Saksopplysninger

Hvorfor skjer det fint lite på uteområdene tilhørende kommunens barnehager og skoler? Kommunestyret samlet seg den 25.03.2021 om et felles forslag om utbedring av uteområdene til kommunens egne skoler og barnehager. Det fulgte tilsvarende økonomiske rammer for dette arbeidet og nødvendige utbedringer ble forutsatt startet umiddelbart.

Fellesforslaget beskrev en akutt og prekær situasjon hvor uteområdene over tid har vært forsømt. Det var ikke tvilsomt hvilken intensjon kommunestyret hadde til framdriften av arbeidet som skulle starte uten opphold.

Høyre ved undertegnede spurte allerede i kommunestyremøtet den 29.04.2021 ordføreren om fem konkrete spørsmål vedrørende status og framdrift. Disse ble besvart av ordføreren og kommunalsjef Henry Andersen og det ble forsikret om at arbeidet var i rute, altså at en helhetlig plan skulle fremlegges ved kommunestyremøtet senest i august 2021.

I mai 2021 kunne iHarstad fortelle om en elev ved en av kommunens ungdomsskoler som hadde skadet seg under lek da lekeapparatet sviktet. På nytt kommenterte Høyre ved undertegnede behovet for prioritet og framdrift.

Et nytt skoleår har nå startet og barnehager og skoler er nå fylt opp av forventningsfulle barnehagebarn og skoleelever. I tillegg er de ansatte opptatt av at barna tilbys flotte uteområder og utendørs fasiliteter som innbyr til aktivitet og kreativitet.

Til tross for dette har ingen øyensynlige tiltak skjedd og det er ikke rapportert om noen form for oppgraderinger, selv ikke for de prioriterte barnehagene.

Det åpenbare spørsmålet er hvorfor ikke kommunestyrets enstemmige vedtak er fulgt opp i samsvar med føringene og intensjonene bak kommunestyrets vedtak? Er den manglende gjennomføringsevnen akseptabel når vi vet at mange barnehagebarn og skoleelever fortsatt ikke kan se noen effekt av kommunestyrets vedtak om rask oppfølgning?

Det er Høyre sin oppfatning at vedtaket ikke er fulgt opp i samsvar med intensjonen om raske oppgraderinger og prioriterte enheter. Deles denne oppfatningen? I så fall; Hva gjør vi med det?

Kommunestyret må etter Høyres vurdering presisere det enstemmige vedtaket, slik at de økonomiske midler som er avsatt til utbedringer og oppgraderinger nå brukes som forutsatt. Når kommunestyrets lokalpolitikere setter av de nødvendige økonomiske midler til formålet, så er det av avgjørende betydning at midlene følges opp med konkrete tiltak, og uten opphold.

 

Det er avgjørende at den økonomiske rammen som skal brukes til vedlikehold og oppgradering uten ytterligere opphold kommer barna til gode i form av vedlikehold og oppgradering av uteområdene på kommunens skoler og barnehager.

 

Forslag til vedtak:

Det presiseres at kommunestyrets enstemmige vedtak av 25.03.2021 forutsettes fulgt opp i samsvar med intensjoner og krav til umiddelbar oppfølgning, og slik at ulike former for

«planlegging» ikke medfører ytterligere utsettelse av de tiltak som kan iverksettes straks.

Rune Stenstrøm Høyre


Svar fra ordfører

Kommunestyret fattet like før påske i år et vedtak knyttet til oppgradering av uteområder i skoler og barnehager. Dette er en bra sak som vil være til nytte og glede for alle barn i kommunens skoler og barnehager i mange år fremover!

 

Det er bevilget til sammen 9,5 mill. kroner til dette prosjektet. Prosessen som er igangsatt, berører 13 barnehager og 8 skoler, til sammen 21 uteområder i Harstad kommune.

Ordføreren vil dermed kunne slå fast at et slikt løft som dette er, er omfattende og krever god planlegging. Og det krever også god involvering av den enkelte enhets FAU og elevråd.

Prosjektet er høyt prioritert i administrasjonen. Det har vært jobbet kontinuerlig med dette for å skaffe et best mulig grunnlag før spaden kan stikkes i jorden.

Det er 2 bærende elementer i dette arbeidet.

 

Det ene er at omfanget av investeringen kommer inn under forskrift for offentlige anskaffelser. Det krever at det inngås en egen rammeavtale på lekeplassutstyr etter konkurranse. Dette arbeidet er godt i gang, og med lovpålagte frister kommer denne avtalen i havn før årsskiftet.

 

Det andre er kartlegging av eksisterende lekeplassutstyr. Hva er bra og hva er dårlig av det utstyret som er montert i dag? Denne kartleggingen ender opp i en rapport som blir et viktig grunnlagsdokument, ikke bare for denne prosessen, men for suppleringer, vedlikehold og utskiftinger i mange år fremover. Det finnes en egen forskrift for dette, Lekeplassforskriften. Rapporten vil gi en detaljert beskrivelse av sikkerhetstiltak og tiltak som er nødvendige i henhold til lovpålagte krav og også gi retning for hvordan de 9,5 mill. bør prioriteres.

I saken pekes det på 4 uteområder i barnehager som skal prioriteres. Dette står ved lag. Men også her kreves det kartlegging. Det samme gjelder forholdet til anskaffelsesreglementet.

Når disse 2 bærende elementene er på plass, vil arbeidet kunne starte her.

 

Harstad kommune har et stort ansvar når det gjelder barns trygghet og sikkerhet på våre uteområder. I dag finnes det gode rutiner for tilsyn og ettersyn på kommunes lekeplasser. Men en feilmontasje eller mangel på sikkerhet vet vi kan få fatalt utfall. Ordføreren er derfor sikker på at det grunnlagsarbeidet som nå gjøres er nødvendig for å få et best mulig resultat med trygge og gode lekeplasser for alle ungene i Harstad i mange år fremover.