Du har stemmerett ved kommunestyre- og fylkestingsvalget dersom du oppfyller ett av disse kravene:

  • Du er norsk statsborger og har fylt 18 år innen utgangen av 2023 og er, eller har vært, registrert bosatt i Norge
  • Du er statsborger i et annet nordisk land (det vil si enten Danmark, Island, Finland eller Sverige), har fylt 18 år innen utgangen av 2023, og har vært registrert bosatt i Norge senest 30. juni 2023
  • Du er øvrig utenlandsk statsborger som har fylt 18 år innen utgangen av 2023, og har vært registrert bosatt i Norge sammenhengende de tre siste årene før valgdagen.  

Manntall og stemmerett

Manntallet er en liste over alle personer som har stemmerett ved valg i Norge. Manntallet oppdateres fra Folkeregisteret og de fleste står derfor registrert i manntallet automatisk. Noen få personer må søke om innføring i manntallet, se mer om dette i neste avsnitt.

Hvor du er manntallsført og har stemmerett, er avhengig av i hvilken kommune du er folkeregisteret som bosatt i per 30. juni hvert valgår. 

Les mer om manntallet i valglovens kapittel 2.

Er du innført i manntallet? 

Alle personer med stemmerett føres automatisk inn i manntallet i den kommunen der de var registrert i Folkeregisteret som bosatt per 30. juni i valgåret. Dersom du har flyttet til en annen kommune etter 30. juni, er du fortsatt registrert i manntallet (og har stemmerett) i den kommunen du flyttet fra.

Det er bare personer som ikke står i manntallet som skal søke om å bli innført. Norske statsborgere bosatt i utlandet, som ikke har vært registrert i folkeregisteret som bosatt i Norge noen gang i løpet av de siste 10 årene før valgdagen, må søke om innføring i manntallet for å kunne stemme ved valget. 

Du kan undersøke om du står i manntallet for valget i kommunen der du bor

Manntallet er tilgjengelig for ettersyn på følgende steder:

  • Harstad rådhus
  • Harstad bibliotek
  • Butikkene på Grytøy og Bjarkøy

Hvis du har flyttet til en annen kommune og melding om flytting ikke er mottatt i folkeregisteret innen 30. juni står du fremdeles i manntallet i den kommunen du flyttet fra. Da kan du enten forhåndsstemme, eller avgi stemme på valgdagen i kommunen der du er manntallsført. 

Dersom du mottar valgkort, betyr det at du står i manntallet. På valgkortet står det i hvilken kommune du er manntallsført, og det står hvilken krets du tilhører, og åpningstidene i kretsen. Husk å laste valgkortet ned på telefon og ta det gjerne med deg når du skal stemme, du trenger ikke å skrive det ut. 

Dersom navnet ditt ikke står i manntallet for stortingsvalget, eller du mener det er andre feil i listene, kan du klage. Klagen skal være skriftlig og den skal være begrunnet. Klagen sendes til valgstyret i kommunen. Riktig adresse finner du lenger ned i annonsen.

Sametingsvalget

For å kunne stemme ved sametingsvalg, må du være innført i Sametingets valgmanntall.

Manntallet er tilgjengelig for ettersyn på følgende steder:

  • Harstad rådhus
  • Harstad bibliotek
  • Butikkene på Grytøy og Bjarkøy

Alle velgere som er registrert i dette manntallet, får tilsendt et eget valgkort for sametingsvalget. Husk å ta vare på kortet og ta det med deg når du skal stemme.

Hvis du ikke har mottatt valgkort for sametingsvalget, bør du kontakte Sametinget. Der får du også informasjon om hva som kreves og hvordan du går fram hvis du vil begjære deg innført i Sametingets valgmanntall.

Dersom navnet ditt ikke står i Sametingets valgmanntall, og du har begjært deg innført, eller dersom du mener det er andre feil i listene, kan du klage. Klagen skal være skriftlig og begrunnet. Klagen sendes Sametinget.

Feil i manntallet?

Dersom du mener at du selv eller andre uriktig er blitt innført i eller utelatt fra manntallet, kan du kreve at feilen blir rettet. Krav om retting gjelder feil, ikke om flyttinger etter 30. juni 2023. Det er ikke adgang til å oppdatere manntallet på grunnlag av at noen flytter etter 30. juni. Opplysninger i folkeregisteret er avgjørende og definerer hvor stemmeberettigede personer var bosatt den 30. juni i valgåret.

Krav om retting skal være skriftlig og begrunnet, og sendes til Valgstyret i Harstad, postmottak@harstad.kommune.no