I en masterstudie ved UiT Norges arktiske universitet fra 2020 (Aronsen, 2020) fremkommer det at munnhelsen til beboere i sykehjem ikke får nok oppmerksomhet. Dette bekreftes også i samtaler Fremskrittspartiet har hatt med pleiepersonell og pårørende. Det blir påpekt at man opplever at man
ikke har nok tid til å følge opp de gamles munnhelse på en god nok måte. Det kan få svært alvorlige konsekvenser.

For gamle og syke som bor i sykehjem, kan infeksjoner i munnhulen få større konsekvenser enn for en yngre pasient. Ifølge masterstudien til Aronsen (2020) kan eldre faktisk risikere å dø av dårlig tannhelse. Det kan også oppstå alvorlige tilstander som følge av infeksjoner i munnhulen.

I dag er beboerne i sykehjemmene skrøpeligere, og har mer behov for hjelp til å ivareta sin munnhelse, enn tidligere. Det er også en økning av beboere som har egne tenner, kroner, broer og implantater. Dette vil garantert kreve mer avansert munnstell fremover.

Det er et lovpålagt ansvar å ivareta munnhelsen til beboerne i sykehjem: Pleiepersonellet skal yte faglig forsvarlig og omsorgsfull hjelp, og den offentlige tannhelsetjenesten har ansvar for å gi et oppsøkende tilbud til sykehjemmene som ønsker det.
 

Dersom det avdekkes tilstander i munnhulen hos gamle med sykehjemsplass som krever behandling, må ofte den gamle inn til tannklinikken for å utføre dette. De gamle blir også kalt inn til kontroller hos tannhelsetjenesten.

Da må rekvireres transport av den gamle til og fra tannklinikken. I tillegg må en pleier fra sykehjemmet være med. Konsekvensen av dette er at det blir en pleier mindre på sykehjemsavdelingen den tiden, eller det må leies inn ekstra arbeidskraft. For sykehjemsbeboeren kan det oppleves belastende å måtte reise til tannklinikken. Derfor kan det være fornuftig å få tannlegekontoret inn på sykehjemmet når det bygges nye sykehjemsplasser fremover. I samtaler med ansatte i eldreomsorgen trekker de frem at det bør være et tannlegekontor på linje med tilsynslegens kontor. Der det kan utføres profesjonell rens hos tannpleier samt forebyggende behandling av pasienter med broer og implantater. I tillegg kan det utføres enkle behandlinger. 

Tannhelsepersonellet kan også ha dager til stede på sykehjemmet slik tilsynslegen har i dag.
Spørsmål til ordføreren:

  1. Hvilke rutiner har Harstad kommune for å følge opp og ivareta munnhelsen til våre gamle og syke som bor i sykehjem i dag?
  2. Mener ordføreren det kan være fornuftig å vurdere muligheten for å etablere et tannlegekontor ved Bergsodden sykehjem i forbindelse med utvidelsen som nå er under planlegging?

Kristian August Eilertsen
Harstad Fremskrittsparti


Svar fra Harstad kommune

Hvilke rutiner har Harstad kommune for å følge opp og ivareta munnhelsen til våre gamle og syke som bor i sykehjem i dag?

Ivaretakelse av god munnhelse hos våre pasienter har stor oppmerksomhet hos ansatte, og det var også grunnen til at vi har vært med i et pilotprosjekt sammen med «Tannhelsehjelpen» som er lokalisert i Harstad. 

Erfaringene med dette samarbeidet har bidratt til god opplæring og fokus på riktige munnhelsetiltak for den enkelte.  Pr i dag bruker vi «Tannhelsehjelpen» slik den fremstår, primært som faglig oppslagsverk og til opplæring av medarbeidere.  

Årsaken til dette er at vi over år har etablert et svært godt fungerende samarbeid med den offentlige tannhelsetjenesten, spesielt med Hovedtannklinikken.  Tannhelsetjenesten er på årlige besøk ved sykehjemmene, med tilbud om tannsjekk til alle beboerne, og hvert halvår sjekker tannhelsetjenesten de pasienter som har et ekstra behov for tilsyn.  

Akutte forhold tas selvfølgelig tak i når det måtte inntreffe.  

Tannhelsetjenesten utarbeider «munnstellkort» tilpasset den enkelte som viser i detalj hvilken oppfølging som er nødvendig, hvilket utstyr som skal brukes.  Sykehjemmene har egne «tannkontakter» som har ansvar for bestilling/lagring av nødvendige munnpleiemidler i nært samarbeid med tannhelsetjenesten. 

«Tannkontaktene» brukes aktivt i avdelingene mtp kompetanseheving. Tannhelsetjenesten bidrar til faglig påfyll gjennom samlinger og undervisning, og ansatte får nødvendig veiledning om ivaretakelse av den enkeltes tannhelse i alle avdelinger fra dem i direkte møter.  Tjenesten vil ta initiativ til faste samarbeidsmøter med tannhelsetjenesten for å sikre et best mulig tjenestetilbud til våre pasienter i sykehjem.

Mener ordføreren det kan være fornuftig å vurdere muligheten for å etablere et tannlegekontor ved Bergsodden sykehjem i forbindelse med utvidelsen som nå er under planlegging?

Ja - det kan være fornuftig. Heldøgns omsorg har allerede i 2023 hatt et innledende samarbeidsmøte med den offentlige tannhelsetjenesten som har signalisert ønske om tannlegekontor på Bergsodden ifm. det nye som skal bygges der 

Tannhelsetjenesten og Heldøgns omsorg er samstemt i at det åpenbart er bedre at tannlegen kommer til pasienten enn at pasienten skal transporteres til tannlegen.  Dette behovet for areal er videreformidlet til BYG/arkitekt,og er altså med videre i planarbeidet som nå pågår.

Et annet alternativ kan være å etablere en rullerende tannhelsebuss, da vil enda flere sykehjem i enda flere kommuner kunne nyte godt av et forbedret tilbud. Dette er en ide som kan lanseres overfor fylkeskommunen som ansvarlig for tannhelse. Det kan eksempelvis gjøres av interpellanten som er folkevalgt og sitter i fylkesutvalget.