Klikk her dersom du vil skrive ut denne informasjonen.

Klikk her dersom du vil se bruksanvisning for videomøter mellom beboer og pårørende (ordinær drift fra 30.03)

Besøksregler for sykehjem

Det er utarbeidet egne retningslinjer for besøk, som dere finner mer informasjon om her. Besøkende må også fylle ut en egenerklæring. Besøksregler vil kunne endres på kort varsel, dersom nasjonale retningslinjer endrer seg, eller dersom den lokale smittesituasjonen i Harstad endres.

Vi har nettbrett på alle avdelinger med Easymeeting, som kan benyttes til videosamtaler mellom pårørende og beboere. Les mer om hvordan dette foregår her

 

Besøk i bosenter 

Omsorgsleilighetene på Bergseng og Olavsgården bosenter, er spesielt tilrettelagt for personer med ulike funksjonsnedsettelser. Her er det ikke besøksforbud, men vi har av smittevernhensyn utarbeidet retningslinjer for besøk i disse boligene. Vi understreker at besøk bør begrenses til et minimum, for å redusere faren for smitte av disse beboerene, som er en sårbar gruppe og har ekstra risiko for alvorlig sykdomsforløp ved covid-19. Retningslinjene for besøk finner du i denne artikkelen. Dere vil også finne mer informasjon på siden til hvert bosenter.

På bosentrene har vi også nettbrett med Easymeeting, som kan benyttes til videosamtaler. Les mer om hvordan dette foregår her.

 

Bruk av dobbeltrom

Enkelte sykehjemsavdelinger vil bli klargjort for dobbeltrom. Dette for å sikre at Harstad kommune har økt sengekapasitet i en eventuell krisesituasjon. Dette skal bidra til å avlaste hjemmetjenestedrift samt mottak av pasienter fra sykehus. Helsehuset vil i en krise kun ivareta pasienter med covid-19, og det er derfor behov for økt sengekapasitet i andre avdelinger. Dette er friske pasienter med behov for korttidsopphold, rehabilitering eller avlastning, og der det ikke mistenkes eller er bekreftet smitte med covid-19.

I første omgang, har vi sendt ut forhåndsvarsel om endret bruk av rom på Olavsgården 1. etg og Bergsodden bogruppe Ervik. Utvalg av sykehjem til dette formålet var nøye risikokartlagt på forhånd. Olavsgården 1. etg. er første prioritet. Hvis behov, klargjøres også Bergsodden Ervik. Vi understreker at disse rommene vil kun benyttes som dobbeltrom i en krisesituasjon. Det er sendt ut forhåndsvarsel til alle beboere og pårørende på aktuelle avdelinger i forhold til dette. Hvis vi kommer i denne situasjonen, at det må benyttes dobbeltrom, vil egne prosedyrer følges i forhold til dette. Dere som pårørende vil bli varslet.

 

Restriksjoner for ansatte og opplæring

Strenge restriksjoner er iverksatt for våre ansatte. Se mer informasjon på hjemmesiden: 
https://www.harstad.kommune.no/korona-informasjon-til-ansatte.6290666-175063.html
Alle ansatte er varslet om at de ikke skal møte på jobb ved det minste tegn på luftveisinfeksjon, og det er lav terskel for å teste helsepersonell for covid-19 ved mistanke. I forbindelse med covid-19, har vi utarbeidet en egen opplæringsplan for alle ansatte. Alle ansatte har gjennomført opplæring i smittevern både ved oppstart av arbeidsforhold og oppdateringer underveis, og kjenner til smitteveier og vet hvordan de forholder seg slik som situasjonen er nå. Det er også gjennomført opplæring vedrørende bruk av personlig smittevernutstyr i forbindelse med covid-19. Det er tilrettelagt slik at ansatte kan øve på dette hyppig, og egne øvingskurver er etablert til formålet. Vi opplever at alle ansatte tar smittesituasjonen på det største alvor.

 

Fortløpende vurdering av personellsituasjon

Vi vurderer fortløpende personellsituasjonen, og klargjør for å ta i bruk annet personell og eventuelt frivillige, dersom vi får behov for dette. Akkurat nå arbeider vi får å få i gang en forsyningstjeneste på alle våre avdelinger, som kan ivareta alle praktiske oppgaver. Dette vil bidra til at vårt helsepersonell i større grad kan konsentrere seg om helsehjelp og medisinskfaglig oppfølging. Vi arbeider med å organisere våre ansatte i team, for å forebygge at hele arbeidstokken blir satt i karantene i en eventuell smittesituasjon. Vi har fokus på at ansatte skal holde avstand til hverandre, og har risikovurdert alle fellesrom som garderober, vaktrom, lager og lignende. Ved behov for personell, prioriterer vi å bruke våre fast ansatte som vikarer, så langt det lar seg gjøre. Flere har deltidsstillinger og kapasitet som kan benyttes. Når det gjelder ansatte som har arbeidssted flere plasser, forsøker vi å unngå dette så langt det lar seg gjøre. Vi følger retningslinjene som til enhver tid er gjeldende for helsepersonell i den situasjonen vi er i.

 

Egne smittevernrutiner for covid-19 er utarbeidet

Vi har utarbeidet egne rutiner for håndtering av mistanke om smitte og bekreftet smitte, både når det gjelder smitte hos ansatt(e) og/eller beboere. Alle beboere og pårørende vil bli varslet dersom det oppdages smitte på en avdeling. Når det gjelder informasjon til beboere, kan det bli nødvendig å tilpasse denne til den kognitive funksjonen hos beboer. I enkelte tilfeller, kan det være at det vurderes uhensiktsmessig å informere om smitte, og vi ber om forståelse for en slik vurdering. Vi har også utarbeidet egne prosedyrer for observasjon og oppfølging av pasienter med covid-19.