Harstad er en av to kommuner med eget brukerråd for utviklingshemmede. Derfor var det naturlig at leder for brukerrådet i Harstad, Hanne Therese Berg Vangen og nestleder Bent Rehn Kristensen nylig deltok på samlingen i Trondheim, der referansegruppen ble opprettet.

Referansegruppe

NAKO ønsket å vite hva personer med utviklingshemming mener om jobben NAKU gjør, og hva som bør jobbes med fremover. NAKU ligger under Fakultet for medisin og helsevitenskap ved Institutt for psykisk helse ved NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet) og er finansiert via Helsedirektoratet.

Det ble i den forbindelse under samlingen i Trondheim etablert en referansegruppe. Referansegruppen skal jobbe i grupper med aktuelle temaer som hvordan de utviklingshemmede blir møtt i hverdagen av det offentlige, i jobb og privat. 
- Vi snakket om våre erfaringer og hva vi ser som utfordringer og muligheter. Det ble diskukert hvordan de enkelte opplever å ta i mot hjelp hjemme, samt individuelle behov og tilrettelegging. Så er det viktig å bli sett, hørt og akseptert, sier brukerrådets leder, Hanne Therese Berg Vangen.

Referansegruppen skal møtes ett par ganger i året fysisk og ellers holde kontakt via nett. Dette er et prosjekt som vil gå over tre år.

Flere brukerråd

På samlingen var NAKU også opptatt av hvordan brukerrådet i Harstad har etablert seg, og hvilke erfaringer de har som medlemmer i brukerrådet så langt. Det er bare Harstad og Asker kommuner som har slike brukerråd.