I den siste tiden har strømprisene vært svært høye. Folk flest er avhengig av mye strøm i hverdagen. Derfor betyr økte priser på strømmen at folk flest må betale mye mer for sitt vanlige strømforbruk. Når strømprisene øker mye, rammer dette aller hardest de av oss som har lavest inntekt. Småbarnsfamilier, minstepensjonister og uføre, som allerede snur og vender på hver eneste krone for å få endene til å møtes, vil særlig merke de høye strømprisene. En stor andel av strømregningen er nettleien til nettselskapet. Denne er lik hele året, uavhengig av strømpris. På den ene siden rår ikke kommunestyret over strømprisen; denne er markedsstyrt og påvirkes av tilbud og etterspørsel i flere europeiske land. På den andre siden er Harstad kommune en betydelig eier i Nordkraft-konsernet, og styrelederen kommer fra Harstad kommune. Derfor kan kommunestyret bruke muligheten som ligger i kommunens innflytelse som eier for å få redusert nettleien.

Spørsmål til ordføreren:

1. Mener ordføreren det vil være fornuftig av Hålogaland Kraft Nett å redusere nettleien i tiden fremover?

2. Vil ordføreren ta et initiativ overfor styret i Nordkraft-konsernet med sikte på å få redusert nettleien?

Kristian August Eilertsen
Kommunestyrerepresentant
Fremskrittspartiet


SVAR PÅ SPØRSMÅL FRA KRISTIAN A. EILERTSEN (FRP) – REDUSER NETTLEIEN NÅR STRØMPRISEN ØKER

Den totale strømregninga til forbrukeren består av nettleie, avgifter til staten og den strømprisen som varierer fra dag til dag.

Strømpris:

  • Norge er delt inn i ulike strømprisområder (se kart nederst i eposten). Vårt konsesjonsområde er under område Nord- Norge (NO4), som har de laveste strømprisene i hele Norge (og Norden)
  • Generelt er strømprisene i 2022 på et høyere nivå enn den har vært de senere årene. Årsakene er flere. Tørt og vindstille vær i sørlige Norden og høyere utvekslingskapasitet til kontinentet – som igjen har høye kraftpriser grunnet høy gass-, kull- og CO2- pris - er de viktigste årsakene. Disse driverne forplanter seg ikke i like stor grad til Nord- Norge som til resten av landet. Strømprisene er i dag om lag det dobbelte lengre sør i landet sammenlignet med i nord.
  • Nord- Norge har i tillegg mva.-fritak på strømregningen, det har man ikke i Sør- Norge
  • For strømkunder som har økonomiske utfordringer er det, som før, alltid mulighet til å ta kontakt med den lokale strømleverandøren for å se på mulighet for utsatt betaling eller andre virkemidler

Nettleie:

  • Nettleien som strømkundene må betale til de lokale nettselskapene er i stor grad styrt av nasjonale myndigheter (Norges vassdrags- og energidirektorat - NVE). Nettleien skal dekke vedlikehold, utbygging og drift av strømnettet. NVE tildeler alle nettselskap økonomiske rammer for dette. Nettselskapene skal gjennom denne ordninga ivareta forsyningssikkerheten samtidig som man driver så rasjonelt som mulig, for å ha lavest mulig nettleie til forbrukerne.
  • Vi i konsesjonsområdet til Hålogaland Kraft Nett har vi et bedre utgangspunkt enn andre steder, da nettleien i vårt område er blant de aller laveste i Norge
  • I forhold til spørsmålet om reduksjon av nettleie så er dette et spørsmål av politisk karakter som bør løftes til de riktige arenaer. En ensidig nedsetting i vårt område vil svekke mulighetene til drift, vedlikehold og utbygging av strømnettet. Dette vil svekke rammevilkårene for samfunns- og næringsutvikling.

Nordkraft AS har tre eiere. Hålogaland Kraft Holding AS, Narvik kommune og Jämtkraft AB. Harstad kommune er indirekte eier i Nordkraft AS gjennom Hålogaland Kraft Holding AS. Hålogaland Kraft Nett AS er et heleid av Nordkraft AS.

Ordføreren registrerer at vi i vårt område har om lag halve strømprisen av det de har i Sør-Norge. I tillegg kommer at vi i Nord-Norge har fritak for merverdiavgift på strømregningen.

Ordføreren mener at tiltak for å redusere strømprisen eller utjevne variasjoner i denne må være en del av den statlige politikken og ikke kan overlates til de enkelte strømselskaper eller deres eiere.

Ordføreren er opptatt av at Hålogaland Kraft Nett driver sin nettvirksomhet på en god og effektiv måte. Det er viktig for å sikre at selskapet har evne til å vedlikeholde og bygge ut strømnettet. Dette både for å sikre viktig infrastruktur for det grønne skiftet og for samfunns- og næringsutvikling.