For et par uker siden dukket det opp nedgravde platerester i ytterkanten av et lekeområde til Kanebogen skole. Noen av platene ble brukt i lek av skoleunger før området ble stengt av. Platene stammer ikke fra Kanebogen skole, men ligger så vidt inne på skolens område.

Platene ble sendt inn til undersøkelse, og kommunen fikk nylig bekreftet mistanken om at disse inneholder asbest. Asbest er en bestand-del som ble mye brukt som isolasjon og brannhemmende materiale i Norge mellom 1940 og 1980. Etter 1980 har det vært et generelt import- og bruksforbud på grunn av kreftfaren.

Skolen har vært holdt løpende oppdatert om dette, og kommuneoverlegen har også vært koblet på for vurdering av eventuelle tiltak overfor elever som har lekt med platene.

Det er konkludert med at risikoen for at leken med platene skal ha noen helsemessig effekt er svært lav, og det er ikke behov for helsemessig oppfølging av elevene som har vært i berøring med platene.

Asbests kreftfremkallende egenskaper er i hovedsak et problem knyttet til yrkeseksponering i tiden før begrensninger og forbud i bruken av asbest ble innført. Folkehelseinstituttet har i sin rapport fra 2015 konkludert med at i alle andre tenkelige situasjoner er det snakk om eksponering for vesentlig lavere asbestnivåer, oftest over betydelig kortere tidsperioder, og dermed med svært lav risiko for helseeffekter.

Kommunen ser nå på hva som skal gjøres med platene og området der de ligger nedgravd. Området vil være avsperret til det er ryddet opp og klar for lek igjen.