Vi registrerer at Harstad kommune får en vekst i de frie inntektene på 5,7 prosent.
Veksten skal også dekke forventet lønns- og prisstigning i 2024.

Til sammenligning er veksten på landsbasis er 4,7 prosent og veksten for Tromsø 4,5 prosent.

Kommunesektoren har fått en vekst i de frie inntektene på 6,4 milliarder kroner i 2024. Regjeringen signaliserte i Kommuneproposisjonen i mai en vekst på 5,6-5,9 milliarder kroner. 

 

Økte utgifter innen helse- og omsorg

Statsbudsjettet gir rammene for kommunens frie inntekter og gir oss et godt grunnlag for å legge frem et budsjettforslag i begynnelsen av november.
Økningen i de frie inntektene gjenspeiler imidlertid de demografiske utfordringene kommunen har, med vekst i antall eldre. Denne veksten gir kommunen økte utgifter innen helse og omsorgssektoren av betydelig omfang som kan vise seg å være minst like stor som veksten i de frie inntektene.

Rentenivået viktig

Utviklingen vi har sett i rentenivået hittil og hvordan dette utvikler seg fremover er også en vel så viktig faktor. Det økte rentenivået har gitt kommunen betydelige utfordringer, særlig med tanke på at kommunen har svært høy gjeld og svært ambisiøse investeringsplaner foran oss.

 

Flere positive ting i forslag til statsbudsjett

Statsbudsjettet også har flere andre positive nyheter i seg.

Vesentlig redusert pris for barnehager, er bra for småbarnsfamilier. 
Det er svært viktig at Hålogalandsveien gjennomføres som planlagt. Det er viktig for utviklingen i regionen, og for våre planer for Rødskjær. 
Det er også positivt at ordningen med gratis ferge over Toppsundet videreføres og samt Anna Rogde får bevilgning gjennom statsbudsjettet.