Harstad kommune er godt i gang med ombygging av avløpsrenseanlegget på Bergsodden. Dagens anlegg har for dårlig rensegrad i forhold til kravene, og kommunen har fått pålegg fra statsforvalteren om å bygge om anlegget, slik at rensekravene oppfylles. 

Ny renseprosess

Anlegget skal stå klart med ny renseprosess innen juli 2024. Bygningsarbeidene, der man mer enn dobler størrelsen på anlegget, har foregått siden i fjor høst. I løpet av uke 8 er det planlagt at prosess-entreprenøren ankommer anlegget, og vil da starte rivningen av eksisterende renseutstyr. Bergsodden avløpsrenseanlegg er fra da av helt ute av drift.

Forurenset avløpsvann

Parallelt med utbygging av renseanlegget, har vi fått satt opp et nytt midlertidig bygg på tomta, der det nå står klart et silanlegg som skal overta som midlertidig renseanlegg fra og med uke 8 og fram til nytt prosessutstyr er satt i drift (vår/sommer 2024). Dette anlegget tar ut avløpssøppel og annen fraksjon som er større enn 6 mm. Alt annet vil slippes ut i Bergsvågen uten ytterligere rensing. Dette medfører at vannet utenfor Landvindsbukta vil motta mer forurenset avløpsvann i denne perioden.

Frarådes inntil sommeren

Fra og med uke 8, med lav rensegrad, frarådes all aktivitet med lek, bading, rekreasjon osv i sjø og fjære i og ved Landvindsbukta. Dette rådet fastholdes helt til prøvedrift av nytt prosessutstyr er godt i gang og prøveresultater er tilfredsstillende, antatt sen vår eller tidlig sommer i år. 
Ny informasjon vil sendes ut når situasjonen endres.