Kulturkafeen i Harstad oppsto i fjor høst, og startet som et samarbeid mellom kommunen og Multicultura. Kafeen er åpen en kveld i uka i kantina på voksenopplæringa. Her møtes innbyggere fra mange forskjellige land, og det er lav terskel og høyt under taket. De kulturelle innslagene er både variert og mange. Kommunens midler til drift varte ut 2021. Fra nyttår har kafeen vært drevet av frivillige, blant annet fra styret i Multicultura.

Blant brukerne er det stor interesse for utvida åpningstider, og flere kan tenke seg både å lage middag sammen og ha kafeen som arbeidsplass. For å få til dette, trenger man imidlertid flere ressurser enn frivillig innsats. Fram til sommeren har kulturkafeen avtale om gratis lokale på voksenopplæringa. I nær framtid flytter voksenopplæringa, noe som vil få konsekvenser for kulturkafeens aktiviteter i dagens kantine.

1. Hvilke planer har Harstad kommune for kulturkafeen etter at prøveperioden er over?

2. Hvordan kan Harstad kommune ta vare på tiltaket, slik at denne inkluderende møteplassen ikke forsvinner?

3. Hvordan ser kommunen på muligheten for å utvide og finansiere drift av kulturkafeen, slik at arbeidet deres med integrering, trivsel og tilhørighet kan fortsette?

Ingrid Klein Hedlund, Rødt 


Svar fra ordføreren om kulturkafeens videre drift

1. Hvilke planer har Harstad kommune for kulturkafeen etter at prøveperioden er over?

Kulturkafeen oppsto som et lavterskel tilbud i 2021, etter at kulturenheten og integreringsenheten søkte - etter innspill fra Multicultura, og fikk penger som var øremerket kronatiltak. Tilskuddet ble brukt til drift av kulturkafeen i 2021, og det har vært en suksess. Prøveperioden strakk seg ut 2021, og det har hele tiden vært klart at kommunen ikke hadde øremerkede midler til videre drift av kulturkafeen når koronamidlene var brukt opp. Som et resultat av dette, ble det opprettet en arbeidsgruppe for kulturkafeen som besluttet at man skulle prøve å drive kulturkafeen videre ved frivillig innsats. Det har man gjort i 2022. Planen er at tiltaket inntil videre skal driftes på frivillig basis, der man fortsatt skal kunne låne lokaler gratis.

2. Hvordan kan Harstad kommune ta vare på tiltaket, slik at denne inkluderende møteplassen ikke forsvinner?

Det ble i desember 2021 opprettet en egen arbeidsgruppe for kulturkafeen, der representanter fra kulturenheten og integreringsenheten sitter, sammen med representanter fra muliticultura og andre frivillige. Selv om voksenopplæringen flytter ut av bygget før neste skoleår, vil kulturenheten legge til rette for at Kulturkafeen kan fortsette i lokalene som hittil har vært brukt. Det vil også være mulig å be om lenger åpningstid eller bytte dag.

Lokalene vil få flere bruksområder fra høst 2022, blant annet endringer som også innebærer bedre muligheter for foredrag, små konserter, møtelokale og ev. øvingslokale for diverse mindre ensembler. Selv om voksenopplæringa flytter ut vil det fortsatt være noe kjøkkenutstyr igjen som bør muliggjøre en drift som nå.

Slik det ser ut nå og legges planer for videre, vil det altså være mulig å fortsette driften av dette gode tiltaket i samme lokaler også etter sommeren.

3. Hvordan ser kommunen på muligheten for å utvide og finansiere drift av kulturkafeen, slik at arbeidet deres med integrering, trivsel og tilhørighet kan fortsette?

Harstad kommune ble i 2022 valgt som en av 20 nye kommuner som skal forvalte en tilskuddsordning for integreringsarbeid gjennom lokale organisasjoner. Harstad kommune har gått ut og oppfordret organisasjoner til å søke, og med dette har det blant annet blitt søkt om økonomisk støtte til videre drift av kulturkafeen. Det er satt ned en tverrfaglig arbeidsgruppe i organisasjonen som skal gå gjennom alle søknader og foreta en innstilling for tildeling av midler i løpet av neste uke.