Vuggesanger HOPE 1 fotoTAK.jpg
Det multikulturelle koret HOPE med fribymusiker Abazar Hamid (nummer to foran fra høyre). Foto: Tone A. Karlsen

Fribymusiker Abazar Hamid som kom til Harstad i desember 2014 er i gang med et spennende prosjekt der han vil samle inn vuggesanger fra ulike deler av verden.  Fribymusikeren er opptatt av at flyktninger i byen skal få en god kulturell integrering. Siden vuggesanger finnes i alle kulturer, fant han ut at det kan være en fin inngangsport til økt språkforståelse og kulturutveksling.

  • Jeg har invitert det multikulturelle koret HOPE med i dette prosjektet fordi de består av flyktninger fra ulike steder i verden. Som flyktning i mottakssituasjon trenger man å lære mest mulig av norsk kultur, samtidig som det er viktig å få anledning til å dele fra sin kultur, forteller Hamid.

Fribymusikeren opptrådde nylig sammen med det nye prosjektkoret på årets Multicultura og startet utvekslingen av vuggesanger etter dette.

  • Gjennom koret har vi utvekslet vuggesanger fra Syria, Eritrea, Sudan, Irak, Kurdistan og Etiopia. De har også et bredt kontaktnett med andre flyktninger i byen, både i mottak og bosatte, og kan slik hjelpe til å finne fram til enda flere.

Prosjektet er blitt til i samarbeid med Transit Radio, som er en radiokanal for podcast fra norske mottakssenter, som arrangerer workshops i samarbeid med profesjonelle musikere. Denne uka besøkte en journalist fra Transit Radio byen, for å lage innslag om vuggesangprosjektet til Hamid og HOPE. Denne sendingen lanseres 24. november.

Abazar Hamid håper å samle vuggesanger fra Midtøsten, der han selv kommer fra, i en bok eller som CD på sikt.

  • Selv bruker jeg norske vuggesanger for min egen sønn, slik at han skal oppleve felles sanger som lekekameratene hans her i byen. Jeg tror dette kan være en snarvei til å lære seg norsk kultur, forteller Abazar Hamid.

Prosjektkoret HOPE dirigeres av musikklærer Børge Nilsen og ble startet opp av Kulturenheten i Harstad kommune. Koret er finansiert av Musikkens Studieforbund og Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).

Transit Radio-intervju HOPE.jpg
Journalist Anne Gerd Grimsby Haarr i Transit Radio, i intervju med kormedlemmer HOPE om vuggesanger. Foto: Tone A. K.