Harstad kommune har ved flere anledninger satt opp båt-transport fra Harstad sentrum når fylkesveien til Aun har vært stengt. Nå har kaia som Harstad kommune har brukt på Aun fått skader som følge av hardt vær. Det betyr at kaia inntil videre ikke kan brukes. Det er planlagt reparasjon av kaia til våren, når været tillater det. Det er ingen andre kaier i området som kan brukes til slik transport. Dermed kan Harstad kommune ikke sette opp båt-transport til Aun når fylkesveien er stengt, før kaia er reparert. 

Risikovurdering 

- Etter at kommunen fikk melding om skadene, er det gjort en risikovurdering. Det jobbes nå med å få på plass en avtale om bistand til hjemmeboende eldre på Aun hvis veien stenges. Vi regner med at avtalen er på plass før jul, sier beredskapsleder Jan Martin Skoglund i Harstad kommune.

Når det gjelder annen beredskap, vil det bli ivaretatt av nødetatene med de ressurser som er nødvendig. Dette er uansett uavhengig av persontransport i regi av Harstad kommune.

Krevende værforhold

- Det er svært krevende værforhold i Toppsundet, og værtrykket er eksempelvis det dobbelte av det den mest robuste flytemolo tilgjengelig på markedet er dimensjonert for, sier Skoglund, og legger til at produsenten fraråder flytemolo eller flytekai på Aun da stedlige forhold på høst og vinter vil medføre havari. 

Det pågår for tiden et reguleringsplanarbeid hvor eier av kaia blant annet skal etablere skjerming av eksisterende kai på Aun. Dette er et omfattende tiltak som vil bedre anløpsforholdene og løse utfordringene. 

- Kommunen har en intensjonsavtale med grunneier om å kunne benytte denne ved fremtidige båtanløp til Aun ved stengt vei over Aunfjellet, sier Skoglund.

Egenberedskap

Han minner alle kommunens innbyggere om anbefalingene om egenberedskap, og ha et lager av nødvendig mat, vann, medisiner og annet nødvendig forråd som gjør at man kan klare seg selv dersom en hendelse inntreffer og man blir avskåret fra normal aktivitet eller tjenester.

- Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) gikk for to dager siden ut med anbefaling om at innbyggerne må planlegge egenberedskap for en uke, ikke tre dager som til nå, sier Skoglund, som legger til at veien sjelden er stengt mer enn noen timer eller et døgn.