Husstandsmedlemmer har påvist Covid-19

  1. Husstandsmedlemer er isolert i hjemmet
    1. Husmedlem bes om å holde avstand. Helst gå inn på annet rom når helsepersonell er i huset
    2. Det gis informasjon om hvordan pårørende/husmedlem skal opptre med tanke på å redusere smittespredning.
  2. Sett opp oppslag "Smitteverntiltak" på innsiden av ytterdøren hos den smittede. Dette for å gi rask informasjon til helsepersonell og andre besøkende.
  3. Følg med på utvikling av symptomer hos husstandsmedlemmer.
  4. Helsepersonell som skal stelle, undersøke, behandle eller ha nær kontakt (dvs. nærmere enn 2 meter) med pasient skal bruke følgende beskyttelsesutstyr:
    1. Kirurgisk munnbind (klasse II eller IIR)
    2. Frakk med lange ermer
    3. Hansker
    4. Vurder bruk av hette (hårbeskyttelse) i situasjoner hvor det er fare for direkte tilsøling av håret (eks nærkontakt med pasienter som hoster kraftig, samt ved aerosolgenerende prosedyrer). 
    5. Øyebeskyttelse (beskyttelsesbriller eller visir)
    6. Ved behov for utførelse av aerosolgenererende prosedyrer, skal åndedrettsvern (FFP3, FFP2) benyttes. Eksempler på slike prosedyrer: Åpent trakealsug, trakeotomi/trakeostomiprosedyrer, non-invasiv ventiasjon (BiPap), Høyhastighets oscillerende ventilasjon (HFOV), High Flow Nasal Oxygenation (HFNO).
  5. Ta på beskyttelsesutstyr innenfor døren til pasient/bruker.
  6. Brukt engangsutstyr kastes i lukket pose som restavfall. Brukte tekstiler behandles som smittetøy. Avfall med luftveissekret eller andre kroppsvæsker lukkes godt og kastes i dobbel pose som restavfall. Avfall med luftveissekret eller andre kroppsvæsker lukkes godt og kastes i dobbel pose som restavfall.
  7. Ved bistand til vask av brukte tekstiler og sengetøy, legges dette rett i vaskemaskin og vaskes på så høy tempereatur som tekstilene tåler.
  8. Ved bistand til rengjøring bør det utføres grundig rengjøring av overflater, slik som baderomservant, toalett, dørhåndtak og kjøkkenbenk. Vanlige renholdsmidler kan benyttes. 

 

Husstandsmedlemmer som er i karantene grunnet nærkontakt med andre smittede, eller har vært på reise de siste 14 dager

  1. Husstandsmedlemmer/ pårørende anbefales til å holde avstand når ansatte er inne i huset for å gi tjeneste til pasienten.
  2. Basal Smittevernrutiner følges, eventuelt bruke beskyttelsesutstyr i tråd med det som tidligere er bestemt for den aktuelle pasienten.
  3. Ved utvikling av akutt luftveisinfeksjon eller ved andre kjente symptomer på covid-19, tas det kontakt med Pandemitelefonen.

 

Akutt Luftveissymptomer av husstandsmedlemmer, men som ikke har vært utsatt for kjent eksponering eller vært på reise

  1. Husstandsmedlemmer/ pårørende bes om å holde avstand når helsepersonell er inne i huset for å gi tjeneste til pasienten.
    1. Oppfordres til å gå inn på annet rom når helsepersonell er i huset.
    2. Det gis informasjon om hvordan pårørende/husmedlem og pasient skal opptre med tanke på å redusere smittespredning.
  2. Følg basale Smittevernrutiner, Behovet for beskyttelsesutstyr vurderes ut i fra aktivitet og grad av symptomer. 
  3.  Symptomer på akutt luftveisinfeksjon skal husstandsmedlemmer isoleres, pandemitelefonen kontaktes for vurdering av test.
  4. Dersom covid-19 test skal tas henges oppslag "Smitteverntiltak" på innsiden av ytterdøren. Dette for å gi rask informasjon til helsepersonell og andre besøkende.