Harstad Høyre er blitt kontaktet av vergen til en enslig mindreårig flyktning som er blitt bosatt i Harstad. Når man kommer som flyktning til Norge og blir bosatt i en kommune så starter en prosess for å få tildelt fastlege. Flyktninger har opp mot 20 forskjellige instanser å forholde seg til når de kommer hit.  Vi vet alle hvor utfordrende situasjonen er ang fastleger, både i vår kommune og i resten av landet, man kan stå lenge på venteliste, og må ofte «ta til takke» med den legen og det legekontoret man får tildelt. Men det må da gå an å vise litt skjønn ... og  ikke bare se et navn på en venteliste. Høyre mener ikke at alle på venteliste skal sjekkes i detalj, men når en mindreårig trenger lege alene så må man kunne tenke litt. De fleste bar har samme fastlege som sine foreldre, og de foreldrene har vanligvis mulighet til å transportere sine barn til legekontoret. Denne mindreårige enslige flyktningen er her uten nær familie, uten sertifikat naturlig nok, og dermed uten egen mulighet til transport, og har fått tildelt fastlege på Bjarkøy legekontor. Som for så vidt er et legekontor uten fastlege.  Det går buss ja, kl 1340, den ankommer Bjarkøy kl 1450 og legekontoret stenger kl 1430. Det går hurtigbåt kl 0525 som ankommer 0605, da er det enda 3 timer til legekontoret åpner, og ingen mulighet for retur før etter kl 1500. Drosje vil komme på minimum 1500 kr, pluss evt. venting.  Legen er viktig for oss alle, og det er viktig at legen faktisk er fysisk tilgjengelig for oss alle. Når vi i tillegg vet at mange flyktninger har med seg mye traumer fra det de har reist fra, så blr de vel ha en fast lege å forholde seg til.  Harstad Høyre vet at fastlegeordningen er sprengt, mange står på venteliste, og mange vil nok gjerne ha en annen lege eller legekontor enn det man får tildelt. Men i denne saken er det jo mer eller mindre umulig for denne personen å komme seg til legekontoret, som heller ikke har fast lege. 

Spørsmål 1

Ved tildeling av fastlege, ser man overhode ikke på hvem pasienten er? 

Spørsmål 2   
 Hvorfor tildeles man i det hele tatt fastlege på et legekontor uten fast lege? Bjarkøy legekontor betjenes pr. telefon 2 dager i uken av Sjøkanten legesenter, kunne ikke like gjerne denne pasienten fått Sjøkanten som sitt legekontor?  Spørsmål 3 Burde ikke en enslig mindreårig flyktning få tildelt fast lege, ikke bare et legekontor med rullerende lege. 

Julie Solfjell

Harstad Høyre 


 

Spørsmål fra Julie Solfjell (Høyre) om tildeling av fastlege

Harstad kommune er som flere andre kommuner i Norge rammet av en nasjonal fastlegekrise og har hatt utfordringer med rekruteringen til ledige fastlegehjemmeler over tid. Harstad kommune har møtt denne krisen med en rekke tiltak.

På landsbasis var det ved inngangen til 2021 registrert totalt 5 133 fastlegelister i Norge. 182 av fastlegelistene manglet imidlertid fast tilknyttet lege ved inngangen av 2021. Totalt sto det 110 000 innbyggere på lister uten fast lege nasjonalt. Nasjonalt vurderer kommunene et behov for rundt 230 nye avtalehjemler, for å tilby befolkningen en fastlegetjeneste av tilstrekkelig god kvalitet.

Harstad kommune har nå tatt over 6 av 7 private legekontor i vår kommune, og kommer i budsjettåret 2021 til å bruke rundt 17 millioner ut over nasjonale tilskudd til ordningen.

Harstad kommune har gjort store grep for å berge fastlegeordningen lokalt. Det har vært viktig for å skape stabilitet i tjenesten igjen.

Spørsmål 1; Ved tildeling av fastlege, ser man overhodet ikke på hvem pasienten er?

Det er HELFO som administrer listene og ventelistene til fastlege i kommunen i Norge. Harstad kommune har ikke innsyn i hvem som står på disse listene og har ikke muligheten til å påvirke hvilken fastlege en innbygger skal få. Prinsippet er at det er opp til pasienten å velge lege, ikke opp til lege å velge pasienten. Ved bosetting har det vært vanlig praksis av HELFO å tildele pasienten til den listen som har ledig kapasitet. I lang tid var det bare ledig plass på Bjarkøy legekontor, som nok er årsaken til at denne innbyggeren har fått Bjarkøy legekontor tildelt.

Spørsmål 2; Hvorfor tildeles man i det hele tatt fastlege på et legekontor uten fastlege? Bjarkøy legekontor betjenes pr tlf 2 dager i uken av Sjøkanten legesenter, kunne ikke like gjerne denne pasienten fått Sjøkanten som sitt legekontor?

Bjarkøy legekontor er bemannet av Dr. Frank Hilpusch 3 dager i uken. Bjarkøy legekontor ble en del av Harstad kommune under sammenslåingen mellom Harstad kommune og Bjarkøy kommune. På den tiden hadde Bjarkøy legekontor to leger. Dr. Parschat og Dr. Hilpusch.

Regler i HELFO gjør at en lege ikke kan stå som «eier» av to lister i samme kommune. Da Bjarkøy kommune ble en del av Harstad Kommune måte listen gjøres om til liste uten lege.. Dr. Hilpusch har vært fastlege ved Bjarkøy legekontor siden august 2000 og er en av de fastlegene vi har hatt lengst i fastlegekorpset.

Dr. Hilpusch er også fastlege ved Sjøkanten legesenter og har et tilbud til alle pasienter som ikke har mulighet til å komme seg til Bjarkøy om å få time ved Sjøkanten legesenter hos Dr. Hilpusch. (studenter, elver, osv, anslagsvis 150 stk). Dette er en tjeneste som Dr. Hilpusch gir som en ekstra service til sine pasienter på Bjarkøy.

Harstad kommune har inngått en avtale med Sjøkanten Legesenter As angående fraværsdekning slik at pasienter ved Bjarkøy legesenter har et øyeblikkelig hjelp tilbud de dager Dr. Hilpusch ikke er på Bjarkøy.

Spørsmål 3. Burde ikke en enslig mindreårig flyktning få tildelt fastlege, ikke bare et legekontor med rullerende lege.

På bakgrunn av fastlegeforskriften og HELFO sitt regelverk, har ikke Harstad kommune noe mulighet til å bestemme hvem som blir tildelt hvilken fastlege i vår kommune. Som besvart i tidligere spørsmål er Bjarkøy legekontor, det kontoret som har fast legedekning.