Operasjonsroboter er fremtiden for kirurgiske inngrep, og det er på tide at landsdelens tredje største sykehus kan tilby moderne behandling med robotkirurgi, som gir klart bedre resultater for pasientene. Roboten skal blant annet styrke lokalsykehusets evne til å gi pasientene en bedre kirurgisk behandling, bidra til å beholde og øke kompetansen til spesialistene ved sykehuset og sikre at flere typer behandling kan utføres lokalt og i UNN sitt nedslagsfelt. Investeringen i operasjonsrobot har stått øverst på kirurgisk avdeling i Harstad sin prioriteringsliste de siste fem årene. Denne foreslåtte investeringen har bred støtte i fagmiljøene, men har ikke nådd opp på UNNs overordnede investeringsliste. Derfor må vi trø til. En robot vil over fem år koste rundt 20 millioner kroner.

Næringslivet har allerede samlet inn over sju millioner kroner. Nå oppfordrer vi byen innbyggere til også å være med på innsamlingen. 
Derfor blir det et åpent informasjonsmøte mandag 19. juni kl 1900 i Nordic Hall, der alle er invitert. 

Foreløpig program: 

  • Velkommen  på vegne av foreningen og kommunen v/ Per Inge Strand (foreningens styreleder) og Kari-Anne Opsal
  • Behovet for operasjonsrobot v/ Bård Soltun
  • Veien videre i innsamlingsaksjonen

Bakgrunn

  • Sykehuset i Harstad har i dag et bredt spekter av kirurgi. Fagfolkene ved sykehuset frykter at manglende anskaffelse av operasjonsrobot vi medføre en nedgradering av både kvaliteten på kirurgien og bredden på tilbudet som i dag gis ved UNN Harstad. Nøkkelpersonell kan frafalle, og rekruttering vanskeliggjøres. Dette har på sikt store negative konsekvenser, ikke bare lokalt, men også regionalt.
  • For UNN vil anskaffelse av operasjonsrobot til sykehuset i Harstad ha betydning innen flere områder, som på hver måte er viktig. Analyser som sykehuset har gjennomført tilsier at en operasjonsrobot kan benyttes ved omtrent 300 inngrep per år. 
  • Pasienter fra hele regionen vil oppleve kirurgi med mindre smerter, mindre komplikasjoner og bedre resultat. Den vil gi kortere liggetid på sykehuset og kortere tidsbruk før man igjen er tilbake til egen hverdag. I tillegg vil operasjoner man tidligere har måttet reise ut av regionen for å få gjennomført, kunne utføres i Harstad nærmere eget hjem og familie. Ventetiden før en operasjon blir kortere - man trenger ikke vente på behandling ved andre sykehus, inklusive inngrep ved UNN Tromsø.
  • UNN Harstad er et av svært få rene lokalsykehus i landsdelen som har klart å rekruttere fast ansatte spesialister i de ulike medisinske miljøene, som bor og er en del av lokalsamfunnet. Vi blir mer attraktive for jobbsøkere, da tilgang på en operasjonsrobot vil være avgjørende for at fremtidige kirurger velger Harstad som arbeidssted.

Om foreningen som er stiftet

Tirsdag 13. juni ble det holdt stiftelsesmøte for Foreningen for forskning, helseteknologi og innovasjon UNN Harstad. Formålet til foreningen er som navnet tilsier, å bidra til å styrke sykehuset med moderne teknologi, og i første omgang en operasjonsrobot til 20 millioner kroner. 

 Per Inge Strand er foreningens første styreleder. Med seg i styret har han Sverre Utvåg og Ronald Walquist, samt et tredje medlem, som skal avgjøres etter hvert. Det er sykehusets kirurger selv som har bidratt til faktainformasjon til mulige givere, med Bård Soltun i spissen. Han har holdt utallige foredrag og presentasjoner om fordelene ved robotkirurgi.  Målet til foreningen er å samle inn totalt 20 millioner kroner, og allerede er 7,2 millioner kroner samlet inn:

  • Jeanette og Søren Bothners legat - 2 millioner
  • Nordic Gruppen - 1 million
  • Per Strand Eiendom - 2 millioner
  • Anonym giver - 1 million
  • Holmøy Gruppen - 200.000 kroner
  • Anonym giver - 500.000 kroner
  • Anonym giver - 500.000 kroner

Flere givere fra næringslivet og foreninger har meldt at de vil være med å bidra, men en offentliggjøring av disse kan først skje etter nødvendig vedtak i styremøter og stiftelser.