 år. |
Målgruppe |
Tilbud til alle som er utsatt for seksuelle overgrep fra og med 14 år. |
Kriterier for tildeling |
Tilbudet gjelder uavhengig av anmeldelse og henvisning. |
Praktiske opplysninger |
|
2.14 Krisesentertilbud
Tjenestebeskrivelse |
Harstad kommunes krisesenter gir tilbud til voldsutsatte i nære relasjoner. Tilbudet er gratis. |
Formål |
Kommunen skal sikre et godt og helhetlig krisesentertilbud i en akuttsituasjon, og over tid. Personer som er utsatt for vold i nære relasjoner og som har behov for råd og veiledning eller et midlertidig botilbud. |
Målgruppe |
Kvinner, menn og barn som er utsatt for vold eller trusler om vold av nære relasjoner. |
2.15. Hjelpemiddeltjeneste
Tjenestebeskrivelse |
Har du nedsatt eller redusert funksjon som påvirker hvordan du mestrer daglige aktiviteter eller gjøremål, kan du låne hjelpemidler fra kommunen. Hjelpemidlene kan gjøre det enklere for deg i din hverdag, og lånes for en kortere eller lengre periode.
Det er hjelpemiddeltjenesten som forvalter og administrerer kommunens korttidslager av hjelpemidler. Det er også den som ivaretar ansvaret for mottak, utkjøring, montering, service og enklere reparasjon av hjelpemidler som er på varig lån fra NAV hjelpemiddelsentral. |
Formål |
Et hjelpemiddel er et tiltak eller en gjenstand som skal bidra til å redusere mennesker med funksjonsnedsettelser sine praktiske problemer i hverdagen. Utlån av hjelpemidler tilbys for at du som bruker skal klare deg best mulig i din egen hverdag. |
Målgruppe |
de er utlånt fra kommunens kortidslager eller fra NAV Hjelpemiddelsentral. |
Kriterier/vilkår for tildeling |
Korttidslån: Hjelpemidler kan lånes fra kommunens kortidslager for en periode på inntil tre måneder. Du kan få låne hjelpemiddelet i en lengre periode etter en vurdering, dersom du har behov for det. Kommunen har et begrenset utvalg av hjelpemidler. Alle hjelpemidler skal returneres til kommunen når behovet er opphørt. Eksempel på hjelpemidler du kan låne er:
Varig lån: Hvis ditt behov for hjelpemidler er varig (over to år), bistår vi deg med å kontakte riktig instans, som sammen med deg kan gjøre en vurdering av ditt behov og hjelpe deg med søknad til NAV hjelpemiddelsentral. Utstyr du har fått låne permanent fra NAV hjelpemiddelsentral hjelper vi deg med å montere og vedlikeholde. Dersom du ikke lengre har behov for hjelpemidler du har fått låne fra NAV hjelpemiddelsentral, skal disse returneres via kommunes hjelpemiddeltjeneste. |
Hva du kan forvente av oss |
montering av trygghetsalarm og nøkkelboks. |
Hva vi forventer av deg |
|
Praktisk opplysninger |
Hjelpemidler ved varig behov (over to år) dekkes av NAV hjelpemiddelsentral. Kommunen dekker utlån ved kortere behov. Depositum/leie kan kreves.
Ved akutt behov for å låne hjelpemidler, kan det tas direkte kontakt med den kommunale hjelpemiddeltjenesten. Ved behov for hjelpemidler kan annet helsepersonell i kommunen eller ved UNN Harstad bistå ved formidling av kontakt med hjelpemiddeltjenesten.
Ved varig behov for hjelpemidler (over to år), skal det søkes til NAV hjelpemiddelsentral. En slik søknad bør være begrunnet av helsepersonell. Det anbefales å ta kontakt med kommunal ergoterapeut, fysioterapeut, hjemmetjenesten eller annet helsepersonell for bistand. |
2.15.1 Synskontakt
Tjenestebeskrivelse |
Har du varig (over to år) og vesentlig nedsatt syn, kan du ha rett til synshjelpemidler. Hjelpemidlet må være nødvendig og hensiktsmessig for at du skal:
§ få løst praktiske problemer i dagliglivet § fungere i barnehage, grunnskole, videregående skole og som lærling § bli i stand til å skaffe deg eller beholde arbeid, eller gjennomføre utdanning eller arbeidstrening
I Harstad kommune er det etablert synskontakt i samarbeid med NAV hjelpemiddelsentral. Tilbudet gjelder alle aldersgrupper.
Synskontakten kan bistå med:
|
Målgruppe |
Alle med alvorlig synsnedsettelse med behov for tilrettelegging, som bor i Harstad kommune. |
Kriterier/vilkår for tildeling |
For å få synshjelpemidler fra NAV hjelpemiddelsentral stiller folketrygdloven noen krav som må være oppfylt. Det primære kravet er at synet er varig og vesentlig svekket. I forbindelse med søknad om synshjelpemidler kreves derfor dokumentasjon fra øyelege. Les mer om synshjelpemidler her: https://www.nav.no/no/person/hjelpemidler/hjelpemidler-og-tilrettelegging/hjelpemidler/syn. |
Hva du kan forvente av oss |
|
Hva vi forventer av deg |
|
Praktisk opplysninger |
Kontakt oppnås gjennom å henvende seg direkte til kommunens synskontakt på tlf.: 90 10 26 27. Tilbudet er gratis og krever ingen søknad. |
2.16 Frisklivssentralen
Frisklivssentralen hjelper og støtter personer som ønsker livsstilsendring. Tjenesten gis gjennom individuelle samtaler og gruppebaserte tilbud. Tjenestetilbudet har gjennom tverrfaglig samarbeid et mål om å gi brukere nødvendige verktøy på vei mot en selvstendig hverdag. Tjenesten omfatter helsefremmende og forebyggende virksomhet og skal blant annet tilby:
eksterne samarbeidspartnere |
Formål |
Formålet er å hjelpe og støtte deg som ønsker å endre levevaner knyttet til fysisk aktivitet, kosthold, søvn og/eller tobakk. |
Målgruppe |
Primært voksne med behov for hjelp og støtte til livsstilsendring. |
Kriterier/vilkår for tildeling |
Egen samtykkeerklæring og behandling av personvernopplysninger skal undertegnes av alle deltakere før oppstart. Det stilles krav om at aktuelle deltakere møter til forhåndsavtalt oppstartsamtale. Personer som ikke anses egnet eller mottakelig for tilbudet, skal informeres om andre aktuelle tilbud eller vises tilbake til fastlege for videre oppfølging. Frisklivssentralens fysiske aktivitetstilbud krever at deltakeren må kunne gå i 15-20 minutter. |
Hva du kan forvente av oss |
samarbeidspartnere, utover det som er beskrevet i samtykkeskjema, skal særskilt samtykke fra deltaker innhentes og begrunnes.
med deltakerens mål, ønsker og helsemessige forutsetninger. Vurderes det at våre tilbud ikke samsvarer med deltakerens problemstilling, skal deltaker få snarlig tilbakemelding og eventuelt vises tilbake til fastlege.
Første deltakerår er personen prioritert til nye kurs- og gruppeaktiviteter med begrenset kapasitet.
har hatt en varighet på minimum 2 år. Ved kortere opphold vil total deltakerperiode ligge til grunn for prioriteringer.
støttes til å utforske andre tjenestetilbud med mål om å vedlikeholde oppnådd livsstilsendring.
på økt egenaktivitet og som en naturlig progresjon i endringsprosessen på veien mot en selvstendig hverdag. |
Hva vi forventer av deg |
ny tid.
din deltakelse.
og positiv stemning på våre gruppeaktiviteter.
|
Praktisk opplysninger |
Aktuelle deltakere kan bli henvist fra helsepersonell, NAV eller arbeidsgiver. Henvisningen sendes skriftlig eller gis per telefon til frisklivssentralen etter samtykke. Personer som ønsker deltakelse kan selv ta kontakt via telefon, epost eller ved å benytte elektronisk interesseskjema på kommunens hjemmeside.
Kontaktinformasjon: Telefon: 90 18 86 34 (ikke sms) Epost: frisklivssentralen@harstad.kommune.no.
Pris for tjenesten: Deltakelse i Frisklivssentralen har en egenandel på 300 kr for en periode á tre måneder. Innbetalingen skjer via faktura. Det tas ikke betalt for oppstartssamtale. Individuell oppfølging kan fakturers med egen takst, men skal ikke overstige prisen for normal deltakelse. Kursavgift for andre enn våre tjenestemottakere fastsettes i forkant av hvert kurs og opplyses i invitasjonen. |
2.17 Kommunepsykologene
Tjenestebeskrivelse |
System- og forebyggende arbeid Rådgivende funksjon, samt veiledning og undervisning. |
Formål |
Kommunepsykologene skal drive helsefremmende og forebyggende arbeid rettet mot individer, grupper og lokalmiljøet. Målet med den kommunale psykologtjenesten er å styrke kvalitet og kompetanse i det helhetlige og tverrfaglige kommunale arbeidet innen psykisk helse og rus, samt vold- og traumefeltet. Kommunepsykologene deltar i plan- og utviklingsarbeid. |
Målgruppe |
Innbyggere som har behov for bistand fra kommunepsykolog. |
Praktisk opplysninger |
Kommunepsykologene er en del av Heggen helsesenter og er samlokalisert med legesenteret. Tjenesten er gratis. Kontaktinformasjon: Heggen legesenter Postmottak 9479 Harstad Telefon: 77027730 |
2.18 Rask psykisk helsehjelp
Tjenestebeskrivelse |
Rask psykisk helsehjelp Harstad (RPH) gir behandling for psykiske vansker basert på kognitiv terapi og veiledet selvhjelp. Behandlingen skjer i tverrfaglige team og det er én psykolog tilknyttet teamet. Innledende kartleggingssamtale – avgjør hvilket omsorgsnivå pasienten starter på. Tre omsorgsnivå:
Tilbudet er gratis, og du trenger ikke henvisning fra lege. Vi oppfordrer til samarbeid med fastlegen din. Det er ikke anbefalt at du mottar lignende behandling samtidig fra en annen leverandør. |
Formål |
Gi hjelp uten lang ventetid, slik at psykiske vansker ikke utvikler seg. Behandlingen skal redusere symptomene, styrke funksjonen og øke livskvaliteten til deltagerne. For deg som er i jobb, blir et viktig mål å styrke arbeidsevnen og forhindre fravær. |
Målgruppe |
Voksne over 18 år, med mild til moderat angst, depresjon eller søvnvansker. Tilbudet omfatter ikke akutte eller tunge psykiske lidelser. |
Kriterier/vilkår for tildeling |
Tilbudet er for voksne over 18 år med depresjon, angstlidelser eller søvnvansker av mild til moderat grad. Du må være innbygger i Harstad kommune for å motta tilbudet. Betaling for arbeidsbok til enkelte kurs kan forekomme. |
Hva du kan forvente av oss |
|
Hva vi forventer av deg |
|
Praktisk opplysninger |
Ring Heggen legesenter på telefon 77 02 77 30, så vil du bli satt på ringeliste og vi kontakter deg så snart vi kan. |
2.19 Tidlig innsats
Tjenestebeskrivelse |
Tidlig innsats er et forebyggende rehabiliteringstilbud til deg som fortsatt klarer deg ganske godt selv, men som opplever en endring i funksjonsnivå; og ser behov for å søke eller vurderer å søke enkle tjenester som for eksempel; trygghetsalarm, matombringing, enkle ganghjelpemidler eller bistand til renhold og lignende. Sammen med deg, er det kommunens innsatsteam, hverdagsmestring, som vurderer om tidlig innsats kan være aktuelt rehabiliteringstiltak for å forebygge/gjenvinne tapt funksjon. |
Målgruppe |
|
Kriterier/vilkår for tildeling |
Alle voksne over 65 år som søker om enkle helse- og omsorgstjenester for første gang, vil bli vurdert opp mot tidlig innsats som aktuell tjeneste, og tilbys kartlegging. |
Hva du kan forvente av oss |
|
Hva vi forventer av deg |
|
Praktisk informasjon |
Tjenesten tidlig innsats er gratis, men det kan påfalle kostnader i forbindelse med andre tjenester som evt kombineres med tidlig innsats. |
3.1 Oppfølging av kreftpasienter/kreftkoordinator
Tjenestebeskrivelse |
Koordinerer og tilrettelegger hverdagen for kreftsyke og pårørende på en best mulig måte. Gir råd og veiledning til de som har, eller har hatt kreft, og til deres pårørende. Gir informasjon om tilbud og tjenester - både innenfor og utenfor kommunen. Samarbeider med fastleger, utøvende enheter, spesialisthelsetjenesten, skoler, barnehager m.fl. Bidrar til oppfølging av barn og unge som pårørende. |
Formål |
Kreftkoordinators funksjon og ansvarsområde er å koordinere tjenester på best mulig måte for kreftpasienter og deres pårørende. |
Målgruppe |
Kreftpasienter som har kreft og deres pårørende. |
Kriterier for tildeling |
Lavterskeltilbud. Det trengs ingen søknad eller henvisning. Hvem som helst kan ta kontakt. Skal være lett tilgjengelig for pasienter og pårørende. Tjenesten er gratis. |
3.2 Utredning og oppfølging av personer med demens (hukommelsesteamet)
Tjenestebeskrivelse |
Bistår fastlege i forbindelse med kartlegging og utredning av demens diagnose. Kartlegger hjelpebehov til personer med kognitiv svikt og demens. Gir råd og veiledning knyttet til demens, oppfølging og behandling til brukere og pårørende. Gir undervisning og veiledning til kommunens tjenesteytere. Tett samarbeid med fastleger, institusjoner og hjemmetjenester, spesialisthelsetjeneste. Informasjonsdeling og kunnskapsoverføring om demenssykdom til innbyggere. |
Formål |
Sikre at personer med demens og deres pårørende får god utredning, oppfølging og et tilpasset tjenestetilbud. |
Målgruppe |
Personer med demens og deres pårørende. |
Kriterier/vilkår for tildeling |
Hukommelsesteamet er et lavterskeltilbud og tjenesten er gratis. |
Hva du kan forvente av oss |
Vi kan treffes på telefon: 98058391. Vi har kompetanse om hvordan det er å leve med demens og å være pårørende. Vi bistår familien med kartlegging av hjemmesituasjon og kan veilede i forhold til søknad av øvrige helsetjenester. |
3.3 Miljørettet helsevern
Tjenestebeskrivelse |
Miljørettet helsevern omfatter alle de faktorer i miljøet som kan ha innvirkning på folks helse. Blant annet biologiske, kjemiske, fysiske og sosiale miljøfaktorer. |
Målgruppe |
Virkeområde for tjenesten er private og offentlige virksomheter og eiendommer hvis forhold direkte eller indirekte kan ha innvirkning på helsen. Tjenesten dekker ikke miljømessige forhold som oppstår i boliger og på fritidseiendommer, hvis ikke slike forhold kan virke inn på omgivelsene utenfor boligen eller fritidseiendommen. I særlige tilfeller kan avdelingen bistå med råd dersom det er risiko for helseplager i boliger som er utleid.
Private og offentlige virksomheter dekker i denne sammenheng barnehager og skoler hvor det er en egen forskrift som regulerer barnas arbeidsforhold. Videre omfattes blant annet avløpsanlegg, bygge- og anleggsplasser, enkeltarrangementer, forsamlingsplasser hvor allmennheten har adgang, idretts-, fritids,- og underholdningsanlegg, institusjoner og internater, kontorer, leir- og campingplasser, lokaler til helsemessig behandling, lokaler til undervisning, produksjonsbedrifter, renovasjonsvirksomheter, serveringssteder, servicebedrifter, skytebaner, husdyrhold i tettbygd strøk, transportmidler, veger, havner, utslipp fra fritidsbebyggelse, og virksomheter med kjøletårn og lignende. Tilsyn med kommersielle solarier. |
Kriterier/vilkår for veiledning og bistand |
For at miljørettet helsevern skal komme til anvendelse må det foreligge helseulemper eller fare for helseskade for brukere /publikum i lokalitetene eller området. For ansatte i en virksomhet gjelder arbeidsmiljøloven. |
Hva du kan forvente av oss |
Arbeidet med miljørettet helsevern skal bidra til at helsehensyn ivaretas i planlegging, og samarbeide med alle sektorer i samfunnet som er av betydning for folkehelsen.
Tjenesten har ansvar for å saksbehandle klager som gjelder forhold som direkte eller indirekte kan ha negativ innvirkning på helsen til kommunens innbyggere. Tjenesten kan gi pålegg om utbedring av helseskadelige forhold, og i verste fall ilegge tvangsmulkt om forholdet ikke utbedres. Miljørettet helsevern har i tillegg følgende oppgaver:
|
Praktisk opplysninger |
Miljørettet helsevern er et gratis tilbud. Hygienesertifikater betales etter egne satser. Miljørettet helsevern samarbeider med alle kommunale tjenesteenheter og private organisasjoner innen samme fagområde/interesseområde, blant annet miljørådgiver ved økonomi- og utviklingsenheten i Harstad kommune, Mattilsynet og Fylkesmannens miljøvernavdeling. |
4.1. Akutt kommunal døgnplass (KAD)
Tjenestebeskrivelse |
Akutt kommunalt døgntilbud gis som et institusjonstilbud på Helsehuset. Tilbudet skal være bedre eller like godt som et alternativt tilbud i spesialisthelsetjenesten. Tilbudet skal bidra til å redusere antall øyeblikkelige hjelp-innleggelser i spesialisthelsetjenesten. Tilbudet skal ikke erstatte allerede innvilgede helse- og omsorgstjenester. |
Formål |
Formålet med KAD er å ivareta helse og omsorgstjenestelovens krav i § 3-5 om at kommunen skal sørge for et tilbud om døgnopphold for helse- og omsorgstjenester til innbyggere med behov for øyeblikkelig hjelp. Plikten gjelder kun til innbyggere kommunen har mulighet til å utrede, behandle eller yte omsorg til. |
Målgruppe |
|
Kriterier/vilkår for tildeling |
Tilbudet er gratis. Det gjøres en individuell vurdering ved hver innleggelse om vilkår om øyeblikkelig hjelp er til stede. Det er kun fastlege og legevaktslege som kan legge inn pasienter på KAD, basert på følgende kriterier:
|
4.2 Fysioterapi
Tjenestebeskrivelse |
Fysioterapi kan gis både for å forebygge og for å behandle sykdom eller skade. I den kommunale fysioterapitjenesten er fysioterapeuten enten ansatt av kommunen, eller har en driftsavtale med kommunen. Du kan få behandling enkeltvis eller i gruppe. Tjenesten er en del av kommunens tverrfaglige habiliterings- og rehabiliteringstilbud, og tilbys også i sykehjem.
Tjenesten kan bidra med blant annet:
|
Formål |
Fysioterapitjenesten skal bistå deg slik at du oppnår best mulig funksjon i forhold til dine muligheter etter sykdom, skade eller medfødte lidelser. Fysioterapitjenesten skal bidra til at du får informasjon og veiledning om hvordan du selv kan ta vare på din helse. |
Målgruppe |
Personer med behov for behandling, veiledning og opptrening etter akutt skade, sykdom eller operasjon. Kronisk syke og personer med langvarig nedsatt funksjonshemning, med behov for tverrfaglig rehabilitering. Grupper av befolkningen med behov for helsefremmende og forebyggende tiltak, både miljørettede og spesifikke tiltak. |
Kriterier/vilkår for tildeling |
|
Hva du kan forvente av oss |
|
Hva vi forventer av deg |
|
Praktisk opplysninger |
Det er faste takster for egenandel for fysioterapibehandling i den offentlige, kommunale helsetjenesten. Egenandel til fysioterapi kommer inn under egenandelstak 1, som i 2022 er 2921 kroner. Når det beløpet er nådd, får du automatisk et frikort som ligger digitalt på helsenorge.no. Logg inn på helsenorge.no for å se egenandelene som er registrert på deg. Noen grupper slipper å betale egenandel for undersøkelse og behandling av fysioterapeut. Dette gjelder:
Du trenger ikke henvisning til fysioterapeut for å få dekket utgifter til fysioterapi. |
4.3 Ergoterapi
Tjenestebeskrivelse |
Ergoterapi fremmer helse gjennom aktivitet, og støtter mennesker i å utføre aktiviteter og delta i samfunnet. Ergoterapeuten anvender aktiviteter direkte i behandling og opptrening, og indirekte ved å tilrettelegge for gjøremål gjennom tilpasning av omgivelser og bruk av tekniske hjelpemidler. Tiltakene tar sikte på å fremme aktivitet, deltakelse, tilhørighet og tilfredshet i hjem, skole, arbeid og fritid.
Tjenesten inngår som en del av kommunens tverrfaglige habiliterings- og rehabiliteringstilbud, både i sykehjem og i private hjem. Ergoterapi innebærer blant annet: § kartlegge funksjoner og tilpasse aktiviteter/ arbeidsvaner § formidle og tilpasse tekniske hjelpemidler som kan kompensere for tapt funksjon § tilrettelegge fysiske omgivelser i hjem, barnehage, skole og på arbeidsplass § bidra med forslag og retningslinjer med tanke på til universell utforming § veilede, informere og undervise § trening/tilpasning av daglige gjøremål eller andre ferdigheter § tilrettelegging for aktiv fungering i hjem, barnehage, skole og institusjon § veiledning, informasjon og undervisning § tilrettelegging og endring av bolig og/eller boligplanlegging |
Formål |
Ergoterapi har til hensikt å hjelpe mennesker til å fungere mest mulig selvstendig i hverdagen, til tross for utfordringer med å utføre daglige gjøremål på grunn av sykdom, skade eller annen funksjonsnedsettelse. |
Målgruppe |
Personer i alle aldre og livsfaser som har vansker med å klare daglige aktiviteter, eller som står i fare for å få vansker i forbindelse med alder, funksjonshemning, sykdom eller skade. |
Hva du kan forventer av oss |
|
Hva forventer vi av deg |
|
Kriterier for tildeling |
Alle som henvender seg til ergoterapitjenesten vil få en faglig vurdering av behovet for ergoterapi. Tjenesten er gratis. |
4.4 Logopedi
Tjenestebeskrivelse |
Logopedi for voksne er et tilbud i regi av kommunehelsetjenesten til innbyggere over 18 år, som av helsemessige årsaker har utfordringer med språkfunksjonen. Logopedi er en del av det tverrfaglige arbeidet innen habilitering og rehabilitering. Logopedi innebærer blant annet:
|
Formål |
Styrke den enkeltes muligheter for å opprettholde, eller få tilbake tapt språkfunksjon. |
Målgruppe |
Voksne personer som grunnet sykdom eller skade har:
|
Kriterier/vilkår for tildeling |
Alle som henvender seg til logopedtjenesten vil få en faglig vurdering av behovet for logopedi. |
Hva du kan forvente av oss |
|
Hva vi forventer av deg |
|
Praktisk opplysninger |
Logopedi er en gratis tjeneste. Tjenesten ytes der du oppholder deg, også på institusjon. Deler av oppfølgingen kan ytes fra tjenestens egne lokaler. Telefon: 48 00 29 73, e-post: birgitta.munkebye@harstad.kommune.no |
5.1 Helsetjenester i hjemmet
Tjenestebeskrivelse |
Hjemmesykepleier gis med bakgrunn i nødvendig helsehjelp. Tjenesten kan omfatte:
Hjemmesykepleie utføres av helsepersonell, og er en døgnbasert tjeneste. Tjenesten omfatter ikke:
I forbindelse med høytider og ferieavvikling kan det bli avvik på faste rutiner. |
Formål |
Bidra til egenmestring og selvstendighet ut ifra egne forutsetninger. Forebygging og redusering av ytterligere forverring av funksjonsnivå og gjøre den enkelte mest mulig selvhjulpen i eget hjem. |
Målgruppe |
Du som bor eller midlertidig oppholder deg i Harstad kommune og som på grunn av helsesvikt trenger behandling, helse - og omsorgshjelp, både av fysisk og psykisk art. |
Hva du kan forvente av oss |
|
Hva vi forventer av deg |
|
Kriterier/vilkår for tildeling |
|
Praktiske opplysninger |
5.2. Praksis bistand (hjemmehjelp/praktisk personlig assistanse)
Tjenestebeskrivelse |
Tjenesten kan gis i form av hjemmehjelp (betalingstjeneste):
Tjenesten kan gis i form av praktisk personlig assistanse (Tjenesten er gratis):
Bruker er selv ansvarlig for:
Det gis ikke praktisk bistand når du er bortreist, eller har besøk. I forbindelse med helligdager og ferieavvikling kan det bli avvik fra faste rutiner. Før du blir tildelt hjemmehjelp, skal det vurderes om det finnes mulige hjelpemidler som kan være til hjelp. |
Formål |
Formålet med tjenesten er å gjøre den enkelte mest mulig selvhjulpen.
|
Målgruppe |
eller personlig hjelp for å greie dagliglivets gjøremål. |
Hva du kan forvente av oss |
|
Hva vi forventer av deg |
|
Praktisk opplysninger |
Tjenesten er en betalingsordning med månedsabonnement, jf. Betalingsregulativet Fritak for betaling gjelder ved bortfall av tjenesten for tjenesteyter. |
5.3 Middag til hjemmeboende
Tjenestebeskrivelse |
Tjenesten skal forebygge feilernæring og kompensere for nedsatt funksjon til å lage middag. Middag, hovedrett m/dessert, etter meny/bestilling. Det tilbys hel og halv porsjon. Maten leveres kald fra felleskjøkkenet to ganger i uka. Ved behov for hjelp til oppvarming/bestilling kan det søkes om praktisk bistand. |
Målgruppe |
Du som bor eller midlertidig oppholder deg i Harstad kommune. Du som ikke selv kan lage middag. |
Kriterier/vilkår for tildeling |
|
Hva du kan forvente av oss |
|
Hva vi forventer av deg |
|
Praktisk opplysninger |
Faste priser, som justeres årlig for hel, halv porsjon m/dessert samt distribusjon. Link |
5.4 Velferdsteknologi inkludert trygghetsalarm
Tjenestebeskrivelse |
Harstad kommune ønsker å legge til rette for at flere bruker velferdsteknologi, slik at innbyggere får større mulighet for å mestre hverdagen i eget hjem, og økt selvstendighet. I ny modell for tildeling av helse- og omsorgstjenester skal behovet for velferdsteknologi kartlegges før vedtak på tjenester innvilges; dette for å se om tilbudet kan utsette behov for praktisk bistand og andre helse- og omsorgstjenester. Tilbudet kan gi mer frihet i hverdagen til innbyggere og virke avlastende ovenfor pårørende.
Velferdsteknologi kan defineres som teknologisk assistanse som skal understøtte og forsterke brukernes trygghet, sikkerhet, mobilitet, og muliggjøre aktivitet. Velferdsteknologi er ikke en tjeneste i seg selv, men ses på som et tiltak innenfor det totale tilbudet som ytes.
Eksempel på slik velferdsteknologisk hjelpemidler er trygghetsalarm (mobil eller i bolig), trygghetssensorer, digitalt tilsyn og medisineringstjeneste. Trygghetsalarm er en teknisk innretning som er avhengig av telefon. (IP-telefon kan benyttes, men anbefales ikke på grunn av manglende stabilitet/sikkerhet). Den er knyttet opp imot AMK-sentralen, som kommuniserer med hjemmesykepleien i forbindelse med behov for utrykning. Pasienten kan også kommunisere med AMK ved bruk av alarmen. |
Formål |
Innlemme velferdsteknologi som en naturlig del av helse- og omsorgstjenestene, for å sikre mest mulig egenmestring hos innbyggere og bidra til en effektiv og god ressursutnyttelse. |
Målgruppe |
De som bor i Harstad kommune og som:
|
Kriterier/vilkår for tildeling |
infobrosjyren Arbeid i andres hjem og lov om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern (arbeidsmiljøloven). |
Hva du kan forvente av oss |
|
Hva vi forventer av deg |
tilrettelegges deretter, jf. infobrosjyre.
trusler, eller vold. Politiet varsles dersom det erfares lovbrudd. Varsling skjer uten hinder av lovpålagt taushetsplikt.
|
Praktisk opplysninger |
Pris for tjenesten: Det er en årsavgift på tjenesten. Prisen justeres årlig. Se egen prisliste. Trygghetsalarm er en kommunal eiendom og er en betalingstjeneste. Alarmen skal leveres tilbake når behovet er opphørt. Det er installasjonsgebyr ved montering av trygghetsalarm. Installasjonsgebyr skal dekke:
Du, nærmeste pårørende, verge eller fullmektig kan henvende seg til avdeling for koordinering og tildeling av helse- og omsorgstjenester for å søke om trygghetsalarm. Du kan få tilsendt søknadsskjema, og en saksbehandler/vurderingsteam tar kontakt for å avtale hjemmebesøk. Hjemmetjenesten eller kommunens servicetorg kan hjelpe deg å fylle ut søknaden dersom du har behov for det. |
5.5 Støttekontakt
Tjenestebeskrivelse |
En støttekontakt gir assistanse og oppfølging gjennom ulike fritidsaktiviteter. Støttekontakten engasjeres som oppdragstaker av Harstad kommune. Støttekontakten trenger vanligvis ingen formell utdanning. Som hovedregel vil ikke nære pårørende bli gitt oppdrag som støttekontakt. Oppdraget utføres etter vedtak. Hjelpen tilpasses den enkelte brukers interesser og behov, og kan organiseres enkeltvis eller gruppevis. |
Formål |
|
Målgruppe |
Innbyggere som har behov for tjenesten. |
Kriterier/vilkår for tildeling |
|
Hva du kan forvente av oss |
|
Hva vi forventer av deg |
|
Praktisk opplysninger |
Tjenesten er gratis. Du må selv dekke utgifter til aktiviteter og til transport. Innvilget ledsagerbevis skal benyttes. |
5.6 Omsorgsstønad
Tjenestebeskrivelse |
Omsorgsstønad er en økonomisk godtgjørelse til deg som over tid har et særlig tyngende omsorgsarbeid for et familiemedlem som bor hjemme og trenger mye tilsyn, pleie og omsorg. Omsorgsstønad er et fast beløp du får hver måned som en godtgjørelse for noen av de timene du bruker på pleie- og omsorg i hjemmet. Omsorgsstønaden er skattepliktig og gir opptjening av pensjonspoeng. |
Formål |
Å sikre best mulig omsorg for den hjelpetrengende, og gjøre det mulig for private omsorgsytere å fortsette med tyngende omsorgsarbeid. |
Målgruppe |
Alle som har behov for tjenesten. Både den som yter og som mottar helse og omsorgstjenesten er part i saken og kan søke på tjenesten. |
Kriterier/vilkår for tildeling |
Omsorgsstønad er ikke en pliktmessig ytelse, og dette åpner for bruk av skjønn ved tildeling. Momenter som tillegges vekt ved vurdering av omsorgsstønad: Det forhold at omsorgsarbeidet er særlig tyngende er et viktig moment i vurderingen. I sosial- og helsedepartementets rundskriv om omsorgslønn (omsorgsstønad), I-42/98, er følgende momenter nevnt:
Foreldre har omsorgsplikt for sine mindreårige barn. Ellers har ingen rettslig plikt til å ta på seg omsorgsarbeid for andre. Siden foreldre har omsorgsplikt for sine mindreårige barn, vil det bare være aktuelt med omsorgsstønad dersom omsorgen klart overstiger vanlig omsorg.
Inntektstap, det vil si om omsorgsarbeidet fører til at søkeren må slutte i sitt vanlige arbeid, må arbeide mindre enn før, eller ikke kan begynne i en ordinær stilling er ikke et vilkår for å få omsorgsstønad. Kommunen skal ellers ikke ta hensyn til økonomien til søkeren i vurderingen av en søknad om omsorgsstønad. Kommunen skal heller ikke ta hensyn til økonomien til den som trenger omsorgen i vurderingen. Enten søknaden gjelder omsorg for barn eller voksne, skal det foretas en helhetlig vurdering av hva som er den beste måten å gi nødvendig omsorg på.
Omfanget og utmålingen av omsorgsstønad For personer som ikke har omsorgsplikt, vil dette være omsorgsarbeid som overstiger det som det er rimelig å forvente, mens det for foreldre til funksjonshemmede, mindreårige barn vil være omsorgsarbeid som klart overstiger vanlige omsorgspliktoppgaver. Dersom det mottas hjelpestønad fra folketrygden til tilsyn og pleie, skal dette ses i sammenheng med omsorgsstønad, da hjelpestønad og omsorgsstønad gis for samme formål.
Dersom det ikke er søkt om hjelpestønad til tilsyn og pleie, og slik stønad synes aktuell, vil det bli stilt som vilkår at det fremmes søknad om dette, og hjelpestønaden skal benyttes først. Øvrige økonomiske forhold har ikke betydning for vurderingen av omsorgsstønad. |
Praktisk opplysninger |
Tjenesten er gratis for den hjelpetrengende. Informasjon til omsorgsyter: Feriepenger - Som oppdragstakere har omsorgsstønadsmottakere ikke rett til feriepenger etter ferieloven. Godtgjøring - Omsorgsstønadsmottakere gis godtgjøring, som utbetales som assistentlønn etter ansiennitetsberegning. Sykepenger - Omsorgsstønadsmottakere har rett til sykepenger fra folketrygden fra og med 17. sykedag, men har ikke rett til sykepenger fra kommunen.
Pensjonspoeng (omsorgspoeng) Den som utfører omsorgsarbeid kan etter reglene i folketrygdloven §316, får 3,00 pensjonspoeng (omsorgspoeng) i folketrygden. Dette gjelder enten vedkommende får omsorgsstønad eller ikke. Disse 3,00 pensjonspoengene kommer ikke i tillegg til pensjonspoeng på grunnlag av pensjonsgivende inntekt, men skal sikre at de som i en periode har vært ute av arbeidslivet som følge av omsorgsoppgaver får pensjonspoeng. Krav om omsorgspoeng skal settes fram for trygdekontoret (I-42/98).
Oppdragsavtale Dersom tjenesten innvilges, utarbeides en oppdragsavtale mellom deg og kommunen, der det framgår hvilke oppgaver du har påtatt deg og hvilken stønad du mottar. Videre skal det fremgå hvem som er ansvarlig for å gi deg opplæring og veiledning. I de tilfeller omsorgsmottakeren mottar bistand fra andre, for eksempel omsorgsmottakeren er innlagt på sykehus eller mottar avlastning, utbetales ikke omsorgsstønad.
Varighet Omsorgsstønad tildeles vanligvis for ett år av gangen, og evalueres etter behov - og minimum en gang i året. Dersom det oppstår endringer som medfører at behovet ikke lenger er til stede, eller at omsorgsyter ikke lenger er i stand til å yte omsorgen, vil omsorgsstønaden kunne bli avsluttet. |
5.7 Dagaktivitetstilbud
Tjenestebeskrivelse |
Aktivitetene skal stimulere til å mestre dagliglivets funksjoner hos brukeren, og legge forholdene til rette slik at den kan bo hjemme så lenge som mulig. Tjenesten kan tildeles en eller flere dager per uke. Aktiviteter er tilpasset den enkelte bruker og gruppens sammensetning. Aktiviteter vi tilbyr:
Dagaktivitetssentrene i Harstad kommune er lokalisert på Bergsodden sykehjem og på Stangnes sykehjem.
|
Formål |
Formålet med tjenesten, er å bidra til en meningsfull hverdag. Det er lagt vekt på livsglede og hva som er viktig for den enkelte, opplevelse av egenmestring, trygghet og sosialt samvær. |
Målgruppe |
Hjemmeboende. |
Kriterier for tildeling/vilkår |
Tilbud til personer med demens/kognitiv svikt/under utredning for demenssykdom, samt andre hjemmeboende med nedsatt funksjonsevne. |
Hva du kan forvente av oss |
Vi sammen med deg evaluerer tilbudet jevnlig og tilpasser den. |
Hva vi forventer av deg |
|
Praktiske opplysninger |
|
5.7.1 Dagsenter SNO
Tjenestebeskrivelse |
Avdeling Kanebogmyra Avdeling Kanebogmyra har 3 snoezelen-rom, hvite rom, multirom, spa-rom og eventyr-rom. Snoezelen er et sensorisk tilrettelagt miljø, som stimulerer våre sanser med spesielle kombinasjoner av musikk, lyd, lyseffekter, vibrasjon og følbare inntrykk. Snoezelen er ment å stimulere sanser som syn, hørsel, lukt, bevegelse og berøring, for å skape ro og/eller stimulere til nysgjerrighet. Snoezelen betyr oversatt «snuse» og «døse». Å snuse er å bruke en eller flere sanser aktivt for å få informasjon om omverdenen. Å døse betyr å dempe noe av den sansepåvirkning som hjernen mer eller mindre konstant mottar. I avdeling Kanebogmyra er det også muligheter for hobbyaktiviteter, lett matlaging, turgåing og deltagelse i Stangneshallen med diverse aktiviteter. De fleste av deltakerne her har med seg ledsager for å gjennomføre dagen sin.
Avdeling Gangsås I avdeling Gangsås lages det mat for salg på fredagskafé og enkel catering. Det lages tennbriketter og oppgaver for serviceteamet utføres. Det er felles aktiviteter som trim, sang, musikk, maling, tegning, hobbyaktiviteter, drama, kunst, turer, deltagelse på fellesaktivitet i Stangneshallen. Det jobbes i store og i mindre grupper, alt etter hva den enkelte deltager har behov for. Mange av deltakerne her har behov for ro rundt seg, for å kunne gjennomføre aktiviteter og for egentrivsel.
Serviceteamet: Deltakelse fra flere avdelinger ved dagsenter SNO, og utfører en rekke oppgaver: kjøring av avfall til HRS og hageavfall til deponiet på Åsegarden, henting av matvarer på Tine og Nortura og kjøring til Blåhuset. Tømmer søppelstativ i sentrum av Harstad, og tømmer søppelstativ på busstopp etter kommunal vei. Teamet kan også utføre enkel snørydding og litt plenklipping ved behov og tømme søppel ved helsehuset.
Novkollen: Deltakerne kløyver og pakker og kjører ut ved, lager tennbriketter. Bordaktiviteter utføres når været tilsier det. Deltakerne gjør oppgaver med serviceteamet, som mathenting og tømming av søppel ved helsehuset. Oppgavene passer for den som liker å være ute og kose seg med det været som er den dagen. |
Formål |
Sikre at mennesker med utviklingshemming får mulighet til arbeid eller aktivitet ut fra normaliseringsprinsippet. Normal døgnrytme, daglige rutiner, trivsel og positive aktiviteter, bidra til økt livskvalitet og et sosialt verdig liv. |
Målgruppe |
Mennesker med utviklingshemming og mennesker med nedsatt funksjonsnivå. |
Kriterier for tildeling |
Tilbud om dagsenter er ikke en tjeneste man har rettskrav på.
|
5.8 Brukerstyrt personlig assistanse (BPA)
Tjenestebeskrivelse |
Brukerstyrt personlig assistanse (BPA) er et tjenestetilbud som skal bidra til å legge til rette for at personer med nedsatt funksjonsevne og stort behov for bistand skal leve et selvstendig og aktivt liv.
Brukerstyrt personlig assistanse er en måte å organisere «praktisk og personlig bistand, opplæring og støttekontakt» på, samt avlastning for foreldre med hjemmeboende barn under 18 år med nedsatt funksjonsevne. |
Målgruppe |
|
Kriterier/vilkår for tildeling |
https://helsedirektoratet.no/Sider/Opplaringshandbok-brukerstyrt-personlig-assistanse-BPA.aspx.
|
Hva du kan forvente av oss |
|
Hva vi forventer av deg |
|
Praktiske opplysninger |
Praktiske oppgaver som ivaretas i BPA-ordningen er betalingstjeneste. Betalingsregulativet og vederlagsforskriften: Betalingsregulativet |
5.9 Individuell plan /koordinator
Tjenestebeskrivelse |
individuell plan er en overordnet plan og et verktøy for samhandling mellom deg og tjenesteapparatet, og mellom de ulike tjenesteyterne. Planen skal oppdateres kontinuerlig og være et dynamisk verktøy i koordinering og målretting av tjenestetilbudet. Det er en overordnet plan med utgangspunkt i dine mål som beskriver hvem som har ansvar for å gjøre hva, og når det skal gjøres. Den inkluderer ikke bare kommunale helse- og omsorgstjenester, men også andre involverte. Det kan for eksempel være NAV, skole/barnehage eller flyktningetjenesten.
Koordinator Det tildeles en koordinator som skal sørge for koordinering av tjenester hos den enkelte pasient. Koordinatoren skal også sikre samordning av tjenestetilbudet og fremdrift i arbeidet med individuell plan. Pasienten kan framsette ønske om hvem som skal være koordinator. Koordinatoren kan tilbys selv om du ikke ønsker individuell plan. |
Formål |
Individuell plan og koordinator er verktøy som skal bidra til brukermedvirkning, koordinerte tjenester og god samhandling. |
Målgruppe |
Alle som har behov for langvarige og koordinerte helse- og omsorgstjenester har rett til få utpekt en koordinator og utarbeidet en individuell plan, dersom de selv ønsker det. Koordinerte tjenester betyr at behovet gjelder to eller flere helse- og omsorgstjenester. |
Kriterier/vilkår for tildeling |
|
Hva du kan forvente av oss |
|
Hva vi forventer av deg |
|
5.10 Korttids- og rehabiliteringsopphold ved Helsehuset
Tjenestebeskrivelse |
Avdelingen tilbyr to ulike typer tjenester:
Rehabilitering: Tilbudet omfatter pasienter, som etter sykdom og/eller skade har eller står i fare for å få begrensninger i sin fysiske, psykiske, kognitive eller sosiale funksjonsevne. Pasienten og pårørende kan forvente målrettet tverrfaglig samarbeid, med utgangspunkt i den enkelte pasients livssituasjon og mål. Det forventes at pasienten er motivert for rehabilitering og aktiv i egen rehabiliteringsprosess. Målet er at pasienten skal gis mulighet til å oppnå best mulig funksjons- og mestringsevne, selvstendighet og deltagelse i utdanning og arbeidsliv, sosialt og i samfunnet ellers.
Utredning/behandling: Tilbudet omfatter alle pasienter med behov for medisinsk oppfølging/behandling, pleie og omsorg av en så omfattende karakter at pasienten har behov for et kortvarig heldøgns opphold. Tilbudet er ikke tilpasset pasienter med alvorlig psykisk lidelse og/eller demens. |
Formål |
Formålet er at tjenesten skal bidra til økt selvstendighet og mestring. |
Målgruppe |
Pasienter med behov og ønske om rehabilitering. Pasienter med behov for utredning og behandling. |
Kriterier/vilkår for tildeling |
|
Hva du kan forvente av oss |
|
Hva vi forventer av deg |
|
Praktisk opplysninger |
Pris for tjenesten: Egenandel; se prisliste. Ved mer enn 60 døgn er prisen som for langtidsopphold i institusjon. Se forskrift om egenandel for kommunale helse- og omsorgstjenester. Brosjyrer, dokumenter, kart o.l.: Se egen informasjonsbrosjyre |
5.10.1 Korttidsopphold i institusjon
Tjenestebeskrivelse |
Tjenesten omfatter midlertidig/tidsbegrenset opphold.
Midlertidig/tidsbegrenset opphold gis til personer som:
rehabilitering. Det skal være et definert mål med oppholdet.
Vi tilbyr i hovedsak enkeltrom, men ved midlertidig/tidsbegrenset opphold kan det unntaksvis tilbys opphold på dobbeltrom. |
Formål |
Gi personer med behov for heldøgns pleie og omsorg nødvendig og forsvarlig helsehjelp. Sikre at grunnleggende og psykososiale behov dekkes. Tilrettelegge for hverdagsmestring. Vedlikeholde og/eller forbedre fysiske, psykiske eller sosiale ferdigheter og bidra til mestring av eget liv. |
Målgruppe |
Personer som i en periode ikke får dekket sine behov gjennom andre helse- og omsorgstjenester i eget hjem. |
Kriterier/vilkår for tildeling |
Tjenesten tildeles uavhengig av alder ut fra en samlet vurdering av:
|
Hva du kan forvente av oss |
|
Hva vi forventer av deg |
|
Praktisk opplysninger |
Informasjon om egenbetaling og pris for tjenesten finner du her. |
5.11 Rehabilitering i hjemmet
Tjenestebeskrivelse |
Rehabilitering i hjemmet er en tjeneste til deg over 18 år som har behov for tverrfaglig, spesialisert og planmessig oppfølging etter sykdom, skade eller funksjonsfall. Rehabiliteringen skjer i ditt hjem og nærmiljø, hvor du blir fulgt opp av et tverrfaglig team bestående av fysioterapeut, ergoterapeut og sykepleier. Ved behov trekkes også logoped inn i samarbeidet. I de tilfeller hvor du er i behov av samtidige pleie- og omsorgstjenester, er hjemmetjenesten en tett samarbeidspartner i din rehabiliteringsprosess. Hensikten med tjenesten er å oppnå best mulig funksjon, selvstendighet og kunne delta sosialt og i samfunnet ellers, basert på hva som er viktig for deg i ditt liv. Tjenesten blir innvilget for en tidsavgrenset periode. |
Målgruppe |
|
Kriterier/vilkår for tildeling |
De som søker eller henvises rehabilitering i hjemmet, vil få en faglig vurdering av behovet for tjenesten gjennom systematisk kartlegging, gjennomført som et samarbeid mellom deg og aktuelle tjenesteytere. Kartleggingen danner så grunnlag for en tverrfaglig konklusjon som vedtak om tjeneste baserer seg på. |
Hva du kan forvente av oss |
|
Hva vi forventer av deg |
|
Praktisk informasjon |
Tjenesten rehabilitering i hjemmet er gratis, men det kan påfalle kostnader i forbindelse med andre tjenester som evt kombineres med rehabilitering i hjemmet. |
5.12 Omsorgsbolig
Tjenestebeskrivelse |
Omsorgsboliger er særskilt tilrettelagte boliger som kommunen har tilvisningsrett til. |
Formål |
Formålet med omsorgsbolig er å tilrettelegge for at den enkelte skal kunne bo i eget hjem så lenge som mulig. |
Målgruppe |
Personer som på grunn av helseutfordringer har behov for særskilt tilrettelagt bolig og/eller nærhet til kommunale helse- og omsorgstjenester. |
Kriterier/vilkår for tildeling |
Ved tildeling vektlegges søkers funksjonsnivå, hjelpebehov og medisinske opplysninger, samt nåværende bolig sin egnethet, beliggenhet og tilgjengelig tjenestetilbud der vedkommende bor. Det er også et krav om at søker faktisk har innvilget helse- og omsorgstjenester av et visst omfang. |
5.13 Bolig med heldøgns omsorgstjenester
Tjenestebeskrivelse |
De som bor i bolig med heldøgns omsorg får bo i omgivelser som er tilrettelagt for deres spesielle behov, og de får pleie og omsorg av helsepersonell med nødvendig kompetanse. Boligene har fast, stasjonær bemanning som sikrer stabilitet og trygghet for de som bor der. Tjenester tildeles ut fra individuell vurdering og hjemmetjeneste-prinsippet.
|
Målgruppe |
Personer som har et omfattende, døgnkontinuerlig bistandsbehov som ventes å vedvare livet ut, og som ikke kan ivaretas i nåværende bolig. |
Kriterier/vilkår for tildeling |
Personer som ikke får dekket sine behov gjennom andre helse- og omsorgstjenester i eget hjem på forsvarlig nivå. |
Hva du kan forvente av oss |
|
Hva vi forventer av deg |
|
5.14 Avlastning for barn og unge med funksjonsnedsettelse 0-18 år
Tjenestebeskrivelse |
Avlastning i kommunal avlastningssenter er et tilbud til foreldre og deres mindreårige barn dersom:
I tillegg ytes det avlastning for unge hjemmeboende over 18 år. |
Formål |
|
Målgruppe |
Du som bor eller midlertidig oppholder deg i kommunen, og som har et særlig tyngende omsorgsarbeid for barn. |
Kriterier/vilkår for tildeling |
|
Hva du kan forvente av oss |
|
Hva vi forventer av deg |
|
5.15 Langtidsplass i institusjon
Tjenestebeskrivelse |
Langtidsopphold gis til personer som:
|
Formål |
Gi personer med behov for heldøgns pleie og omsorg nødvendig og forsvarlig helsehjelp. Sikre at grunnleggende og psykososiale behov dekkes. Tilrettelegge for hverdagsmestring. Vedlikeholde og/eller forbedre fysiske, psykiske eller sosiale ferdigheter, og bidra til mestring av eget liv. |
Målgruppe |
Personer som ikke er i stand til å ta vare på seg selv og som ikke lenger mestrer dagliglivets gjøremål på grunn av mentalt eller fysisk funksjonstap. Personer som ikke får dekket sine behov gjennom andre helse- og omsorgstjenester i eget hjem. |
Kriterier/vilkår for tildeling |
|
Hva du kan forvente av oss |
|
Hva vi forventer av deg |
|
Praktisk opplysninger |
Informasjon om egenbetaling og pris for tjenesten finner du her.
|
5.16.1 Stangnes sykehjem (9 plasser)
Tjenestebeskrivelse |
Forsterket behandlingstilbud representerer kommunens høyeste omsorgsnivå. Målgruppen er personer med demensdiagnose og/eller alvorlig psykisk lidelse som ikke kan ivaretas i en ordinær sykehjemsavdeling. Forsterket behandlingstilbud betyr økt tilstedeværelse av personell og økt fagkompetanse, herunder forsterket legeressurs med fast tilsatt overlege. Det utføres behandling av atferdsmessige utfordringer med tanke på overføring til hjemmet eller annet botilbud innen heldøgns omsorg. |
Formål |
Tjenesten har fokus på aktive miljøterapeutiske tiltak, med mål om å redusere atferdsmessige utfordringer. Dette utføres blant annet gjennom ikke-medikamentelle tiltak som individuell omsorg, tilpasning av stimuli, ro og forutsigbarhet. |
Målgruppe |
Personer med stor grad av adferdsmessige- og psykiatriske lidelser. Aldersgruppe primært over 50 år, personer med demens og adferdsmessig og psykiske forstyrrelser som følge av demens og/eller kronisk psykiatrisk sykdom. |
Kriterier/vilkår for tildeling |
Inntakskriterier: a) Ved søknad om behandling av hjemmeboende pasienter, skal behandlende lege fortrinnsvis ha konsultert spesialisthelsetjenesten innenfor psykisk helse. Pasienten skal være diagnostisert og alternative tiltak og/eller behandling skal være vurdert.
b) pasienten har alvorlige atferdsforstyrrelser av en så omfattende karakter at pasienten kan ikke ivaretas på en ordinær sykehjemsavdeling.
c) Pasienten er utagerende på en slik måte at han eller hun er til fare for seg selv eller andre, eller vedvarende urolig og/eller støyende og fyller minst et av følgende vilkår:
Utskrivingskriterier: Når behandlingsteamet vurderer at pasienten er ferdig behandlet, vil annet individuelt tilpasset omsorgstilbud bli gitt. Begrepet «ferdig behandlet» betyr i denne sammenheng at pasientens tilstand har endret seg slik at forsterket behandlingstilbud ikke lenger er nødvendig. |
Praktisk opplysninger |
Brosjyrer, dokumenter, kart o.l.: Informasjonsbrosjyre Stangnes sykehjem. Informasjon om forsterket avdeling på nettsiden til Harstad kommune. |
5.16.2 Slottet sykehjem (9 plasser)
Tjenestebeskrivelse |
Forsterket behandlingstilbud representerer kommunens høyeste omsorgsnivå. Vi tilby både korttids- og langtidsopphold for symptomlindrende behandling, pleie og omsorg inntil livets slutt. Målgruppen er personer med særskilte behov som krevet økt fagkompetanse utover det vanlige. Forsterket behandlingstilbud betyr økt tilstedeværelse av personell og fagkompetanse herunder forsterket legeressurs med fast tilsatt overlege. |
Formål |
Palliativ behandling, pleie og omsorg har til hensikt å forbedre livskvaliteten til pasienter og deres pårørende. Pasienten ivaretas med kartlegging, vurdering og behandling av smerte og andre symptomer. Vi er også oppmerksomme på andre utfordringer av fysisk, psykososial og åndelig/eksistensiell karakter. |
Målgruppe |
Målgruppen er personer med særskilt behov som krever økt fagkompetanse innen palliasjon utover det en ordinær sykehjemsavdeling kan tilby. Dette gjelder pasienter med uhelbredelig kreftsykdom og pasienter med langtkommet hjerte-, lunge- og nyresykdom, samt pasienter med ALS og andre nevrologiske sykdommer |
Kriterier/vilkår for tildeling |
Palliativ enhet:
Forsterket behandlingstilbud:
|
Praktisk opplysninger |
Du sender skriftlig søknad til avdeling for koordinering og tildeling av tjenester . Det blir avtalt et vurderingsbesøk etter at avdelingen har mottatt søknaden. Vurdering av tjenestebehovet gjøres sammen med deg. Vi tar utgangspunkt i hva du klarer selv. Brosjyre, dokumenter, kart o.l: Informasjonsbrosjyre Slottet sykehjem. |
6.0 Generelt
Formål med lovgivningen er å sikre rettssikkerhet til pasienter og brukere. Det vil si at den enkelte lett skal kunne sette seg inn i hva kommunens helse- og omsorgstjenester skal omfatte, hvilke rettigheter den enkelte innbygger har og en klageadgang som tilsikrer at den enkeltes rettigheter blir ivaretatt.
Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester m.m. (helse- og omsorgstjenesteloven) § 3-1 slår fast kommunene sitt ansvar:
- «Kommunen skal sørge for at personer som oppholder seg i kommunen, tilbys nødvendige helse- og omsorgstjenester.
- Kommunens ansvar omfatter alle pasient- og brukergrupper, herunder personer med somatisk eller psykisk sykdom, skade eller lidelse, rusmiddelproblem, sosiale problemer eller nedsatt funksjonsevne.
- Kommunens ansvar etter første ledd innebærer plikt til å planlegge, gjennomføre, evaluere og korrigere virksomheten, slik at tjenestenes omfang og innhold er i samsvar med krav fastsatt i lov eller forskrift. Kongen kan i forskrift gi nærmere bestemmelser om pliktens innhold.»
Lovens formål er særlig å:
- forebygge, behandle og tilrettelegge for mestring av sykdom, skade, lidelse og nedsatt funksjonsevne,
- fremme sosial trygghet, bedre levevilkårene for vanskeligstilte, bidra til likeverd og likestilling og forebygge sosiale problemer,
- sikre at den enkelte får mulighet til å leve og bo selvstendig og til å ha en aktiv og meningsfylt tilværelse i fellesskap med andre,
- sikre tjenestetilbudets kvalitet og et likeverdig tjenestetilbud,
- sikre samhandling og at tjenestetilbudet blir tilgjengelig for pasient og bruker, sikre nødvendig opplæring av pasient, bruker og pårørende, samt sikre at tilbudet er tilpasset den enkeltes behov,
- sikre at tjenestetilbudet tilrettelegges med respekt for den enkeltes integritet og verdighet
- bidra til at ressursene utnyttes best mulig
6.1 Lovverk, veiledere, forskrifter og retningslinjer
Dette kapitlet gir en oversikt over det lovverket som gjelder for alle tjenestene og forvaltningen av disse. Tjenestene er hjemlet i lovverket og forskrifter som skisseres under. Flere nasjonale veiledere og kommunale retningslinjer er også hyppig i bruk og er derfor tatt med i oppsummeringen under og gjelder alle helse- og omsorgstjenester.
Lover
- Lov om folkehelsearbeid (folkehelseloven).
- Lov om pasient- og brukerrettighetsloven (pasient- og brukerrettighetsloven).
- Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester.
- Lov om helsepersonell m.v. (helsepersonelloven).
- Lov om vern mot smittsomme sykdommer (smittevernloven).
- Lov om forbud mot diskriminering på grunn av nedsatt funksjonsevne (diskriminerings- og tilgjengelighetsloven).
- Lov om etablering og gjennomføring av psykisk helsevern (psykisk helsevernloven).
- Lov om barneverntjenesten.
- Lov om sosiale tjenester.
- Lov om arbeids- og velferdsforvaltningen.
- Lov om behandlingsmåten i forvaltningssaker.
- Lov om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern mv (arbeidsmiljøloven).
- Lov om vern mot tobakkskader (tobakkskadeloven).
Veiledere
- Rettighetsfesting av brukerstyrt personlig assistanse(BPA).
- Rundskriv I-5/2017 om å utrede potensialet for rehabilitering.
- Nasjonal veileder: Habilitering, rehabilitering, individuell plan og koordinator.
- Nasjonal veileder: Barn og unge med habiliteringsbehov.
- Nasjonal veileder: Oppfølging av personer med store og sammensatte behov.
- Nasjonal veileder: Saksbehandling av tjenester etter helse- og omsorgstjenesteloven.
- Nasjonal veileder: Sammen om mestring – lokalt psykisk helsearbeid og rusarbeid for voksne.
- Pårørendeveileder fra helsedirektoratet.
- Handlingsplan for eldreomsorgen, trygghet-respekt-kvalitet.
Forskrifter
- Forskrift om fastlegeordning i kommunene.
- Forskrift om habilitering og rehabilitering, individuell plan og koordinator.
- Forskrift om kommunens helsefremmende og forebyggende arbeid i helsestasjon- og skolehelsetjeneste.
- Forskrift om meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS- forskriften).
- Forskrift om tuberkulosekontroll.
- Forskrift om kvalitet i pleie- og omsorgstjenesten.
- Forskrift om en verdig eldreomsorg (verdighetsgarantien).
- Forskrift om sykehjem og boform med heldøgns omsorg og pleie.
- Forskrift om miljørettet helsevern.
- Forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skolere.
- Forskrift om vannforsyning og drikkevann (Drikkevannsforskriften).
- Forskrift for badeanlegg, bassengbad og badstu m.v.
- Forskrift om hygienekrav for frisør-, hudpleie-, tatoverings- og hulltakingsvirksomhet m.v.
- Forskrift om strålevern og bruk av stråling (strålevernforskriften).
- Forskrift om sikkerhet ved lekeplassutstyr.
- Forskrift om egenhandel for kommunale helse- og omsorgstjenester.
- Forskrift om parkering for forflytningshemmede.
- Forskrift om offentlig parkeringsregulering og gebyr.
- Forskrift om silt (siltforskriften).
- Forskrift om trafikkreglene.
Planer og retningslinjer
- Helse og omsorgsplan for Harstad kommune 2012-2025.
- Etiske retningslinjer for ansatte og ombud i Harstad kommune verdihåndbok.
- Pris på kommunale tjenester.
- Harstad kommunens personvernerklæring.
- Oversikt over fysioterapeuter og ergoterapeuter.
- Legeerklæring i forbindelse med søknad om parkeringstillatelse for forflytningshemmede.
6.2 Verdier
Andre verdier som er grunnleggende for tjenestene er trygghet, respekt, individuelle hensyn og valgfrihet, medvirkning, selvbestemmelse og faglig god kvalitet. Harstad kommune verdihåndbok.
6.3 Veiledning - hvordan få utført eller motta tjenesten
Du sender skriftlig søknad til avdeling for koordinering og tildeling av helse- og omsorgstjenester (AKT). Det blir avtalt et vurderingsbesøk etter at avdelingen har mottatt søknaden. Vurdering av tjenestebehovet gjøres sammen med deg. Vi tar utgangspunkt i hva er viktig for deg og hva du klarer selv.
Søknadsskjema
Søknadsskjema finnes på:
Kommunens servicetorg, Hans Egedes gt. 12 – 14, 9497. telefon 770 26000
Søknadsskjema finnes også på kommunens internettsider: http://harstad.kommune.no
Vedlegg
Det stilles krav om legeopplysninger fra din fastlege evt. lege ved sykehus.
Søknadsfrist
Avdeling for koordinering og tildeling av tjenester (AKT) tar fortløpende imot søknader.
Søknaden sendes til:
Avdeling for koordinering og tildeling av tjenester (AKT), Harstad kommune, Postmottaket 9479 Harstad
Søknadsbehandling
Dersom du får innvilget opphold, vil det i vedtaket fremgå hvor du får opphold, type opphold og lengden av oppholdet samt informasjon om egenbetaling.
Saksbehandlingstid
Vedtak skal foreligge senest fire uker etter at kommunen mottok søknaden.
Klagemulighet
Du som søker, verge, fullmektig kan klage på vedtaket innen tre uker fra du har mottatt det. Klagen kan fremmes muntlig og/ eller skriftlig.
Klagen fremmes/sendes til avdeling for koordinering og tildeling av helse- og omsorgstjenester(AKT), hvor klagen blir behandlet.
Dersom du ikke får medhold, videresendes klagen til statsforvalteren for endelig klagesaksbehandling.
Vedtaket fra statsforvalteren kan ikke overprøves.
Ved klage på ikke lovpålagte tjenester, blir klagen behandlet i kommunen.
Klage på service/tjeneste/ansatte
Du som søker eller din nærmeste pårørende / verge / fullmektig kan klage dersom du opplever kritikkverdige forhold med ansatt eller ikke er fornøyd tjenesten som utøves.
Klagen kan du registrere elektronisk på kommunens hjemmeside. Under Selvbetjening velges serviceklage.
Du kan også ta kontakt med ansatt/leder som hjelper til med å nedtegne klagen. Du kan lese mer i klageprosedyren.