23. februar 2023 ble det besluttet av kommunestyret at man skulle starte arbeidet for ny skolestruktur for Harstad, og ny Kanebogen skole være et sentralt element. Økonomiplanen for 2023-2026 viser til at rapport og sak for skolestruktur skal utredes i løpet av 2023/2024 og rapport og sak skal legges frem ved årsskiftet 2023/2024. Vi har nå passert årsskiftet, men det finnes p.t. ingen rapport eller fremdriftsplan for dette arbeidet. Arbeidet med skolestrukturen ble utsatt i mars 2023, men i juni 2023 ble det vedtatt at man skulle gjøre en mulighetsstudie av ny skole/nytt skoletilbud i Kanebogen skolekrets, da «utsettelse i skolestruktur-saken er ikke til hinder for å iverksette vedtak fra kommunestyret 28.02.2023». Både mangelen på igangsatt arbeid på vedtak og at FAU ved skolen ikke har blitt informert om at jobben ikke er påbegynt er kritikkverdig.

Det finnes rapporter på rapporter som bekrefter dårlig klima og innemiljø ved Kanebogen skole, noe FAU har påpekt og kjempet for i flere tiår. Allerede i rapport (2018/4190) var Kanebogen skole desidert verst av alle skolene i Harstad mtp. inneklima. Rapporter viser også at takkonstruksjonen ikke holder mål for dagens standard, og at det ikke vil være fornuftig eller mulig å bytte deler av ventilasjonsanlegg for å bedre innemiljø, alt må byttes ut. Som vi alle vet - et godt inneklima er en viktig forutsetning for god helse, læringsmiljø og trivsel i skolen, for ikke å snakke om langtidsvirkningen dårlig inneklima har for helsen for fremtidens arbeidstakere.

Den store nedgangen i elevtall kommer ikke til å være ved Kanebogen skole, da stor utskifting av populasjonen, samt utbygging, har gitt en oppblomstring av småbarnsfamilier. Dette styrker påstanden om at en skole i Kanebogen skolekrets er nødvendig. Sak 23/7262-2 viser til at mulighetsstudiet skulle skissere alternative løsninger for nytt skolebygg. Kommunen sier «Vi satser på skole og bo-lyst» og så viser de faktiske handlingene noe annet. Å bruke skolestrukturen som en unnskyldning for å ikke gjennomføre vedtak er ikke greit. Det er barnas utdanning og fremtid vi legger i grus. Ønsker ikke vi at Harstad skal omtales som byen hvor elevene får den undervisningen de skal ha i gode skolebygg?

For FAU ved Kanebogen skole
Mvh. Martha Gullesen


Svar fra ordføreren: 

Skolestruktur

Kommunestyret vedtok i sak 102/23 å gjennomføre mulighetsstudie av ny skole i Kanebogen skolekrets. Kommunedirektøren vurderte denne problemstillingen i økonomiplan 24-27. 

Kommunestyret vedtok da 7. desember 2023 i sak 245/ 23, under behandling av Handlings- og økonomiplanen følgende:

 

«15. Harstad kommunestyre ber kommunedirektøren bestille utredning av helhetlig sak om skolestruktur.»

I økonomiplan 2024-2027 heter det: «Når det det gjelder investeringer i skolebygg er det nødvendig i løpet av 2024 å utarbeide en egen helhetlig utredning om skolestrukturen. Prognosene viser at det blir 445 færre elever i grunnskolen ved utløpet av de neste ti årene. Det må legges en skolestruktur som tar hensyn til konsekvensene av den demografiske utviklingen. Her må konsekvenser for elever, klassetall, skoler og samfunn beskrives. Det settes av midler i økonomiplanen til utredning av skolestrukturen. Rapport og sak om dette må planlegges ved årsskifte 2024/25. Tiltak må planlegges for en 15 årsperiode. Det er nødvendig med kostnadsreduserende tiltak i skolesektoren for å finansiere økte kostnader i helse omsorg for kommunen.»

 

I kommunestyrets vedtatte økonomiplan heter det: 

«Mulighetsstudie for Kanebogen skole må vurderes i sammenheng med helhetlig skolestruktursak.»

 

Det er etter dette kunngjort en konkurranse på utredning av skolestrukturen med tilbudsfrist 11. mars 2024. Utredningen skal skissere minimum 2 hovedalternativer i tillegg til nullalternativet, som er dagens skolestruktur, og inneholde en tids- og gjennomføringsplan for foreslåtte endringer. Rapport fra konsulent leveres innen 31.10.2024. Politisk sluttbehandling gjennomføres i Kommunestyret i februar/mars 2025, etter forutgående politisk behandling i utvalg, ungdomsråd og lokalutvalg. 

 

Det kommer en egen sak om skolestrukturen til utvalg for oppvekst og kultur den 19.03.24 som beskriver innhold og fremdrift. 

 

Når det gjelder Inneklima og tak:

01.11.2023 gjennomførte kommuneoverlegen tilsyn ved Kanebogen skole i henhold til folkehelseloven og forskrift om miljø og helse i barnehage, skole og skolefritidsordninger. Skolen viser systematisk arbeid med gode rutiner for å ivareta elevenes helse og miljø, selv om skolebyggets tilstand gjør det utfordrende å opprettholde godt inneklima. Kartlegging av luftkvalitet, temperatur, trekk og støy viser at inneklimaet kan oppleves som dårlig på grunn av støy, CO2 og varme. Det anbefales å montere CO2-sensorer på enhetsaggregatene for å redusere støy og trekk, samtidig som andre tiltak som riktig temperatur, gjennomlufting og godt renhold bør følges.

 

FAU uttrykker bekymring for skolebyggets bærekapasitet for snølast på tak, men en vurdering utført av Norconsult konkluderer med at skolen har tilstrekkelig kapasitet for snølast. Bygg og eiendom har rutiner som sikrer at snømengden ikke blir for stor.