Vannforskriften

For å sikre en bærekraftig fremtid for vannmiljøet, tilsluttet Norge seg EUs vanndirektiv gjennom EØS avtalen i 2007. Vanndirektivet legger grunnlaget for god vannforvaltning ved å sette konkrete mål for å forbedre vannmiljøet. For å sikre gjennomføring og måloppnåelse har norske myndigheter utarbeidet vannforskriften, som legger grunnlaget for en helhetlig og økosystembasert forvaltning av vannressursene våre.

Vannforskriften sikrer en balansert beskyttelse og bærekraftig bruk av Norges vannressurser. Dette oppnås ved å utarbeide helhetlige, sektorovergripende vannforvaltningsplaner og tiltaksprogrammer, i tråd med vanndirektivet. 

Vannregioner

Vannforskriften deler landet inn i vannregioner, med en fylkeskommune som vannregionmyndighet i hver vannregion. Vannregioner er avgrenset ut fra naturfaglige kriterier og følger vannskiller, slik at de tar utgangspunkt i hele nedbørfelt med tilhørende kystsone. Hver vannregion er videre delt inn i flere vannområder. Harstad kommune tilhører vannregionen Troms og vannområde Harstad-Salangen, som sammen med vannområdene Bardu-Målselv og Senja utgjør Vannområdeutvalget i Sør- og Midt Troms.

God tilstand

Alle innsjøer, elver, bekker og kystområder er delt inn i geografisk avgrensende vannforekomster. For hver vannforekomst er det fastsatt konkrete mål for økologisk og kjemisk tilstand. Disse målene beskriver hva som regnes som "Svært god økologisk tilstand" og "God kjemisk tilstand". Vannforskriften har det overordna målet om at alle vannforekomster skal minst god økologisk og kjemisk tilstand innen utgangen av 2027. 

God eller svært god

Den regionale forvaltningsplanen for vannregion Troms ble vedtatt i desember 2021 og godkjent av departementet i oktober 2022. I Harstad kommune har de fleste vannforekomster god eller svært god miljøtilstand. Likevel finnes det unntak, der enkelte vannforekomster har moderat, dårlig eller svært dårlig miljøtilstand. For å forbedre tilstanden til disse vannforekomstene er det nødvendig å iverksette konkrete tiltak. Du finner oversikt over vannforekomstene i Harstad og deres miljøtilstand og tilhørende tiltak i Vann-nett .

Vannmiljøtiltak

I Harstad er flere vannmiljøtiltak blitt iverksatt, blant annet i Kasfjordvatn, hvor kommunen har gjennomført en kildekartlegging for å identifisere årsakene til eutrofiering (høyt innhold av næringssalter). Et annet tiltak er prosjektet Ren Harstad Havn, der kommunen i samarbeid med staten har gjennomført arbeid for å rydde bort forurensende sedimenter, samt iverksatt tiltak for å hindre tilsig og spredning av skadelige miljøgifter.

Du kan bidra

For å nå miljømålene er samarbeid på tvers av kommuner, regionale myndigheter og lokalbefolkning viktig. Som innbygger har du også mulighet til å bidra i arbeidet mot bedre vannkvalitet. Enkelte tiltak som å unngå dumping av avfall i naturen, riktig håndtering av avløpsvann og deltakelse i lokale dugnader kan gjøre en stor forskjell.

Ønsker du å lære mer om vannforvaltning og hva som skjer i regionen sjekk ut:

Vannportalen for oversikt over Harstad-Salangen vannområde, samt forvaltningsplaner og tiltaksplaner for vann.

Vannforvaltning - Troms fylkeskommune for de overordnede målene for vannforvaltning i Troms fylke.