Lørdag 24 feb ble det varslet fra Torghatten, som opererer Stornes - Bjørnerå, at mest sannsynlig ville alle avganger f.o.m kl 1000 og t.o.m kl 2030 søndag 25 feb bli kansellert. Hvilken beredskap ville det da være for Øyriket i en slik situasjon? 

Tillater avtalen med rederiet å kunne kansellere alle avganger over en periode på 13 timer? Selv om fergesambandet er et fylkeskommunalt ansvar vil kommunen uansett ha et ansvar for innbyggerne og deres sikkerhet.


Svar fra ordfører:

Troms Fylkestrafikk har inngått driftsavtale med rederiet, Torghatten Nord, om drift av fergesambandet Stornes- Bjørnerå.

Beredskapsferge

UNN har inngått en beredskapsavtale med Troms Fylkestrafikk som gjelder beredskapsanløp ved fare for liv & helse. 

Avtalen gjelder akuttmedisinske utrykninger med ambulanse, hele døgnet, alle ukedager.

Ved pause i sambandet skal fergen være klar til avgang 30 min etter at kapteinen er varslet om utrykning. Dersom fergen er i trafikk vurderer kapteinen om påbegynte tur skal fullføres eller om fergen skal snu for å hente ambulansen.

I tillegg til ambulanse sender AMK alltid helikopter på akuttoppdrag i Øysamfunnet, hvis ikke værforholdene hindrer flyging. 

Politi og Brann rekvirere fergen ved behov, slik de alltid har gjort.

Ved ikke planlagte driftsavbrudd har operatøren (rederiet) en responstid på 12 timer for å få på plass reserveferge. Ved slikt driftsavbrudd varsles 110, 112 og 113. 

Ved planlagt driftsavbrudd trer reserveferge inn i trafikken og dette medfører ikke opphold.

Ved ikke planlagt driftsstans - ferge

I tilfeller der det oppstår et ikke planlagt driftsavbrudd og fergen ikke er tilgjengelig for akuttoppdrag vil både AMK, Brann og Politi rekvirere helikopter eller andre nødvendige ressurser for å løse oppdraget.

En forsvarlig beredskap ivaretas selv om en i noen situasjoner må løses på annen måte enn normalen, dette gjelder uansett hvor i kommunen de inntreffer. 

Beredskapen for alle kommunens innbyggere er normalt dimensjonert og den håndteres av profesjonelle aktører med stor ressurstilgang.