REFERAT MØTE I FAU 

  • publiseres på skolens nettside
  • publiserer i FAUs Facebook-gruppe
  • sendes ut gjennom skolens kanaler til alle foreldre

Tid: tirsdag 23.01.2024 kl. 18.00-20.10

Sted: Kila skole / personalrommet i 2. etg.

SAKSLISTE

Sak 19/23-24: Opprop/presentasjon 

Forfall: 1A, 4A, 6A, 10A (verken klassekontakt eller vara)

Administrasjon: 

Peder Johnsen, rektor

Foreldrerepresentanter:

1B: Ann-Heidi Henriksen

2A: Mats Iversen

2B: Inger-Anna Sareussen

3A: Kim-Rune Øverland

3B: Kathrin Løkse

3B: Siri Eklund Thomassen, vara

4B: Jo Vinje

5A: Ketil Sollid

5A: Kjærsti Sørensen, vara

5B: Terese Mari Sørensen

7A: Kristine Fagerås

7B: Gunhild Dybvik Krogstad

8A: Marita Berg

8B: Åsa Karlsen

8C: Hilde Santocono, vara

9A: Arne Paulsen

9B: Silje Grethe Pedersen, vara

9C: Helene Benedikte Berntsen

10B: Marthe P. Svendsen

Sekretær: Øyvind Askevold Kaarbø

 

Sak 20/23-24: Godkjenne innkalling og saksliste

Godkjent uten merknader

Sak 21/23-24: Godkjenne referat fra møte 21.11.23 

Godkjent uten merknader. Referent ønsker tilbakemelding umiddelbart ved utsendelse slik at eventuelle korrigeringer kan gjøres raskt.

ORIENTERINGSSAKER

Sak 22/23-24: Orientering fra rektor

Bemanningssituasjon/ressurser:

  • På generelt grunnlag. Oktober årlig leverer skolene GSI (GSI er et system for registrering av opplysninger om grunnskolen i Norge). Faglærte lærere i Harstad-skolene var i fjor 97 prosent, tallet er redusert til 85 prosent i år. Det er katastrofalt for Skole-Harstad. På utdanninga i Tromsø er det én – 1 - student fra Harstad på 5. trinn (avgangsklasse). Ved desentralisert lærerutdanningen i Harstad gjenstår 12-13 studenter. Her er det 40 plasser.
  • Kommunen vil stå med 30 lærere i minus de neste årene i Skole-Harstad, og 45 lærere uten utdanning. Kila rapportert til skolesjef at per 15. februar er det manko på fire lærerstillinger. Ved førstegang utlysning av to stillinger søkte en ufaglært og en engelsktalende søker. Ved fornyet utlysning søkte ytterligere en person uten norsk som hovedmål.
  • Det er et puslespill få timeplan til å gå opp – med en lærer i hvert klasserom.
  • Når vi må trekke ned, tar vi ikke alt bort fra noen, men tar litt fra alle – vi prøve å få best mulig kvalitet i klasserommene.
  • Skolehverdagen gjennomføres ikke i henhold til loven med tanke på lærersituasjonen. Det er en fortvilt situasjon, og har ingen sammenheng med økonomi og sparing: Det handler om at det ikke finnes folk.

Spørsmål fra sekretær: Vurderes sammenslåing av klasser på grunn av lærermangel?

  • Allerede er 7A og 7C slått sammen da kontaktlærer søkte seg til annen skole. Sammenslåing vurdert som best slik at den ene klassen ikke skal stå uten faglært kontaktlærer. Tilbakemelding fra elever er grei. 
  • Klassekontaktene på 7. trinn tilføyer at det har vært ei omstilling, og tilbakemeldingene er blandet. Elevene er mer slitne etter gått fra 13-14 elever i hver klasse til 27.

Spørsmål fra sekretær: Hvorfor slutter lærerne? 

  • En fra Kila er gått til jobb i barnehage, en annen har byttet skolearbeidssted, den siste orker ikke være lærer lenger. Få søkere til ledige stillinger opplyses å være et stadig økende Nord-Norge-problem, ikke bare ei lokal utfordring i Harstad. 
  • Tre av skolene i Harstad mangler rektor – løst ved konstituering av avdelingsledere (Seljestad og Kanebogen) og Peder har både Kila og Sørvik skole – sistnevnte lyses ut innen kort tid.

Spørsmål fra Marita Berg om hjemmeskole er vurdert pga mangel på faglærte lærere?

  • Rektors svar: Vet at andre skoler i Norge har redusert fra 23 til 22 timer på ungdomstrinnet. Vi har sendt forespørsel om juridisk vurdering hos kommuneadvokaten om det kan gjøres hos oss. Også sendt forespørsel om elever med fysisk aktivitet kan ha egentrening i disse timene i stedet for time med lærer. Det ønskes også avklaring om i hvor stor grad skolen kan permittere elever hvis det ikke er tilstrekkelig kvalifiserte lærere, herunder i hvilken grad kan det innføres hjemmeskole? I tillegg til juridisk vurdering fra kommuneadvokat og det fra rektor bedt om at Statsforvalter blir orientert. Henvendelsen er også sendt til politiker Rune Stenstrøm, som er i vår skoles SU (Samarbeidsutvalget)

 Henvendelser til skoler/rektor

  • Stadige henvendelser om å ordne opp i ting som skjer utenfor skolene. Denne uka henvendelse fra Rema 1000 om nasking blant elever i 6. og 7. trinn. Rektor anbefaler kjøpmann om å anmelde slik at elever og foresatte kan kalles inn til politiet for bekymringssamtaler.
  • Henvendelser om sosial mediekrig med andre elever på fritiden, som gjør at ungene ikke tør gå på skolen på grunn av det de opplever på nett i fritiden. Skolen bes om å rydde opp. Skole kan ikke megle mellom foreldre. Hvis klassekontaktene ønsker foreldremøter for å snakke om problemene, er skolen klar for det. Vi må tørre å snakke om problemene.

Omtale i media

  • Trygt sende ungene på skolen? Ja, det er trygt. Ganske få elever står bak alvorlige henvendelser. Når slike saker havner i mediene, kan det skape utrygghet. Ifølge rektor har skolen med flest avvik, cirka 110, er det fem-seks elever som står bak avvikene.

Overfylte busser

  • Skolen har ingen påvirkning over antall busser som settes opp, men en avtale om at det ikke skal være mer enn 50 i hver buss. På skolen med dårlig vær, venter ikke elever på buss som nummer to, som kommer sju minutter senere. Rektor ønsker FAU skal ta opp problematikk med overfylte busser, men vil i første omgang selv spille inn forslag om et buss 1 settes av til de yngste (1.-5. trinn), mens buss to er for de eldste (6.-10. trinn), og kommer med tilbakemelding til neste FAU-møte.

Uteområdet

  • Henvendelse fra klassekontakter om uteareal. Siden 2014 har skolen bygget ballbinge. Senere har elevene ønsket seg Tuftepark, som de nå gjerne vil ha erstattet med noe annet. Hus på ungdomssiden er satt opp igjen etter skade, det skal dessuten gjøres litt tettere. Basketballkurver av varierende kvalitet.
  • Elevrådet bes om å vurdere ønsker og behov for utearealene.
  • Trivselsledere finnes, og de er i aktivitet. FAU inviterer Ranja Abrahamsen til neste FAU-møte om trivselsledere. Elevrådet skal også involveres. Rektor og flere klassekontakter mener det må bli slutt på at elevene selv velger Trivselsledere da dette gjerne fører til at de mest populære alltid blir valgt, og at noen stiller til valg mer på grunn av goder enn at de faktisk ønsker å utføre oppgavene tillagt Trivselsledere.
  • Innspill om å male opp områder for uteaktiviteter (paradis o.l.), som kan utføres i faget Innsats for andre.

Sykkelprøve for 4. klasse

  • Sykkelpark i Blåbærhaugen er for lite i bruk. Rektor vil jobbe opp mot Harstad Cykleklubb for å ta prøven der (som er hensikten bak byggingen av den kommunale Trafikkgården i sykkelparken). Prøver å få felles opplegg for Kila og Sørvik.

Sak 23/23-24: Fokusgruppe 

Gruppe 1 (1.-4. trinn): Trafikksikkerhet/Skoleveigruppe/sikkerhet er fokus for småtrinnet

  • Therese Tangen har samlet inn info Trygg Trafikk og Trygg skolevei. Sammen med FAU-sekretær jobbes det for å få innsyn i svaret på brevet med krav om tiltak, som tidligere gruppeleder Marlene F. Wangen sendte til Fylkeskommunen i mai – slik at gruppe 1 kan følge opp svarene. Svaret er omtalt i Harstad Tidende (https://www.ht.no/nyheter/i/kEPgda/fau-oensker-tiltak-for-skoleveien-dette-svarer-fylkeskommunen)
  • Ingen meldt seg for å være «Gå til skolen»-kampanjeleder.
  • Kim-Rune Øverland sender ut sjekkliste for hva kampanjeleder bør gjøre til klassekontakter i 1.-4. trinn, og klassekontakter bes om å ringe direkte til potensielle kampanjeledere.

Gruppe 2 (5.-7. trinn – ansvar 17. mai og TV-aksjonen):

  • Skolefane er sydd og reparert, men i dårlig stand. Kan brukes også i år.
  • Hva kan gjøres om vi skal ha ny fane? Ny fane koster 40.-60.000 kroner. Mål om å få til ny fane til 2025.
  • Kan elever ha som Kunst & Håndverk ha som prosjekt å tegne nytt motiv.

Gruppe 3 (8.-10. trinn – ansvar vårdugnad og natteravn):

  • Dugnadsleder Gunnar Aamodt Hansen i samarbeid med rektor utarbeider en arbeidsplan til FAU-møtet 12. mars, med forslag til dato for dugnaden i mai.
  • Mulighet for å se på hva en kan gjøre for de eldre klassetrinnene? Dette ses i sammenheng med ønskede innspill fra elevrådet om uteområdet (se sak 22-23/24)

Sak 24/23-24: Eventuelt

  • FAU-sektetær har sjekket med tidligere FAU-leder Kjell Søreide om overskudd fra arrangementer. Ny FAU-konto opprettes av styrets leder. Overskuddet fra juleballet i 2022 (kr 5452,93) overføres fra ungdomsklubben v/ Liv Kristin Lauritzen til nevnte FAU-konto. Juleballet i 2023 gikk omtrent i null (underskudd på kr 27,06).

Møteplan for 23/24. Alle dager kl.18:00-20.00 hvis ikke annet er oppgitt.

 

26.9.23 avholdt21.11.23 avholdt 23.1.24 avholdt 12.03.24 28.05.24

 

 

Ved forfall skal KLASSEKONTAKT tidlig varsle og kalle inn varaen sin.

Møtedato i Harstad kommunale foreldreutvalg (HKFU): FAU-leder representerer Kila

Møtedatoer: 12.10.23, 30.11.23, 25.01.24, 21.03.24, 30.05.24

Møtedato i Samarbeidsutvalget (SU): FAU-leder og nestleder, styremedlem vara

Ingen dato klar

Arbeidsutvalgsmøter: FAU-leder, nestleder, styremedlem og sekretær

Møtedatoer: 18.09.23, 06.11.23, 08.01.24, 04.03.24, 13.05.24

OBS! Forslag til saker for behandling i FAU sendes leder før arbeidsutvalgets møter senest dagen i forveien. 

Øyvind Askevold Kaarbø
sekretær FAU / Kila skole