«Hvor mye bruker Harstad kommune på seniorpolitiske virkemidler i året, og hvor mye av disse midlene brukes på ansatte i helse- og omsorgstjenestene?»

Svar:

De seniorpolitiske retningslinjene har som formål at flest mulig arbeidstakere over 62 år skal stå i arbeid fram til ordinær pensjonsalder (65/67 år).

Når det gjelder de økonomiske virkemidlene i de seniorpolitiske retningslinjene så kan den enkelte arbeidstaker med minst 5 år sammenhengende tjeneste i Harstad kommune inngå avtale om seniorfri (redusert arbeidstid eller bonus). 

Ansatte som velger seniorfri, må ha minimum 60 % stilling. 15 % reduksjon fra fylte 62 år til 66 år og 20 % fra fylte 66 til 67 år. Beregningen av fritid gjøres forholdsmessig ut fra stillingens størrelse.

Ansatte i helse og omsorg som har særaldersgrense kan gå av med alderspensjon fra fylte 65 år. Velger de å stå til 67 år, videreføres avtalen. 

Ansatte som velger bonus, får bonusen utbetalt etterskuddsvis etter å ha jobbet et helt år fra fylt 62 tom 67 år. Utbetalingen er forholdsmessig ut fra stillingens størrelse og det gjøres fradrag ved lengre sykefravær.

Størrelsen på bonus:

Tiltakene kan ikke kombineres med reduksjon i stilling som et resultat av delvis AFP eller alderspensjon i Folketrygden.

Kommunalsjef/enhetsledere tilbys 3 ekstra fridager fra fylte 62 år og ut kalenderåret de har fylt 67 år. Dette kan kombineres med bonusutbetaling.

Ansatte som lønnes etter st.koder tilhørende kap.5, avdelingsledere, assisterende styrere, SFO leder og ingeniører i kap.4, defineres som stillinger med ansvar og spisskompetanse der arbeidsoppgaver vil være vanskelig å fordele på andre, kan ikke benytte seg av redusert arbeidstid med lønn. Disse tilbys 5 ekstra fridager årlig. Dette kan kombineres med bonusutbetaling.
Dette punktet gjelder også for ansatte i deltidsstilling under 60 % og minimum 20 % stilling, hvor fritiden regnes forholdsmessig ut fra 5 dager. Dette kan kombineres med pkt. 4.2, bonusutbetaling.

 

Det budsjetteres med beregnede utgifter til seniorpolitiske tiltak i henhold til eksisterende avtaler samt at det avsettes en pott på kr 500 000,- til nye avtale i budsjettåret.

Det har vært budsjettert med rundt 6 millioner kroner årlig de siste årene til seniorpolitiske tiltak, hvorav 33-38% har vært til helse og omsorg.

For 2023 er det budsjettert med 5,34 millioner kroner hvorav 60% er til helse og omsorg.

 

15/11-2022

 

Hugo Thode Hansen

Kommunedirektør