I 2023 er Harstad og Tore Hunds rike markeringsregion i det store nasjonale jubileet Norge i 1000 år. Som en del av jubileumsprogrammet starter nå Harstad kulturskole opp demenskor. Koret starter opp torsdag 7.september – med ukentlige øvinger hver torsdag 13.30-15.00 i lokalene til Harstad kulturskole. 

Korlederne 

Koret ledes av sangpedagog Marthe Sundbø og pianopedagog Elina Plucker. De har til sammen lang erfaring fra eldreomsorgen, og spesielt knyttet til sang/musikk. Øvingene vil bestå av ca. 45 minutter sang, og like lang tid til vafler og kaffe.

Mestring, endorfiner og fellesskap

- Vi skal legge til rette for at dette blir ukas høydepunkt for alle involverte, sier Elina Plucker ved Harstad kulturskole. 

- Det er veldokumentert at det å synge sammen er forbundet med en lang rekke helsegevinster. Og det vet jo alle som har prøvd - mestringsfølelsen, lykkefølelsen via endorfinutslippet og fellesskapet man kan føle på gjennom å synge sammen med andre er helt spesiell, sier Marthe Sundbø. Men kulturskolen er på ingen måte alene om dette koret. 

Ekspertise

- Vi har med oss ekspertise gjennom hukommelsesteamet i Harstad kommune  ved demenskoordinator Marit Kristiansen. Det er vi veldig glade for, sier kulturskolerektor Johannes Fauchald. 

- Marit og teamet besitter verdifull kompetanse og erfaring som vi drar nytte av. I tillegg jobber de tett med gruppen vi ønsker å nå, så det er helt essensielt at de er en del av demenskor-teamet.

Kulturskolerekroten kan også fortelle at de har også fått rådgivning fra forskningsteamet (CREMAH) som sto for den faglige forankringen i NRK-suksessen. 

- I tillegg vil vi være i dialog med Harstad demensforening – vi er helt avhengige av å ta i bruk den kompetansen som finnes rundt oss for at vi skal kunne lage et verdifullt tilbud, og den kompetansen finnes i stort monn, sier Fauchald. 

Trenger frivillige

Frivillige kommer til å være bærebjelken i dette tilbudet. 
- Vi trenger frivillige til å drive kaféen under øvelsene, til å kjøre de kormedlemmene som trenger det til og fra øvelse, til å flytte stoler osv. Her er mange oppgaver – og frivillige kan også være med å synge i koret, dersom noen ønsker å bidra både på og utenfor «scenen», sier han. 

Pårørende 

Pårørende kan også være en del av koret. 
- Kanskje er det noen pårørende som ønsker å være med å synge – det er de veldig velkomne til. Det vil også være mulig for pårørende å nyte en kopp kaffe under korøvelsen/lese en bok i kaféen, eller bidra som frivillig til ulike oppgaver. 

Opptreden er ikke målet

Det er de 90 minuttene med sang og fellesskap hver uke som er målet.
- Om det blir en opptreden etter hvert skal vi ikke utelukke, sier Sundbø – men det blir helt og holdent på kormedlemmenes premisser. Hvis kormedlemmene en gang får lyst til å ha en konsert, så er det veldig mulig – men det er ikke et mål i seg selv, målet er å skape et godt fellesskap gjennom sang. 

Har du lyst til å være med i demenskoret? 

De som er interesserte i å være med som kormedlem eller som frivillig, kan ta kontakt med kulturskolen på harstad.kulturskole@harstad.kommune.no eller med demenskoordinator Marit Kristiansen på marit.kristiansen@harstad.kommune.no (telefon 980 58 391). 

-  Vi tar kontakt med alle interesserte per telefon for å bli litt kjent med hver enkelt, sier Plucker. Da vil vi kunne få noe grunnlag til å sette sammen et kor der vi er sikre på at alle medlemmene blir ivaretatt. Vi starter med et tak på 15 kormedlemmer, så det vil nok ikke være plass til alle som ønsker det i første omgang. Det er for å sikre at vi klarer å ivareta alle medlemmene – så kan det bli aktuelt å utvide antall plasser etter hvert.

Demenskoret er en del av kulturskolens breddeprogram. Breddeprogrammet skal bidra til inkludering og fellesskap, og har særlig søkelys på kunstfag som grobunn for livskvalitet, fellesskap, deltakelse, dannelse og mening.