Vi har per i dag ikke oversikt over nyere tids kulturminner (fra etter 1537). Arbeidet med kulturminneplanen er også starten på et arbeid for å få bedre oversikt over, og kunnskap om kulturminnene som forteller historien om Harstad.

Kulturminneplanen blir den første av sitt slag som lages i Harstad kommune – en såkalt 1. generasjonsplan. Det vil si at den ikke kan omfatte alt i første omgang, men at den blir starten på et arbeid som skal videreutvikles gjennom at planen rulleres, oppdateres og utvides. Vi starter derfor med registering av kulturminner i et begrenset område: Stien langs sjøen. 

Hva er et kulturminne?

Et kulturminne er spor etter menneskers liv og virke. Alt som kan fortelle noe om byens historie og innbyggernes liv kan i prinsippet være et kulturminne! I planprosessen skal vi komme fram til et utvalg kulturminner som kommunen vurderer som verdifulle for vår identitet og historie. I utgangspunktet konsentrerer vi oss kun om nyere tids kulturminner (etter 1537) i arbeidet, da eldre kulturminner blir ivaretatt på andre nivåer. 

Vil du hjelpe oss?

I løpet av sommeren og høsten arbeider vi med registering av kulturminner langs Stien langs sjøen. Om du kjenner til et kulturminne som du mener er viktig for Harstads historie og identitet, kan du hjelpe oss med å registrere dette på ► Kulturminnesøk. Vi oppdaterer også kulturminnesøk etter hvert som vi registrerer - slik at alle kan gå inn og lese om det som er registrert. 

Temaer som er spesielt viktige i denne omgang er:

  • En by blir til/industrihistorien
  • Krigshistorien
  • Kystkultur

Vinn premie

Vi trekker ut fem heldige vinnere som får gavekort på Harstad kino eller kulturhuset blant de som har registrert et kulturminne innen utgangen av august.

Andre kulturminner

Du kan gjerne registrere kulturminner fra andre områder og under andre temaer på Kulturminnesøk. Dette er både verdifullt for publikum, og vil tas med videre i senere rulleringer av planen. 

Har du spørsmål? Kontakt:

Kulturrådgiver Maren Aurebekk på e-post ►  maren.aurebekk@harstad.kommune.no eller telefon 911 53 182

Les mer om det nasjonale prosjektet på ► riksantikvarens hjemmeside.