NSM (Nasjonal sikkerhetsmyndighet) har på oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet foretatt en vurdering av om det bør innføres tiltak eller gis råd eller retningslinjer i Norge knyttet til blant annet TikTok og Telegram.

NSM vurderer at TikTok eller Telegram ikke bør benyttes på offentlig ansattes tjenesteenheter som er tilknyttet virksomhetens interne digitale infrastruktur eller tjenester.

Kommunedirektøren har besluttet at Harstad kommune skal følge anbefalingen fra NSM, og innfører dermed forbud mot bruk av TikTok og Telegram på mobile enheter tilknyttet Harstad kommunes systemer. Det samme er allerede gjort av en lang rekke kommuner og virksomheter landet rundt, eksempelvis Oslo, Bergen, Tromsø, Stavanger, Drammen, Asker, Bærum – og mange flere.

Det betyr at TikTok og Telegram heretter ikke skal benyttes på telefoner, nettbrett eller andre enheter tilkoblet Harstad kommunes systemer.

Følgende gjelder dermed i Harstad kommune:

  1. TikTok og Telegram skal ikke være installert på tjenestetelefoner og nettbrett benyttet av ansatte og politikere i kommunen. 

Det forventes at brukere som har disse appene installert, avinstallerer disse snarest.

På enheter som er tilknyttet IKTs driftsløsninger sperres dette.

  1. Brukere som benytter sine private enheter (mobiltelefoner, nettbrett og datamaskiner) til å få tilgang på Harstad kommunes systemer (eks. epost, Office365 og andre fagsystemer) må enten avinstallere TikTok og Telegram fra enheten, eller fjerne tilgangen til kommunale systemer.