19. november markeres verdens toalettdag over hele verden, for å sette søkelys på behovet for tilfredsstillende toalettforhold til alle. 

Vi har en toalettutfordring også her i Norge - og lokalt i Harstad og Kvæfjord. Det kastes mer og mer avfall i toalettene, og det kan gi tette ledninger og oversvømmelser både hjemme hos deg selv og andre steder i avløpssystemet. Det kan også gi økte rotteplager og forurensning av naturen. Vi må vise «dovett»; det vil si bruke toalettet på en måte som gagner oss selv og fellesskapet. 

Det er faktisk bare tre ting som hører hjemme i do: Tiss, bæsj og dopapir. Innholdet i vaskebøtta kan også helles ut i do etter gulvvasken, men husk å ta ut vaskefilla først! «Alt annet» skal IKKE i toalettet. 

Løsningen er enkel. Ha en liten avfallsbøtte ved toalettet, som du kan bruke til hygieneprodukter, q-tips, engangskluter, våtservietter og annet avfall som oppstår på badet. Fettrester fra matlaging bør stå til det stivner og så kastes sammen med matavfallet. Maling, løsemidler og kjemikalier skal leveres til mottaksstasjon for farlig avfall, mens legemiddelrester skal leveres til apotek.