Hun har startet med å gjøre seg kjent med organisasjonen og byen. Det er tross alt mange år siden sist hun bodde i Harstad og regionen; hun har sin oppvekst i Kanebogen, Gangås, Stangnes og Skånland. Etter videregående skole flyttet hun til Tromsø, hvor hun utdannet seg til jurist. Hun har de siste årene vært heltids politiker med permisjon fra jobben i Skatteetaten. Som politiker jobbet hun spesielt med by- og samfunnsutvikling, og ikke minst med boligorganisering i Tromsø kommune.
Men Harstad lokket da jobben som kommunalsjef for samfunn ble lyst ut.

Byttet side

- Jeg hadde lyst på jobben. Det er et arbeidsområde som er veldig spennende. Jeg har jobbet lenge med dette politisk, men ville gjerne være på andre siden av bordet også. Det gir meg en mulighet til å gå dypere inn i sakene enn man har sjansen til å gjøre politisk. Byutvikling høres kanskje litt kjedelig ut for noen, men det inkluderer så mye; det er spennende og givende og har med alt rundt oss å gjøre. Byutvikling handler om menneskene, ikke om hus og parker. Rent organisatorisk er det spennende at man hadde gjort en omstrukturering og koblet arbeidsområder som henger sammen, og kan få en større effekt ved samhandling, sier Tone selv.

Aktivitet og dialog

Hun har fulgt med hva Harstad har gjort de siste årene, og mener det har vært gjort mye rett.
- Det ser man på aktiviteten og utviklingen. Det er lagt til rette for å ta byen i bruk; nå må vi få opp aktiviteten, slik at byen kan brukes enda mer. Det er mennesker som skaper liv, aktivitet og attraktivitet. Mennesker tiltrekkes av steder der det er andre mennesker. Og det må vi stimulere til. Vi må ha kunnskap om hva som er faktoren som gjør at man har lyst til å oppholde seg på et sted.

Hun ønsker også å se på dialogen med innbyggerne.
-Jeg har et ansvarsområde med mange henvendelser utefra. Vi skal jobbe med hvordan vi møter innbyggerne som lurer på ting eller har en sak. Og så skal vi se hvordan vi kan få folk engasjert i de prosjektene som skal utvikles, slik at vi får medvirkning på de rette tidspunktene. Det er slik at de profesjonelle stemmene ofte blir bedre hørt en vanlige innbyggeres, og det må vi gjøre noe med. Alt for ofte kommer innspillene fra innbyggerne når prosjektet starter opp, eller når det er ferdigstilt, og ikke i planleggingen. Vi må snakke et forståelig språk og være på de riktige stedene. Da er det en fordel med bakgrunn som politiker, vi er vant til å snakke med folk. Det skal jeg fortsette med; og sikre at jeg ikke blir sittende fast på kontoret.

Viktig samfunnsoppdrag

Tone har kjøpt hus tett på sentrum, der hun bos sammen med mann og to barn, og angrer ikke på byttet.
- Samtidig er det fint at jeg enda får telefoner fra Tromsø når de trenger hjelp. Så de har oppdaget at jeg er borte, sier hun med et smil.
Tiden siden oppstarten som kommunalsjef har hun brukt til å bli kjent med organisasjonen og oppgavene.
- Det har vært mange ting å sette seg inn i, og folk å bli kjent med. Det er heldigvis et flott arbeidsmiljø her, med flinke, trivelige folk som har godt humør og det er generelt god stemning. Og det er lett å skjønne. Det å jobbe i en kommune er veldig spennende. Man er tett på folk sine liv, så det er litt rart at vi tidvis har manglet kvalifiserte søkere til en del av våre stillinger. Det har jeg også lyst å jobbe mer med - å få ut budskapet om hvor fantastisk givende det er å jobbe i en kommune. Vi jobber i et tverrfaglig miljø som skal levere på et utrolig viktig samfunnsoppdrag som er av stor betydning for livene til folk. Hva kan vel være mer spennende enn det?

Nå gleder jeg meg til å besøke hele kommunen og se selv, med mine nye kommunalsjefbriller, hva som skjer der ute - fra utviklingen på Rødskjær i sør til Øyriket i nord, med sine mange muligheter.