Babymassasje:  Helsesykepleiere og ansatte i Familiens hus har blitt sertifisert som babymassasjeinstruktører. Her øves det med dukker. Foto: Øivind Arvola

For tiden pågår de første kursene i babymassasje. Helsesykepleiere og ansatte i Familiens hus har blitt sertifisert som babymassasjeinstruktører, for å bidra til å styrke samspillet mellom foreldre og barn.

Anita Paulsen, fagkoordinator og helsesykepleier i Harstad kommune, samt Kari Anne Meyer Holte, familieveileder ved Familiens Hus,er blant de som nå holder kurs som babymassasjeinstruktører.

Styrker båndene

- Vi ser at babymassasje styrker båndene mellom foreldre og barn, sier Paulsen. Foreldre som har vært med på kurs forteller om bedre søvnmønstre hos babyene, og mange opplever også at det gir barna en unik ro og nærhet. 

- Det er fint å se hvordan en så enkel handling kan fremme både fysisk og emosjonell helse, legger hun til.

Tilbudet er i regi av Familiens hus og helsestasjonen, og Holte er glad for å kunne tilby dette i kommunen. 

- Babymassasje er en god måte å være sammen med barnet sitt på – og det gir dem en mulighet til å bli bedre kjent med babyens kroppsspråk og uttrykksmåte. Foreldre tilbakemelder at dette har vært ett savnet tilbud i Harstad og de verdsetter muligheten til å lære og praktisere babymassasje. Det har skapt et nytt fellesskap blant familier her i Harstad, og vil bli en del av vårt tilbud her hos Familiens hus og på helsestasjonen, sier Holte.  Hun legger til at de alltid ser etter måter å forbedre og utvide tjenester på. 

Mestre rollen som småbarnsforeldre

Både Anita Paulsen og Kari Anne Meyer Holte understreker viktigheten av tidlig innsats og støtte til familier. Babymassasje er bare ett av mange tiltak som helsestasjonen og Familiens Hus i samarbeid med andre i Harstad kommune tilbyr for å gi foreldre økt kunnskap og mestring i deres rolle som småbarnsforeldre.        


Hva er babymassasje

Babymassasje har en rekke fordeler, både for foreldre og barnet. Her under opplæringen med dukker. Foto: Øivind Arvola

(Hentet fra håndbok for instruktører i babymassasje IAIM)

Babymassasje er en god og nyttig måte å være sammen med barnet ditt på. Gjennom massasje har også pappaene en unik mulighet til å nyte godt av den nære kontakten. For babyer som ikke blir ammet eller har ligget i kuvøse bidrar babymassasje til økt hudkontakt og stimulering. Forskning viser at berøring virker inn på hormoner som igjen påvirker relasjoner. Stresshormonet kortisol reduseres mens «fred-og-ro» hormonet oxytocin øker. 

Babymassasje kan hjelpe barnet til å slappe av og frigjøre spenninger, styrke tilknytningen mellom barnet og den voksne, fremme godt søvnmønster, styrke og stabilisere barnets sirkulasjon og fordøyelse, stimulere hud, berøringssans og motorikk, gjøre foreldrene mer bevisste på barnets kroppsspråk, gi barnet trygghet, lindre luft- og kolikksmerter, gi nybakte foreldre økt trygghet i rollen som foreldre og det kan være godt for barn og voksen.