I løpet av onsdag 10. mars er det satt opp over 400 personer til testing ved Luftveisklinikken. Vi ønsker å teste alle ansatte, alle ungdomsskoleelevene samt SFO-elever ved Kila skole. Ansatte som ikke er i karantene testes for sikkerhets skyld. Dette er gjort på skolen. Ansatte i karantene testes på vanlig måte via Luftveisklinikken. I tillegg hurtigtester vi alle tilknyttet skolen som har - eller nylig har hatt – koronasymptomer. Vi har også vært i kontakt med mikrobiologisk institutt og varslet om et stort antall prøver og bedt om at disse blir prioritert.

Mer smittsomt
På grunn av utbruddet med det mer smittsomme britiske mutantviruset, må mange flere i karantene enn vi tidligere er blitt vant til. I tillegg smitter viruset mer blant unge. Vi er enda usikre på smitteveien til de to som er bekreftet smittet, og det jobbes med smittesporing. Vi er i tett kontakt med FHI sin utbruddsgruppe.

Konsekvenser
De to smittetilfellene har stor betydning for skolen. 80 SFO-elever er hjemme i ventekarantene til de tester negativt. Over 200 ungdomsskoleelever har hjemmeskole denne uka og er også i ventekarantene til de tester negativt. To åttendeklasser og store deler av en andreklasse er definert som nærkontakter og er i ti dagers karantene fra de sist ble eksponert. Her er familiemedlemmene også i ventekarantene til eleven tester negativt. Mellom 15 og 20 ansatte er også direkte berørt, og er ikke på skolen i dag.

Fortsatt gult nivå på andre grunnskoler og barnehager
Foreløpig er det kun Kila skole (av grunnskolene) som er på rødt tiltaksnivå. Det er ingenting som tyder på smitte mellom grunnskoler eller til barnehager. Det har ikke vært fritidsaktiviteter for de under 20 år siden 3. mars. Vi har testet over 3000 personer de siste to ukene, og det er lite som taler for mye villsmitte i Harstad. Erfaringsmessig vil vi få svar på de fleste prøvene i løpet av torsdag, og grunnskoler og barnehager er beredt til å gå til rødt tiltaksnivå på kort varsel, hvis testene skulle tilsi det.  Utbruddsgruppen til FHI har anbefalt kommunen om fortsatt drift på gult nivå på andre grunnskoler og barnehager. Dermed har kriseledelsen i Harstad kommune kommet frem til at andre skoler og barnehager foreløpig kan drifte som i dag.

Les også:
Vi utvider testkapasiteten - sjekk om du kan...

Koronasmitte får konsekvenser for Kila skole