Harstad kommune har ei ordningmed tilbud om trygghetsalarm. For mange eldre og syke er trygghetsalarm ei viktig ordning. Det ligger i navnet - det skaper trygghet - og trygghet er naturligvis svært viktig i hverdagen. Vi som er friske og med familierundt oss kan knapt forstå hvor ille det er å oppleve å være alene og utrygg.

For å få trygghetsalarm må det betaleset installasjonsgebyr på kr 1327.- I tilleggmå det betales ei månedlig avgift på kr 274.-

Dette er kostnader som de med alminnelig god økonomi kan klare. Det er desverre fortsatt en del eldre som kun har minstepensjon som inntekt. For disse kommerslike kostander i tillegg til kostander til legebesøk og medisiner. Grensen for frikort økes - uforståelig nok - år for år. Derforer det faktisk en del eldre som rett og slett ikke ser at de har råd til å investere i ganske livsnødvendig trygghetsalarm. Sånn kan det ikke være! Ingen skal trenge å mangle trygghetsalarm på grunn av kostnader.

Spørsmål: Hva vil Harstad kommunegjøre slik at de som har spesieltsvak økonomi kan få gratis trygghetsalarm?

Svar fra ordføreren:

Kommunen har 518 trygghetsalarmer i drift pr. 23.08.23.For å få trygghetsalarm må du søke om dette og det vil bli fattetvedtak. Pris for trygghetsalarm, installasjon (kr. 1327) og abonnement (kr. 274) fremkommer i kommunens gebyrliste som er bestemt av kommunestyret.

Edvin Eriksen spør om hva Harstad kommunevil gjøre for at de som har «spesielt svak økonomi» kan fågratis trygghetsalarm. Det må avklareshva «spesielt svak økonomi» betyr,hvilket inntektsnivå skal defineres? Minstepensjon/garantipensjon er pr. 01.05.23 på kr. 210 418.

Kommunen har en praksis ift. praktisk bistand(hjemmehjelp) at personeri inntektsgruppe under 2 G(kr. 237 240) maksimalt skal betale kr. 220 pr. mnd uavhengig av antall timer du mottar. Man kan selvfølgelig tenke seg at abonnementsavgift på trygghetsalarm inkluderes i maksbeløpet for denne inntektsgruppen. Kommunestyret kan vurdere å endre gebyrlisten iht dette.