Kommunebarometeret er en sammenligning av landets kommuner basert på til sammen 155 nøkkeltall innen 12 sektorer.
Hensikten er å gi beslutningstakere en lettfattelig og tilgjengelig oversikt over hvordan kommunen driver.

Resultatet gir en indikator, mulighet til å stille spørsmål og ikke minst lære av andre kommuner. Tallene er i hovedsak hentet fra SSBs Kostra-database, tall for 2022. Det er i tillegg hentet statistikk fra kilder som Utdanningsdirektoratet, Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og Norsk kulturindeks fra Telemarksforsking.

Det varierer litt fra år til år hvordan beregningene skjer og hva som vektes, så det hender at kommunenes tall endrer seg fra det ene året til det neste, uten at de store endringene har skjedd i tjenestene. 

  • Harstad klatrer fra nummer 181 til 14. plass innen kategorien helse, der de tyngste nøkkeltallene er legedekning, dekning av helsesykepleier, skolehelse, hjemmebesøk og vaksinasjonsgrad.
  • Innen sosialtjenestene scorer Harstad som sjuende beste kommune i landet. 
  • Harstad er blant de 100 kommunene i landet som scorer best innen kategoriene barnevern, helse, sosialtjeneste, kultur og den nye katagorien klima og natur.

Her er tallene for i år:

Tabellen viser rangering inenn de ulike områdene som måles. 

 

-Vi er godt fornøyde med å klatre på listen. Dette er det nest nest beste resultatet de siste fem årene. Samtidig er ambisjonen å klatre høyere og levere bedre tjenester, sier kommunedirektør Torill Skår. Hun presiserer at treffsikkerheten på enkelte områder i Kommunebarometeret kan diskuteres.

- Men barometeret er et nyttig verktøy som gir indikasjoner på forbedringsområder slik at vi kan gi gode nok tjenester til folk og næringsliv i Harstad.