- Vi er ikke fornøyde med at vi har en økning i sykefraværstallene. Fram til 2020 hadde vi gjennom mange år hatt en nedgang i sykefraværet. Vi ser nå på hva som gjør at tallene øker, og hva vi kan gjøre med det. Covid-19 er en del av forklaringen, særlig i første halvdel av 2022, men det forklarer ikke hele oppgangen. Selv om økt sykefravær er en nasjonal trend, særlig i kommunal sektor og i sykehusene, må vi bryte trenden. Vi jobber nå med en strategi og konkrete tiltak som skal bidra til det, sier kommunedirektør Hugo Thode Hansen.

Nedgang i barnehagesektoren

Barnehagesektoren hadde i fjor en nedgang i sykefraværet på to prosentpoeng, målt opp mot 2021.

- Det gjøres gode tiltak i barnehagene, og nå i januar startes en ekstern gjennomgang av hvordan vi jobber med arbeidsmiljø og sykefravær, som vi håper vi kan lære av, sier Hansen.

Han registrerer også at på nasjonalt nivå er hjemmetjenesten generelt den sektoren med høyest sykefravær. Tallene viser at det er innen helsesektoren sykefraværet er høyest også i Harstad.

Tydelige og målrettede tiltak 

Elisabeth Mortensen startet sitt arbeid som HR og organisasjonssjef 1. januar i år. Hun mener det må tydelige og målrettede tiltak til for å senke sykefraværet til et nivå som er innenfor de målsettingene som kommunen har satt seg. 

-Nå er det viktig at vi undersøker hva som ligger bak tallene, slik at vi setter inn de riktige tiltakene på riktig sted. Vi står i tillegg overfor en krevende tid med lavere tilgang på kompetanse. Dette vil kreve at vi at vi prioriterer rekrutteringsarbeidet i enda større grad. Det er helt vesentlig å ha nok og riktig kompetanse i avdelingene for å forebygge sykefravær, sier Mortensen. 

Mest langtidsfravær

Hele 8,5 prosentpoeng, eller ¾, av fraværet er langtidsfravær, altså fravær utover 16 dager. Det er også verdt å merke seg at det egenmeldte fraværet utgjør 1,9 prosentpoeng av det totale sykefraværet. 

- Fravær over lang tid, krever stor tilgang på vikarer. I tillegg har vi tjenesteområder hvor det vanskelig lar seg gjøre å sette inn vikarer. Avdelingene blir da gående med redusert kapasitet, noe som øker arbeidsbelastningen for de som er igjen på avdelingen, sier Mortensen.

 Meningsfulle arbeidsdager

-Vi må spesielt sette søkelys på å redusere langtidsfraværet. Vi trenger alle våre ansatte på jobb for å oppfylle det samfunnsansvaret vi har. Hver enkelt er viktig for oss, og våre ledere skal være tett på, slik at vi får ansatte tilbake på jobb så snart som mulig, og at de føler det er meningsfylt og viktig å være en del av det kommunale laget.

Tall:

  • Totalt fravær 2022: 11,5 %
  • Korttidsfravær 2,9 prosentpoeng / ¼ av fraværet (egenmeldt fravær 1,9 prosent)
  • Langtidsfravær 8,5 prosentpoeng / ¾ av fraværet 

Totalt fravær tidligere år:

  • 2017: 8,5 %
  • 2018: 8,5 %
  • 2019: 8,4 %
  • 2020: 9,1 %
  • 2021: 10,1 %