Det har lenge vært klart at brannstasjonen i Harstad må oppgraderes for å tilfredsstille dagens krav. Valget har stått mellom nybygg eller ombygging. 

Sett på flere lokasjoner

- Vi så tidlig at ombygging av dagens brannstasjon er en dårlig løsning. Det ville være vanskelig å drifte Brann- og redningstjenesten samtidig som en ombygging skulle foregå, sier Jan Dag Stenhaug, bygg- og eiendomssjef i Harstad kommune. 

Det har vært sett på flere mulige lokasjoner for en ny brannstasjon, både på private og kommunale eiendommer, og valget falt til slutt på Russevikveien 4. 

Beste alternativet
- Vi ønsket en sentral beliggenhet med minimum to utrykningsveier som gir effektiv og rask utrykning til både befolknings- og næringstette områder. Denne tomta tilfredsstiller kravene, ligger sjønært og har mulighet for utvidelse. Det er det klart beste alternativet, sier eiendomsrådgiver i Harstad kommune, Daniel Johansen. 

Mange muligheter

Russevikveien 4 kan utvides med fylling i sjø i trå med gjeldende reguleringsplan. Harstad kommune har i tillegg en eierandel på 12,6 prosent av naboeiendommen. Kommunen vil nå ta et initiativ overfor resten av eierne for å kjøpe naboeiendommen for fremtidig utvikling.

Byttehandel
En forutsetning for at kommunen får kjøpe tomta, er at Br. Killi har en ny plass å etablere seg på. Dagens brannstasjon ble undersøkt, men den er for liten og uegnet for deres drift.

- Vi er nå enige om at Br. Killi tilbys erstatningsareal i en del av den såkalte Harstad teknologipark, altså på Stangnesbasen. Harstad teknologipark er i dag et ferdig regulert industriområde, og arealet må opparbeides og det må klargjøres med nødvendig infrastruktur for å bli en byggeklar tomt, sier Stenhaug. 

Saken skal først opp i formannskapsmøtet, før detn skal opp i kommunestyret 22. juni for endelig avgjørelse.