UngData er en stor spørreundersøkelse som gjennomføres blant elever på ungdomsskolen og videregående skole i Norge. Den samler informasjon om hvordan det er å være ung i dag og dekker temaer som helse, trivsel, fritid, venner, familie, skole, framtid, og digital bruk. Målet er å forstå mer om ungdommens liv og utfordringer de møter.

Se informasjon om Ungdata på flere språk.

Hvorfor er UngData viktig?

For barn: UngData gir deg og dine venner en stemme. Det er din sjanse til å fortelle voksne om hvordan du har det, hva du liker å gjøre, og de utfordringene du møter. Resultatene fra undersøkelsen kan føre til forbedringer på skolen, i fritidstilbud, og i lokalsamfunnet ditt.

For foresatte: Som forelder gir UngData verdifull innsikt i ungdommens verden. Den hjelper dere å forstå generelle trender og vaner blant ungdom, noe som kan være nyttig i oppdragelsen og for å støtte deres barn best mulig.

Hvordan fungerer UngData?

Skoler over hele landet deltar i UngData-undersøkelsen. Elever fyller ut et spørreskjema, enten digitalt eller på papir, i skoletiden. Spørsmålene er utformet slik at de er enkle å forstå og besvare. Det tar vanligvis rundt 40-45 minutter å fullføre undersøkelsen.

Hvordan brukes resultatene?

Resultatene fra UngData brukes på mange måter. Skoler, kommuner og forskere analyserer dataene for å forstå ungdom bedre og for å utvikle tiltak som kan gjøre hverdagen bedre for barn og unge. Resultatene presenteres ofte i rapporter som er tilgjengelige for offentligheten, slik at alle kan se hvordan ungdom har det.

Personvern og anonymitet

Det er viktig å vite at alle svar i UngData-undersøkelsen behandles anonymt. Det betyr at ingen kan se hva akkurat du har svart. Dette er for å sikre at alle kan føle seg trygge på å være ærlige uten bekymring for personvernet.

Viktigheten av å delta

Når du deltar i UngData, bidrar du med viktig informasjon som kan hjelpe til å gjøre samfunnet bedre for ungdom. Dine svar kan føre til endringer som gjør skolen morsommere, fritidsaktiviteter bedre, og hjelpetjenester mer tilgjengelige.

Oppsummering

UngData er en flott mulighet for ungdom til å dele sine erfaringer og for foresatte å få innsikt i ungdomstiden. Ved å delta, bidrar dere til viktig forskning som kan gjøre en forskjell i samfunnet. Husk, hver stemme teller, og din deltakelse er verdifull!

Det er frivillig å delta. Foresatte som ikke ønsker at sitt barn skal delta, må gi beskjed til kontaktlærer. 
Under finner dere mer informasjon og lenke til spørsmålene i undersøkelsen.

Informasjon til foresatte på mellomtrinnet
Se spørsmålene i spørreskjema

Informasjon til foresatte på ungdomstrinnet
Se spørsmålene i spørreskjema 8-10