Avtalen bygger på årlig rullering av produkter med lang holdbarhet. Dette gir kommunen et handlingsrom ved hendelser, eller beredskapssituasjoner der det vil ta noe tid å omstille fra normalsituasjon.

Blant de første

Det er etter det kommunen kjenner til, en av de første avtalene av denne typen i landet.  

-Vi har som kommuneorganisasjon ansvar for innbyggerne våre også i en beredskapssituasjon, spesielt de som ikke kan ta vare på seg selv, blir evakuert eller trenger akutt oppfølging. Det er her anskaffelsen er tiltenkt, sier ordfører Kari-Anne Opsal. 

Hun er klar på at dette ikke er en avtale som vil dekke behovet til alle kommunens innbyggere, men til de som er spesielt utsatt i en krisesituasjon. 

- Kommunens avtale med Drytech vil sammen med etablerte beredskapsordninger hos myndigheter, næringsliv og innbyggernes egenberedskap, bidra til økt robusthet i harstadsamfunnet, sier ordføreren. 

Analyser

Harstad kommune har de siste årene prioritert arbeidet med samfunnssikkerhet og beredskap. Dette gjelder alt fra forebygging gjennom areal- og byggesaksbehandling til håndtering av uønskede hendelser, ulykker, naturfarer og klimarelaterte hendelser. 

- Kommunen skal ivareta innbyggerne og yte tjenester ved hendelser og i beredskapssituasjoner, det være seg i fred, krise- eller krig. Kommunen arbeider derfor med ulike tiltak som skal bidra til økt robusthet og motstandskraft i lokalsamfunnet, blant innbyggere og næringsliv, sier beredskapsleder Jan Martin Skoglund. I dette inngår også mat- og forsyningsberedskap. 

- Vi har på bakgrunn av en risiko- og sårbarhetsanalyse besluttet å gå til anskaffelse av frysetørret mat som skal inngå i kommunens matberedskap, og vi er glade for å samarbeide med en nordnorsk bedrift, som gjennom kvalitet i produksjon, leveranse og rulleringsordning ivaretar miljøhensyn, råvareutnyttelse og bærekraft, sier Skoglund. 

Økt antall dager egenberedskap

Harstad kommune viser til anbefalingene fra Direktoratet for samfunnssikkerhet- og beredskap (DSB) om egenberedskap. DSB oppfordrer til egenberedskap med lager av matvarer, vann, medisiner, batteriradio/- lykt og annet nødvendig utstyr for sju dager mot tidligere tre dager.