21 år etter raseringen av Buddha-statuene i Bamyan er Taliban igjen ved makten i Afghanistan, og igjen står kulturarv og kulturelle uttrykk i fare. Festivalen «A night with Buddha» minnes hvert år de tapte Buddha-statuene, og arrangeres for 5. gang i Harstad for å motarbeide polarisering og undertrykkelse. 

Aktuelt tema

Festivalen i år i samarbeid med Harstad kommune presenterer i år et utvidet program for å markere at det er 21 år siden raseringen, og at problemstillingen fremdeles dessverre er like aktuell som i 2001. Den kulturelle ødeleggelsen er igjen enorm, og kunstnere har fått beskjed om at de nå må bytte yrke. Årets program gir uttrykk for dette gjennom en rekke sjangre;

  • Vi har et bredt program med blide utstilling (Bilder fra Bamiyan) i Harstad Bibliotek, KinOmatisk med Afghansk film- og matkveld på Harstad Kulturhus,film i kino, skole kino i Harstad kino for ungdommene og ikke minst debatt samtalen om verdensarv i Afghanistan med Kai Eide, Sverre Pedersen, Lars Børge Myklevold og ordstyrer Kjell Rune Henriksen.

Film og mat fra Afghanistan

Det populære konseptet KinOmatisk er også en del av festivalen, og 9.mars er det filmen "A Tausen Girls like me" publikum nyte afghansk mat, laget av afghanere som bor i Harstad.

  • Vi er kjempeglade for at KinOmatisk er en del av årets festival, det er et strålende tilbud for å gi et innblikk i andre kulturer, og det er veldig fint å se at det allerede er nesten utsolgt, sier Sharifi.

 

Unik samtale og musikalske innslag

  • Musikalsk innslag: Hamid Sakhizada fribymusiker
  • Debatt: Kan dialog redde verdensarv? Dialoger og samtaler vil være en vesentlig del av festivalens program 2022. Både kunstnersamtaler med de involverte om dere kunstnerskap knyttet til ytringsfrihet og aktivisme, og samtaleprogram over tema som verdensarv og viktigheten av å kjenne menneskers historie.

Debattleder: Kjell Rune Henriksen (Sjefredaktør i Harstad tidene) Deltakere: Kai Eide(diplomatisk karrière, med internasjonal sikkerhetspolitikk og krisehåndtering som arbeidsfelt), Lars Børge Myklevold (Arkeolog), Sverre Pedersen (sosiolog og filmskaper)

  • Åpen dialog mellom debattdeltakerne og publikum

 

Om A Night with Buddha

Festivalen fant sted for første gang i 2013 i Bamiyan, Afghanistan. Da en av aktivistene; Maryam Sharifi, flyttet til Harstad i 2016 ønsket hun å videreføre plattformen i Harstad og i 2017 gjennomførtes den første markeringen her. Siden har festivalen årlig markert dagen da Buddah-statuene ble revet den 11. mars.

Festivalprogram:

Onsdag 9.mars

KinOmatisk: Afghansk film- og matkveld

Lillesalen kl 19:00

 

Fredag 11.mars

Debatt samtale og musikalske innslag: Kan dialog redde

verdensarv?

Photo utstilling (Bilder fra Bamiyan Afghanistan)

             Harstad Bibliotek kl 13:00

 

 

Lørdag 12.mars

Midnight traveler

I Harstad kino kl 14:30

 

Mandag 14.mars og tirsdag 15.mars

Skole kino