Alle partier og ledende politikere i Harstad har nylig gjennom flere kanaler blitt utfordret til å svare på flere spørsmål om boliger og dagtilbud for psykisk utviklingshemmede innbyggere. Det stilles spørsmål ved kapasiteten og planene for bygging av nye boliger til denne innbyggergruppen.

Avsender antyder i tillegg at kommunen er trege i forhold til bistand til private utbyggere og at det også finnes motstand blant mulige naboer til nybygg med boliger for psykisk utviklingshemmede. Som lokalpolitikere er vi alle innbyggernes ombud og jeg er opptatt av at vi får det nødvendige kunnskapsgrunnlaget til å svare respektfullt og konkret på spørsmål vi får. I denne saken ønsker jeg at hele kommunestyret får svar på følgende spørsmål:
Hvor mange psykisk utviklingshemmede med behov for egen bolig har vi i Harstad kommune?
Hvor mange har et slikt botilbud i dag og hvor mange står på venteliste?
Hvordan og i hvilket tidsperspektiv er det planlagt å etablere boliger for de som venter på dette – utenom det som er vedtatt (Nedre Gangsås senter med 10 boliger og 4 boliger i Fredlyveien)
Må alle boliger til psykisk utviklingshemmede være nybygg eller eksisterer det bygningsmasse som kan oppgraderes og tilpasses til formålet?

Svar fra ordfører

Svarene nedenfor gjelder personer i Harstad kommune som har en utviklingshemning eller annen funksjonsnedsettelse som genererer behov for tjenester. Enhet bo- og oppfølging gir tjenester til om lag 160 innbyggere.

Hvor mange psykiskutviklingshemmede med behov for egen bolig har vi i Harstad kommune og hvor mange står på venteliste?

  • Per dags dato er det 14 personer over 18 år som står på venteliste for bolig i Harstad kommune. Ingen av disse 14 personenevil få sitt boligbehov dekt gjennom nybyggpå Gangsås og Fruhallarn.
  • Det er 22 personerover 18 år som bor sammen med sine foreldre. Enheten er kjent med at det i nær fremtid vil være behov for ett tilrettelagt botilbud til disse personene.
  • Det er ytterligere 14 personer under18 år i dag, som blir 18 år frem mot 2027. Her vil det også bli behov for tilrettelagt botilbud.

Hvor mange har et slikt botilbud i dag

  • Det er 51 personersom bor i bolig tilknyttet en personalbase, eller bor i umiddelbar nærhet til personalbase.

Hvordan og i hvilket tidsperspektiv er det planlagtå etablere boligerfor de som venter på dette – utenom det som er vedtatt (Nedre Gangsås senter med 10 boliger og 4 boliger i Fredlyveien)

(En liten korrigering: 10 boliger på Nedre Gangsåsog 4 boliger på Fruhallarn, Stangnes)

  • I behovs-planen der heldøgnsomsorgsplasser og omsorgsboliger for helse og omsorgs 2023- 2025 skisseres, er det nedfelt at det skal bygges 50 boliger.

o År 2023-2027 – 24 boliger

o År 2028-2031 – 13 boliger

o År 2031-2035 – 13 boliger

Må alle boligertil psykisk utviklingshemmede være nybygg eller eksisterer det bygningsmasse som kan oppgraderes og tilpasses til formålet?

Det må vurderes om vi har bygningsmasse som kan bygges om for dette formålet, og her vil kostnad ved ombygging vs bygge nytt være avgjørende. Det er planlagt å bygge ny avlastningsbolig, og når denne er ferdig vil det frigjøre 6-7 plasser i Fredlyveien, som kan bygges om til målgruppen. Vi har også kartlagt hvilke tomter vi evt. kan bruke til nybygg.