Forrige kommunestyre tok jeg opp det som skjedde da en av beboerne på Kjøtta ble akutt syk. 

 Det er uholdbart for folk på Kjøtta, Krøttøy og Meløyvær om de blir akutt syke og helikopteret ikke er tilgjengelig. Pr. nå er det ikke noen løsning med beredskapsbåt. Sist ble brannbåten brukt, og det er den ikke egnet til. 

 Ifølge brannsjefen er den ikke lovlig å bruke til syketransport, men i nøden ser brannsjefen at han må sette liv framfor loven. All ære til brannsjefen for det. Redningsskøyta er det ingen avtale med, avtalen er sagt opp fordi den er bemannet av frivillige, og dermed ikke tilgjengelig 24/7. 

 Dette skaper utrygghet for de som bor på disse øyene og alle som har feriehus og fritidsboliger her. I tillegg er Bjarkøysamfunnet utsatt om det skulle skje noe i tunnelen under Kvernsundet. 

  Derfor er mitt spørsmål til ordføreren: 

 Kan Harstad kommune ta initiativ ovenfor UNN og Fylket for å få hurtigbåten i Vågsfjordbassenget (Rute 6) til å være beredskapsbåt for disse veiløse øyene? 

 Øyriket har jo beredskapsferge over Toppsundet, men det hjelper lite folket på de veiløse øyene. Bør ikke de også få tryggheta for at det kan komme en båt om helikoptret ikke kan det ved ulykker eller akutt sykdom? 

 For det må sies at helikoptret har vært brukt flere ganger de siste årene, men det er ikke alltid det er tilgjengelig, i tillegg til at det er væravhengig. Hurtigbåten på rute 6 går i all slags vær, og har et flott mannskap, som yter den beste service på rutene i Vågsfjordbassenget. 


Svar fra ordføreren: 

Harstad kommune har vært i kontakt med UNN ift. deres vurdering av ambulanseberedskapen. De vurderer følgende:

«Fra vår side vil bruk av ambulanse/redningshelikopter være den ressursen, som benyttes for de veiløse øyene. Disse er 1. prioritet ved akutt og haste hendelser. Ved vanlige hendelser kan pasienter bli bedt om å komme seg til en plass hvor ambulanse kan plukke dem opp. (UNN regner med at er du på ei veiløs øy så har du også båt). Antall oppdrag til disse øyene pr. år er av et så lavt volum at det ikke skaper kapasitetsproblem for hverken luft eller bilambulanse. Med 3 helikopter innenfor kort avstand fra øyriket er de sannsynligvis en av de veiløse plassene i Norge med best dekning.

Hvis det av ulike grunner ikke skulle la seg gjøre å bruke helikopter kan alternativet være båttransport hvis været tillater. Vi vil da måtte gå i dialog med HRS om å finne egnet fartøy for eventuell transport. Dagen ordning med båtberedskap i Harstad ønsker vi å avvikle da den ikke har vært benyttet og vi har løst oppdragene på annen måte.»

Kari-Anne Opsal 22.06.23