Det kommunale beredskapsrådet er et forum der aktører som jobber med beredskap kan møtes for gjensidig orientering om beredskapsarbeid. Årets samling har tre områder som får spesiell oppmerksomhet - mat- og forsyningsberedskap, totalberedskapskommisjonens rapport og hvilken betydning krigen i Ukraina har for Norge og Norden. 

Ivareta innbyggere og verdier

- Dette er et viktig forum for å bli oppdatert og samsnakket om beredskap og hvordan vi lokalt og regionalt kan ivareta våre innbyggere og verdier i en mulig krisesituasjon, sier leder av rådet, Kari-Anne Opsal. 

Sammen med kommunens beredskapsleder, Jan Martin Skoglund har de satt sammen et program som samler et 50-talls deltakere på dagtid, samt et åpent ettermiddags-seminar med pensjonert generalløytnant og Arne B Dalhaug, som også er president i Norges forsvarsforening. Han vil snakke om konsekvensene av krigen i Ukraina. 

- Arne Bård Dalhaug er fra Øverbygd. Han har vært kullsjef ved Befalsskolen for Infanteriet i Nord-Norge og kompanisjef i Åsegarden. Han har vært sjef for Forsvarsstaben, sjef for Norges Militærmisjon i Brussel, sjef for NATO Defence College i Roma og observatør for OSSE i Øst-Ukraina, så han kjenner situasjonen og området godt, sier Skoglund..

Totalberedskap

I sommer leverte den regjeringsoppnevnte totalberedskapskommisjonen sin rapport. Oppdraget var å vurdere styrker og svakheter ved dagens beredskap, samt å komme med forslag om hvordan samfunnets samlede ressurser bør innrettes for å styrke samfunnssikkerheten og beredskapen.

- Vi har invitert professor Odd J Borch fra Nord universitet for å snakke om totalberedskapskommisjonens arbeid og funn. Han var selv en del av kommisjonen, og har førstehånds kjennskap til den, sier Skoglund. 

Matsikkerhet

Harstad kommune skal som en av de første – om ikke den første i landet - inngå en avtale om anskaffelse av mat som en del av kommunens beredskap.. 

- Dette er tiltenkt våre innbyggere som i en krisesituasjon ikke kan ta vare på seg selv, blir evakuert eller trenger akutt oppfølging, sier Skoglund, som vektlegger at avtalen, sammen med etablerte beredskapsordninger hos myndigheter, næringsliv og innbyggernes egenberedskap vil bidra til økt robusthet i Harstadsamfunnet. Avtalen vil bli presentert under seminaret.