I utvalgsmøtet 7. juni 2023 ble følgende vedtatt i sak PS062/23 som handlet om «Opplevelses-Harstad» (reiseliv): Siste halvdelen av “Opplevelses-Harstad”-prosjektet videreføres sommeren 2023, med fokus på følgende akuttiltak: bobil-camping, gjennomføring av vertskapsfunksjoner, city dressing, og markedsføring av Harstad. Beløpet var kr 500 000,-.  

Er prosjektet gjennomført som planlagt og er midlene brukt opp? Hvis ja, kommer det en rapport om dette til utvalget? Hvis nei, hva skjer med midlene?

Prosjektet er gjennomført som planlagt, dvs. midlene er brukt. Det kommer ikke sluttrapporter til utvalget (UPN) over næringsfondsprosjekter. Dette da det ikke foreligger krav om selvstendig prosjektrapport, kun om økonomisk rapportering, iht. kravene forbundet med næringsfondene. I forbindelse med den økonomiske rapporteringen hentes det inn enkel statistikk og svært kortfattet beskrivelse av gjennomføringen. Bilag kontrolleres opp mot gjeldende prosjektbudsjett og behandles administrativt av næringsavdelingen. I enkelte tilfeller er det krav om revisor-attestering, som vi også går igjennom. Det har blitt holdt presentasjoner av prosjekter/søkere på næringsfondet overfor utvalget noen få ganger. De fleste gangene har dette vært presentasjoner som søkerne selv har ønsket å fremlegge for utvalget, for å belyse søknaden sin, før politisk behandling av søknaden. UPN har vedtakskompetanse ved tildeling av midler. Øvrig oppfølging ivaretas av administrasjonen. I samme møte gikk et enstemmig utvalg inn for Høyres forslag: Det settes av kr 30 000 for å utøve den fysiske vertskapsfunksjonen/turistinformasjon som et mulig tilbud til North Up. Samarbeidet spesifiseres i en eventuell samarbeidsavtale etter evt søknad.

Er det en plan for denne sommerens vertskapsfunksjon/turistinformasjon?

Kommunestyret har ikke lagt inn finansiering i handlings og økonomiplanen for at kommunen skal ha en vertskapsfunksjon/turistinformasjon i 2024 eller noen av de øvrige årene i økonomiplanperioden. Kommunen er imidlertid i god dialog med Harstad havn og andre aktører som skal ha aktivitet i sentrum i sommer, og vi ser på muligheten for å i fellesskap løse en vertskapsfunksjon. 

Hvem ivaretar oppgaven med å drive turistinformasjonen i Harstad sommeren 2024.

Viser til svar på spørsmål 2. Harstad kommunestyre har ikke satt av midler til å drive turistinformasjon sommeren 2024 eller andre år i økonomiplanperioden.

Utdrag fra handlings og økonomiplan 2024-2027: 

Det er budsjettert med 1,3 årsverk til videreføring av bemanning som er virksomhetsoverdratt fra Visit Harstad, samt driftsbudsjett på kr. 200.000,- for å dekke løpende omkostninger som tilkommer kommunen i forbindelse med virksomhetsoverdragelsen. Det budsjetteres i denne omgang ikke med midler for å kunne dekke kommunens forpliktelser for en videre satsing på Harstad som reiselivsmål, jfr. vedtakets punkt 3 og 4. Eventuelle midler må søkes innarbeidet etter at reiselivsnæringa kommer inn med et forpliktende samarbeid for inndekning av deres andel av satsninga. 

 I tillegg er det under rammebetingelser og utfordringer kommentert: 

Kommunestyret har vedtatt at kommunen skal overta drift av Visit Harstad. Virksomhetsoverdragelsen vil føre til betydelige merkostnader for kommunen. 

Utover dette kan det nevnes at det likevel er flere pågående aktiviteter hvor kommunen har en sentral rolle ifbm reiseliv og besøksforvaltning; Vi er prosessen med å etablere en reisemålsledelse. Nå i starten er det viktigst å få til et forum hvor vi har dialog med en gruppe med bredt sammensatt representasjon fra reiselivs- og relaterte næringer/organisasjoner. To møter er avholdt og gruppa begynner å finne sin form. Harstad kommune deltar inn som sekretariat i gruppa. I tillegg har kommunen nå sammen med havna utarbeidet turistkart for sommersesongen. Vi er i prosess med å bestille skilt som viser veien til Stien langs sjøen, Trondenes mv. Vi skal også sette opp turistinformasjonsskilt i sentrum. Vi er også kjent med at det kommer til å bli etablert en bobilcamping i sentrum privat regi. Dette i kombinasjon med etablert tømmestasjon for bobiler og Harstad havn sitt nye servicebygg i havna, vil i sum gi et godt tilbud for bobiler i Harstad.