Eldresenteret på lundenes ble bygd i 1980 i regi av Lundenes sanitetsforening. Det hadde lenge vært et behov for tilpassede boliger for eldre med ulike grader av nedsatt funksjonsevne. I 1988 overtok Harstad kommune ansvaret for byggene og tilbudene. Etter det har det vært en rekke klager på manglende vedlikehold. Eldresenteret har ikke bare vært et tilbud til den eldre befolkningen på Grytøya, men også et tilbud for mennesker som hadde et ønske om å komme ut av negative miljø i byen.

Nå har flere leiligheter over tid stått ubrukt, muligens på grunn av manglende vedlikehold. Samtidig er det helt klart et behov for et slikt boligtilbud både for eldre i øyriket – og andre med behov for tilrettelagt boligtilbud. Manglende boligtilbud for personer med nedsatt funksjonsevne på Grytøy medfører også et sterkere press på omsorgsleiligheter i byen.
Spørsmålet er da: Hvorfor er ikke alle leilighetene i Eldresenteret tatt i bruk – og hva slags planer har Harstad kommune for vedlikehold og framtidig bruk av Eldresenteret på Lundenes?
 


Svar fra ordfører:

På Lundenes er det 6 omsorgsboliger, hvor 5 i dag er utleid. Her ble det for få år siden gjennomført utvendige arbeider på grunn av utfordring med vannsamling opp mot bygget , samt noe innvendig vedlikehold.
Eldresenteret inneholder blant annet 4 boenheter (3 omsorgsboliger) hvor 2 er i bruk. Det har så langt ikke vært prioritert oppgradering/ vedlikehold i dette bygget. Fra boligkontorets side har det ikke vært registrert særlig pågang og ønske om leie av boliger i området.
Harstad kommune har de siste årene avsatt 1,5 mill.kr til årlig vedlikehold og det dekker i hovedsak oppretting av feil og mangler og mindre vedlikeholdstiltak.
Hvor vidt bygningsmassen bør vurderes avhendet er ikke vurdert per i dag, men det vil også kunne vurderes.