Interpellasjon: Vold og trusler i skolen – det har gått for langt

I januar ble to norske skoler stengt som følge av alvorlige hendelser med vold og trusler. I en undersøkelse gjort av Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI)i 2021 kom det frem at én av fire lærere i grunnskolen er utsatt for vold og trusler. Det er i media kommet frem at det rapporteres om hendelser med vold og trusler i skolen hver eneste dag, mange steder rundt om i landet.

Det er arbeidsgiver som etter arbeidsmiljøloven skal sørge for at alle personskader som skjer på jobb blir registrert, og at ulykker varsles til Arbeidstilsynet og nærmeste politimyndighet.

Fremskrittspartiet er enige med Utdanningsforbundet, som lenge har ønsket at arbeidsgiver pålegges et ansvar for å anmelde vold og trusler. Her må kommunen som skoleeier ta ansvar, og ha full åpenhet om problemer i skolen. Uten åpenhet klarer vi ikke å løse problemene.

Utdrag fra Harstad kommunesavviksorientering under skole og oppvekst:

Utfordringer med vold og trusler i skolene har økt både i omfang og alvorlighetsgrad. De største utfordringene er nå i barneskolen. Det er meldinger om slag, spark, steinkasting, kvelertak, episoder med kniv, rasisme og dødstrusler for både ansatte og elever. Det meldes også om et hardere språkbruk blantelevene. I mange saker er «alle hjelpeinstanser involvert», men det mangler tilbud til elever som ikke mestreren normal skolehverdag. Utagering skaper fryktog utrygghet hos medelever, som er vitne til det som skjer.

Så også i Harstadskolen gir utfordringene seg tydelig til kjenne, og vi oppleverat mange lærere føler seg uten virkemidler og maktesløs ovenfor utfordringene i skole- og arbeidshverdagen. Med stadig større mangel på kvalifiserte lærere og lærere som ikke orker å stå i jobben, må noe gjøres.

Harstad kommune hadde i 2022 hele 363 innrapporterte avvik innenfor skole og oppvekst. Her må kommunen som skoleeier ta ansvar for utviklingen. Fremskrittspartiet vil gi skoler utvidet fullmakt til å bortvise elever og å gripe inn og beskytte seg selv og andre i farlige situasjoner, styrke skoleledelsens mulighet og virkemidler til å håndtere og reagere på vold og trusler, danne oppfølgingsteam ved sterkt belastede skoler, innføre rutinerom politianmeldelse ved alvorlig vold og trusler, og sette større krav til involvering av foreldre og foresatte ved alvorlige overtramp av ordensreglementet i skolen.

Spørsmål til ordføreren:

  1. Finnes det en oversiktover antall avviksmeldinger eller hendelser relaterttil vold/trusler på skolene i vår kommune for 2022 (eventuelt tidligere år)?
  2. Har Harstadkommune en handlingsplan for håndtering av vold i skolen, og en plan for å ivareta ansatte som utsettes for vold og trakassering?
  3. Hvilke konsekvenser mener ordføreren det skal få for en elev som utfører vold mot en lærer eller medelev?

Forslag til tiltak:

Kommunestyret ber kommunedirektøren foreta en gjennomgang av skolenes ordensreglement, og iverksette tiltak som gir lærerne mer autoritet og økt trygghet. Som en del av dette vurderes det hvordan skolen kan øke involveringen av foreldre og foresatte ved alvorlige overtramp av ordensreglementet i skolen.

Kommunestyret ber kommunedirektøren vurdere innføring av faste rutinerfor politianmeldelse fra skolens side ved alvorligvold og trusler, og vurderehvilke reaksjoner som kan ileggespersoner som utøver vold og trusler i skolen.

Kommunestyret ber kommunedirektøren utrede muligheten for å utstyrelærere med «trygghetsalarmer» der skolensledelse varsles ved volds- eller trusselsituasjoner.

Eivind Stene 
gruppeleder 
Fremskrittspartiet


Svar fra ordføreren: 

  1. I avvikssystemet finnes oversikt over antall avviksmeldinger eller hendelser relatert til vold/trusler på skolene i vår kommune for 2022 og tidligere år tilbake til 2003.
  2. Harstad kommune har følgende prosedyrer/planer når det gjelder vold i skolen i dag:
    Retningslinjer for skolemiljø, inkludert vedlegget Prosedyre ved bruk av nødrett eller nødverge 
    Beredskapsplan for skole og SFO med egne tiltakskort for Vold i skole og SFO – fysiske personskader og for Alvorlige trusler – verbale angrep og skremmende handlinger
    Vold og trusler i skolen.HMS-prosedyrer og arbeidsmiljøloven ivaretar ansatte.
  3. Alle elever har like rettigheter til et trygt og godt skolemiljø. Dette er hjemlet i opplæringsloven. Forskrift om ordensreglement for grunnskolen, regulerer Harstad kommunes reaksjoner og saksbehandling ved brudd på ordensreglementet.