I forrige uke kunne Harstad Tidende melde at Harstad kommune kan vente seg en «gigantregning» fra UNN. Dette som følge av at kommunen ikke klarer å ta imot egne innbyggere som er ferdigbehandlet i spesialisthelsetjenesten, og trenger enten langtidsopphold i sykehjem, korttidsopphold ved helsehuset eller annen form for kommunal oppfølgning. Ifølge beregningen fra UNN kan regningen til kommunen havne på om lag 15 millioner kroner.

At mange utskrivningsklare pasienter blir liggende for lenge på sykehuset, går utover driften på sykehuset. Blant annet har Harstad kommunes manglende kapasitet til å ta imot egne innbyggere resultert i overbelastning på sengepostene på sykehuset og på intensivavdelingen.

Ifølge UNN er det de mest pleietrengende pasientene som blir liggende over tid på sykehuset, i stedet for at de får en god omsorg av Harstad kommune.

Denne situasjonen har ikke oppstått nylig. Dessverre har den pågått lenge. Det kan også se ut til at Harstad kommune har inne i en ond sirkel, der man bygger ned egen kapasitet til å ta imot utskrivningsklare pasienter, samtidig som antall eldre og pleietrengende i Harstad vil øke i årene fremover. Det er derfor grunn til å være bekymret over utviklingen, ikke minst for alle som i dag trenger, eller som i fremtiden vil trenge, hjelp, pleie og omsorg fra Harstad kommune.

Spørsmål til ordføreren:

  1. Kan ordføreren redegjøre for hvorfor Harstad kommune ikke klare å ta imot utskrivningsklare pasienter fra spesialisthelsetjenesten?
  2. Mener ordføreren at Harstad kommune i dag har tilstrekkelig kapasitet til å ta imot egne innbyggere som er utskrivningsklare fra spesialisthelsetjenesten?
  3. Mener ordføreren fremdeles at det var en klok beslutning å redusere kommunens mottakskapasitet gjennom å legge ned åtte sykehjemsplasser ved Olavsgården sykehjem?
  4. Hva mener ordføreren om at kommunen i 2021 kan få en «gigantregning» fra UNN på om lag 15 millioner kroner for ikke å ta imot utskrivningsklare pasienter?
  1. Hvilke grep vil ordføreren ta for å styrke Harstad kommunes kapasitet til å ta imot egne innbyggere som er utskrivningsklar etter behandling i spesialisthelsetjenesten?

Kristian August Eilertsen
Kommunestyrerepresentant
Fremskrittspartiet


Ordføreren vil besvare de fem spørsmålene som stilles i interpellasjonen i den rekkefølge de er stilt.

1.
Kan ordføreren redegjøre for hvorfor Harstad kommune ikke klarer å ta imot utskrivningsklare pasienter fra spesialisthelsetjenesten?
Ferdig behandlende pasienter i sykehus som utskrives til eget hjem og har behov for hjemmetjenester, blir overført kommunen fortløpende.
De fleste pasienter som er utskrivningsklar i sykehus har behov for korttidsopphold i kommunal institusjon, for stabilisering og videre utredning og avklaring.
Hovedårsaken til at det oppstår situasjoner med mange utskrivningsklare pasienter på samme tid, er at det under koronaperioden har vært mangel på kommunale korttidsplasser. I dag er 6 plasser av 23 i alt plasser belagt med pasienter som venter på ledig langtidsplass i sykehjem.

2.
Mener ordføreren at Harstad kommune i dag har tilstrekkelig kapasitet til å ta imot egne innbyggere som er utskrivningsklare fra spesialisthelsetjenesten?
Kapasitet på ledige korttidsplasser varierer noe og kan til tider være krevende, som vi har opplevd i snart et års tid. Historisk har Harstad kommune, bortsett fra i korte perioder, hatt tilstrekkelig kapasitet til å ta imot utskrivningsklare pasienter fra spesialisttjenesten.
Tallene viser at det har vært et økende antall liggedøgn for utskrivningsklare pasienter i 2020, og med en spesiell utfordrende situasjon i 2021.

3.
Mener ordføreren fremdeles at det var en klok beslutning å redusere kommunens mottakskapasitet gjennom å legge ned åtte sykehjemsplasser ved Olavsgården sykehjem?
Olavsgården sykehjem hadde 16 plasser, som nå er avviklet. Sykehjemsavdelingen var i dårlig stand og det var svært utfordrende å drifte godt og effektivt.

 

4.Hva mener ordføreren om at kommunen i 2021 kan få en «gigantregning» fra UNN på om lag 15 millioner kroner for ikke å ta imot utskrivningsklare pasienter?
Faktura kommer ofte lang tid etter utskrivning, og det er ofte feil i tallgrunnlaget som det må gjøres vurderinger av. Eksakte tall på antall døgn og kostnad vil ikke foreligge før i 2022. Kommunedirektøren opplyser at det i regnskapet for 2021 vil bli ført en anslagspostering på forventet regning for utskrivningsklare pasienter. Så skjer endelig avregning når faktura kommer i 2022.

Kommunen betaler ca. 5 000 kr pr døgn for utskrivningsklare pasienter. Kostnad for alternativ tilbud i kommunen vil ligge på mellom 4 og 5 tusen kroner døgnet, avhengig av type tjeneste.

Ordføreren tar til etterretning at Harstad i likhet med flere andre kommuner gjennom pandemien har hatt utfordringer med å ta imot utskrivningsklare pasienter, og at dette medfører en merkostnad for kommunen. Så får vi se hvor stor denne merkostnaden blir til slutt.

 

5.
Hvilke grep vil ordføreren ta for å styrke Harstad kommunes kapasitet til å ta imot egne innbyggere som er utskrivningsklar etter behandling i spesialisthelsetjenesten?

Vi er godt i gang med arbeidet som skal resultere i nytt Helsehus. Dette vil gi oss 30 plasser, altså en økning på 7 korttidsplasser. Vi vil også vurdere om vi skal omgjøre 8 langtidsplasser (ei avdeling) i sykehjem til korttidsplasser. Vi har i dag 5 plasser som er spredt på tre sykehjem til avlastning og korttidsopphold. Disse omgjøres til langtidsplasser igjen. Fordelen med dette er større fleksibilitet, effektivitet og bedre samhandling med samarbeidende tjenester.