Harstad kommune har inngått avtale med Løvåsen barnehage om midlertidig åpning av ei avdeling til for barnehageåret 2023/2024, tilsvarende 18 korrigerte plasser. Det vil si opp til 18 barn over tre år, eller 9 barn under tre år. 

I løpet av kort tid vil også Kasfjord montessoribarnehage kunne utvide med like mange plasser. Der venter man bare på en godkjenning av arealene før en lignende avtale kan inngås.

Bakgrunnen for avtalene er regjeringens forskrift om midlertidig godkjenning av ordinære barnehager og midlertidig tilskudd for enklere bosetting av fordrevne fra Ukraina og flyktninger.

Kommunestyret vedtok på sitt møte i slutten av juni å gi midlertidig godkjenning, under forutsetning av at forskriften kom på plass; noe den gjorde fra 1. august. 

Godkjenningen er gitt for ett år av gangen, inntil tre år. Er det fremdeles behov, skal det vurderes om det skal gis endelig godkjenning når tre år er gått.

- Det er gledelig at vi får på plass disse avtalene. Det gir oss mulighet til å gi barnehageplass både til bosatte flyktninger og tilflyttere. Jeg er glad for at de private barnehagene er med på ordningen, sier barnehagesjef Ann-Lissbeth Vinje. 

I tillegg har vi utvidet kapasiteten i de kommunale barnehagene for å imøtekomme behovet for sentrumsnære plasser. Per i dag har alle barn med barnehagerett fått tilbud. Etterspørselen utover året etter barnehageplasser for barn uten barnehagerett er fortsatt stor. Her vil ny barnehage i Sørvik avhjelpe. Den åpner i februar 2024.