Den siste tiden har det vært flere påvisninger av fugleinfluensa blant villfugl langs kysten av Norge. De siste dagene er det funnet rundt 40 døde krykkjer på Bjarkøy. I samråd med Veterinærinstituttet sendte Mattilsynet inn tre av de døde krykkjene til prøvetakning. De tre krykkjene som ble prøvetatt har fått påvist fugleinfluensa.    

Informasjon til hobbyfjørfehold, kommersielle fjørfehold og veterinærer 

Mattilsynet avdeling Midtre-Hålogaland sender ut informasjon om situasjonen til hobbyfjørfehold, kommersielle fjørfehold og privatpraktiserende veterinærer. Høy biosikkerhet er den viktigste enkeltfaktoren for å forebygge utbrudd hos fjørfe, derfor oppfordres alle fjørfeholdere til å ha høyt fokus på smittevern.  

Veterinærinstituttet påpeker at fjerning av døde fugler vil bidra til å minske smittepresset  

Disse fuglene kan være smittefarlige, og dersom de blir liggende, kan smitten spres videre til åtseletere. Oppsamling og sikker sluttbehandling av døde viltlevende dyr bidrar til å hindre spredning. Dette er viktig for å redusere smittespredning og dermed beskytte både sårbare villfuglpopulasjoner og fjørfe. 

 Det vil variere fra sted til sted hvem som utfører oppryddingen, og beslutningen tas i dialog mellom Mattilsynet og lokale myndigheter.   

 FHI har følgende råd ved påvist fugleinfluensa:

  • Ikke ta på syke eller døde fugler eller andre dyr der det er mistanke om smitte.
  • Vask hendene med såpe og vann etter kontakt med fugl, avføring fra fugl eller utstyr som har vært i kontakt med fugl.
  • Varsle Mattilsynet ved mistanke om fugleinfluensa hos fugler og andre dyr.
  • Kontakt lege dersom du har hatt kontakt med fugl eller andre dyr med mistenkt eller bekreftet smitte, og du utvikler influensalignende symptomer (f.eks hoste og feber), øyekatarr, oppkast, diaré eller alvorlig sykdom de 10 påfølgende dagene.
  • Hunder og katter bør holdes unna syke og døde fugler.