Kommunedirektør Børge Toft konstaterer at resultatet er som tidligere varslet. 

- Driftsunderskuddet representerer minus 3,1 prosent av de totale driftsinntektene, noe som avviker betydelig fra kommunestyrets mål om et positivt driftsresultat på 2 prosent, samt fra statlige anbefalinger om 1,75 prosent, sier Toft. 

 Kommunens samlede sparemidler er redusert til 288 millioner kroner. 

Harstad kommune investerte 807 millioner kroner i 2023, noe som er historisk høyt. Det har resultert i at lånegjelden har økt til 4,3 milliarder kroner, som nå utgjør 144 prosent av kommunens driftsinntekter, en oppgang fra 3,24 milliarder kroner i 2022. 

 Årsaker til det negative resultatet 

Hovedårsakene til det negative driftsresultatet inkluderer betydelig merforbruk i drift av tjenesteområder, spesielt innen helse, omsorg og velferd, samt økte netto renteutgifter. Til tross for noe høyere inntekter enn budsjettert, fra blant annet Havbruksfondet, momskompensasjon og frie inntekter, nådde hverken de frie inntektene eller inntektene fra Havbruksfondet opp til nivået fra 2022. 

 Fremtidige utfordringer 

Økte renteutgifter vekker bekymring, drevet av høyere rentesatser og investeringsnivå. Selv om avdragene forble uendret i 2023, blir det en økning fremover på grunn av det omfattende investeringsnivået. 

- En primær utfordring er det betydelige merforbruket innen tjenesteområder, særlig helse, omsorg og velferd. Det er kritisk å redusere driftskostnader, samtidig som tjenestene må styrkes for å møte demografiske endringer med en økende eldre befolkning. Sektorer står også overfor betydelige rekrutteringsutfordringer som bidrar til økte driftskostnader, sier Toft.

- Kostnadsreduksjoner er også nødvendige innen andre områder, inkludert grunnskolen, som vil se et fall i elevtallet de kommende årene. Dette krever fortsatt moderasjon i nye drifts- og investeringstiltak, samt nødvendige omstillinger, understreker Toft. 

 Samarbeid for økonomisk stabilitet 

Med rundt 2 400 ansatte og en driftsomsetning på nesten 2,8 milliarder kroner, spiller Harstad kommune en viktig rolle i samfunnet.  

- God samhandling med ansatte, tillitsvalgte og folkevalgte har vært, og vil i fortsettelsen også være viktig for å oppnå gode samfunnsmessige resultater, og få tilbake trygg økonomisk styring, avslutter kommunedirektør Børge Toft.   

 Neste steg 

Årsregnskapet for 2023 er nylig oversendt revisjonen, som forventes å levere sin beretning innen 15. april 2024. Detaljerte analyser og ytterligere informasjon vil bli presentert i kommunens årsrapport for 2023.    

Ytterligere informasjon framkommer av vedlagte dokumenter.    

 Harstad, 20.02. 2024   

 Børge Toft  
kommunedirektør   

John G. Rørnes 
økonomisjef 

og 

Turid Norlunn Hanssen  
regnskapsleder   

Vedlegg: