I løpet av de siste fire årene har jeg vært i kontaktmed svært mange pårørende til mennesker med ulike sykdommer og helseutfordringer.

De pårørende forteller om den enorme innsatsen de gjør for å ivareta og gi helsehjelp til sine nære og kjære som er syke. De forteller om hvor slitne de er, at man tidvis er helt eller delvis sykemeldt og at det nærmest har blitt en heltidsjobb. 24 timer i døgnet, sju dager i uken, 365 dager i året. Dette har gjort et stort inntrykk på meg!

«Får dere ikke noe hjelp eller avlastning fra kommunen?» Det er spørsmålet jeg sitter igjen med etter alle disse samtalene. Faktum er at svært mange pårørende gjør masse helsearbeid gratis, der det egentlig burde vært et kommunalt eller privat tilbud inne i bildet. Derfor er det viktig å få redusert belastningen for pårørende til folk som har ulike sykdommer.

Å være pårørende er ikke det samme som å være frivillig. Mange pårørende yter en vanvittigmengde helsehjelp og bistand for sine nære og kjære. Dette gjør man av den største selvfølge, fordi den man hjelper er et nært familiemedlem.

Pårørende nedlegger flere tusen årsverk for eldre og syke, og jeg tror mange kommuner - inkludert Harstad - basererseg på dette. Vi kan ikke la de pårørende selv bli syke, uføre og miste muligheten til å leve sitt eget liv.

Som en pårørende skrev:«Mange pårørende får sammenbrudd og blir selv syke av belastningen, slik at det offentlige dermed får to pasienter istedenfor en. Det er dobbelt så dyrt og dårlig og kortsiktig samfunnsøkonomi.»

Derfor er dette en viktig sak for Fremskrittspartiet. Kommunen må stilleopp med avlastning og hjelp, slik at de pårørende først og fremst får være pårørende - ikke kommunens ulønnede bemanningsbyrå!

Spørsmål til ordføreren:

  1. Mener ordføreren at Harstad kommunehar et godt nok tilbudfor pårørende i dag?
  2. Mener ordføreren det kan være fornuftig at Harstad kommuneutarbeider en helhetlig pårørendestrategi?

Forslag til vedtak:

Kommunestyret ber kommunedirektøren utarbeide et forslag til helhetlig pårørendestrategi. Strategien skal blant annet vurdere følgende:

  1. Gi driftstilskudd til et pårørendesenter som skal være et lavterskeltilbud.
  2. Sørge for flere avlastningsplasser og dagsentertilbud for å lette hverdagen til pårørende.
  3. Sørge for et transporttilbud for brukere av dagsenter og aktivitetssenter.
  4. Tilby flere kurstilbud for pårørende til personer med demens, sykdominnenfor rus og psykiatri samt andre lidelser.

Spørsmål til ordføreren:

Mener ordføreren at Harstad kommune har et godt nok tilbudfor pårørende i dag?

Kommunestyret skal i dagens møte behandle kommunedelplan for helse, omsorg og velferd. I handlingsdelen framkommer det flereområder som det skal jobbesmer med, bl.a. pårørendestøtte og avlastningstilbud. Kommunedelplan vil følges opp med en handlingsplan, hvor konkrete tiltak, også på dette området, skisseres. Det gjøres allerede en god del på dette området, som f.eks. pårørendeskole for familiemedlemmer eller nære venner med demenssykdom. Landsforeningen for pårørende etablerte pårørendesenter i 2020 (Sama aktivitetshus). Sykehjemmene har to faste møter i året med pårørende.

Mener ordføreren det kan være fornuftig at Harstad kommuneutarbeider en helhetlig pårørendestrategi?

Mange pårørende gjør en svært god innsats, for sine nærmeste, fordi de bryr seg og er glad i sine. Pårørendes innsats representerer en stor og viktig ressurs som vi skal ta vare på. Tjenestene har et stort fokus på ivaretagelse og samarbeid med pårørende allerede. Vi ønsker at pårørende skal bli sett og hørt og at de møtes med respekt og empati. I arbeidet med å utvikle pårørendearbeid vil en lokal strategi/handlingsplan, basert på Regjeringens pårørendestrategi og handlingsplan – Vi de pårørende, bidra positivt. Dette tas inn i kommunal planstrategi, som nytt kommunestyre skal behandle.

Kommunestyret behandlet i mai behovsplan for heldøgns omsorgsplasser og omsorgsboliger for helse og omsorgsområdet, og dagsentra, avlastningsplasser og transport er en del av denne saken. Investeringsbehov vil bli synliggjort i kommende handlings- og økonomiplaner.