- Jeg er stolt over hva vi har fått til som verdens første friby for musikere, sier ordfører i Harstad Marianne Bremnes.

- Dette er noe vi er gode på, og som vertskap for en fribymusiker og som kulturby, er det naturlig at Harstad er en pådriver for ytringsfrihet og ser på rollen kultur kan spille i integrering, sier ordføreren.

Sentrale aktører

Harstad kommune og Troms fylkeskommune står sammen som arrangør av konferansen «Ly for stormen». 25. oktober samles artister, aktivister, ledere, akademikere og sentrale aktører innen ytringsfrihet og kultur for en dag med debatt, erfaringsutveksling, konsert og samtaler. Arrangementet er åpent for alle som ønsker å melde seg på, og holdes på UiT, Campus Harstad.

En natt med Buddha

- Det er jobbet godt med programmet og det er interessante folk som kommer for å dele sine erfaringer, sier Bremnes, som spesielt drar frem Maryam Sharifi – som kom til Harstad med sin mann, fribymusikeren Hamid Sakhizada. Hun skal gjennom foredrag, film og musikk fortelle om festivalen i Afghanistan hun ledet, «A night with Buddha», helt til hun måtte flykte fra landet. Hun arbeidet da for å holde kunnskapen om de ødelagte buddhastatuene i Bamiyan levende. Hun har med seg Hamid Sakhizada og skuespiller Monirah Hashemi.

Kunstnere

Hashemi har blant annet skrevet og regissert stykket «Cry of History», det første skuespillet produsert utelukkende av jenter og kvinner i Afghanistan. I tillegg kommer artistene Pål «Moddi» Knutsen, Marthe Valle, Marja Helena Fjellheim Mortensson og Abazar Hamid, samt Riddu Riđđu-sjef Karoline Trollvik og Kristin Bjørn, daglig leder i Ferske Scener hvor hun arbeider som dramaturg, instruktør og verkstedleder for utvikling av nye scenetekster.

Forkjempere

I tillegg kommer flere sentrale aktører som også skal være med i paneldebattene:

  • Helge Lunde, administrerende direktør i nettverket ICORN (International Cities of Refuge Network).
  • Hege Newth Nouri er generalsekretær i norske PEN og har tidligere vært nasjonal koordinator for de norske fribyene.
  • Ole Gunnar Solheim er regionleder for Amnesty International region nord.
  • Jan Lothe Eriksen er leder av SafeMUSE
  • Rikke Gürgens Gjærum, professor i anvendt drama/teater, og er ansatt ved Høgskolen i Oslo og Akershus og ved UiT – Norges arktiske universitet.

Etter endt konferanse er det konsert i Trondenes kirke med blant andre Moddi, Marja Mortensson og Hamid Sakhizada med flere.

Kjøp billetter her.

Her er programmet:

Dagsprogram:

10:00 - 11:00  Registrering

11:00    Åpning ved ordfører i Harstad Marianne Bremnes

11:05 A night with Buddha

Gjennom foredrag, film og musikk forteller Maryam Sharifi om festivalen A night with Buddha, og arbeidet for å holde kunnskapen om de ødelagte buddhastatuene i Bamiyan levende. Musikk: Hamid Sakhizada, Skuespiller: Monirah Hashemi

12:00 Lunsj

13:00 Forbudte sanger og ytringsfrihet

Innledning: Moddi

Panel:

Moddi - Artist

Helge Lunde - ICORN

Abazar Hamid - Fribymusiker

Hege Newt - Norske Pen

Ole Gunnar Solheim - Amnesty International

Moderator: Bård Borch Michalsen

14:15 Pause/Kunstnerisk innslag

14:45 Kultur som verktøy for integrering

Innledning: Jan Lothe Eriksen

Panel:

Jan Lothe Eriksen - SafeMUSE

Marte Valle - Artist

Kristin Bjørn - Ferske Scener

Karoline Trollvik - Riddu Riđđu

Rikke Gürgens Gjærum - UiT/HiOA

Moderator: Bård Borch Michalsen

20:00 Konsert Trondenes Kirke

Moddi, Marthe Valle og Hamid Sakhizada m/fl.

NB! 

Konsert tross sykdom

Fylkesjoiker Marja Helena Fjellheim Mortensson skulle deltatt på konserten. Hun er blitt syk, men Marthe Valle tar hennes plass.