Spørsmål til innbyggernes spørretime, torsdag 16.juni 2022. Spørsmålet stilles av FAU Kanebogens representant Linn-Elise M.Pedersen.

"I kommunestyret 28.04.22 var ordfører veldig tydelig på at det ikke ligger noe i budsjetter for bygging av ny Kanebogen skole. Siden det møtet ble det i Mai fremlagt kommunens egen rapport for skolens tilstand, datert til 7.12.21. Det var ikke en positiv lesning.

Sitat: «…de deler som er igjen når alt av teknisk anlegg er sanert – er svært lite egnet for bruk som en del av ny Kanebogen skole.»

Skolens tilstand har de ti siste årene blitt omtalt i andre rapporter. I dette politiske spillet virker det som det har gått prestisje i denne saken slik at man har valgt å lukke øynene i håp om at problemet skal forsvinne, og at foreldrene/foresatte bare aksepterer status quo. La meg minne om at dere er våre folkevalgte og forventes å ivareta innbyggernes interesser, det også barna, som har den svakeste/minste stemmen av oss alle.

Ser man tilstandsrapporten og de andre rapportene for Kanebogen skole de siste ti årene, i lys av FHIs rapport «Inneklima i skoler og barnehager» hvor det påpekes konsekvensene ved å utsette barn for dårlig inneklima, lurer vi på om dere faktisk forstår konsekvensene av å lukke øynene for situasjonen ved Kanebogen skole.

Det faktum at det nylig er funnet museekskrementer på skolekjøkkenet, et rom som er underlagt strenge sanitære krav, er ytterligere en bekreftelse på hvor dårlig tilstanden ved skolen faktisk er. Museproblematikken løses ikke ved en «quick fix» som å sette ut en musefelle. Det krever større utbedringer. Videre ser vi at de utbedringer kommunen mente de gjorde i 2016, ikke har vært gode nok når det fortsatt er vanngjennomtrenging gjennom veggene. Dette er gjerne synonymt med muggdannelse. som igjen kan svekke barns helse.

Det har også kommet frem at for å håndtere situasjonen rundt «vondt lukt» på toalettene har man valgt å legge sterke føringer på elevene om hvordan et dobesøk skal gjennomføres. I stedet for at kommunen erkjenner og tar ansvar for tilstanden ved skolen velger man altså å indirekte plassere problemet på barna.

  • Med den dokumenterte historikken, rapportene og kunnskapen som kommunen sitter på om skolen, mener dere at dette er verdige forhold for elevene og gir dem et forsvarlig arbeidsmiljø?
  • Hvilke konkrete tiltak iverksetter dere for å sikre at barnas helse ikke blir skadelidende av dagens inneklima ved skolen ?
  • Hvorfor har det tatt ca. 5mnd å legge frem skolens tilstandsrapport ? Hva stoppet dere fra å legge den frem da den var klar i Desember 2021 ?"

Svar

Kommunestyret behandlet i forrige møte en sak om tilstanden på og egnetheten til kommunale formålsbygg. Kanebogen skole er i rapporten vurdert som uegnet for større ombygginger og oppgraderinger, men delvis egnet til formålet. Det betyr at det er uaktuelt om bygge om bygget, men at nødvendig vedlikehold vil bli gjennomført så lenge bygget er i bruk.

Som ordfører kan jeg ikke svare konkret på spørsmål om elevens arbeidsmiljø. Dette fysiske arbeidsmiljøet for elvene føres jevnlig tilsyn med etter forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler.

Når det gjeler rapporten ble denne innhentet som en del av grunnlaget for saken om tilstands- og egnethetsvurdering av kommunale bygg, og det var derfor naturlig å legge rapporten fram som vedlegg til saken.

Kommunestyret skal i dag behandle en sak som blant annet dreier seg om initierte investeringsprosjekter som ikke er prioritert i økonomiplanen. Dette gjelder spesielt behovet for flere heldøgns omsorgsplasser, brannstasjon, ny Kanebogen skole, Rødskolen på Seljestad, kunstisbane og ishall.

I denne saken synliggjøres utfordringer i forhold til investeringsnivå og driftsmessige konsekvenser.

Det legges opp til en prosess hvor kommunestyret innen utgangen av året skal foreta prioriteringer mellom disse prosjektene.