Fra Stig Solheim Harstad SP

Midt i koronaepidemien startet Torghatten buss opp sitt anbud med ca 40 - 50 nye busser.  Gjennom anbudssystemet ble det gitt plusspoeng fra Troms Fylkestrafikk til anbudsgivere i forhold til hvilken standard buss som ville bli levert ut over normalstandard. Torghatten vant på pris og på hvor flotte bussene var.  Og slik systemet er, så er bussene drevet og eid av et privat selskap, men anses allikevel som et offentlig transportmiddel og ligger under offentlig eiendomsprinsipper.

Som busspassasjer i Harstad, opplever man at alle bussene har en meget høy standard, de er utstedt med stoler med god behagelig polstring og med kvalitetsstoff, liggeseter, fothvilere, armlene, nedfellbart bord i rygg på setet foran, oppbevaringsnett i stol foran og USB ladepunkter, nesten helt lik som en god sjåførstol i en luksuriøs bil. By og boggibussene har dette i bakre del, mens fremre del har vanlige seter med normal standard.   

Hva gjør dette til en politisk eller viktig sak for myndighetene / politikere i Harstad Kommune?  Politi og natteravnene i Harstad har via media fokusert gjennom vinteren på gjenger av ungdom som blir jaget, nærmest fra skanse til skanse. Mellomstasjonen for ungdommen så ut til å bli ombord i bussene i Harstad.   Bybussen har tidvis svært mange ungdommer ombord, spesielt mot- og i helgene. Her samler grupper av ungdom seg i den bakre komfortdelen av  bussen. 

Og etter ett år bruk av bussen kan man se forfallet komme. I komfortsonen av bussen har primært ungdom det komfortabelt, de bruker alle elementene stolene i bussen kan gi. Og ungdom i Harstad er ikke annerledes en ungdom i resten av verden. Og et godt kjennetegn på en ungdom er at man sitter ikke en stol, man ligger.

Føttene er sjeldent i gulvet, disse er 50 cm over bakken, kan kne og føtter støtes imot noe eller henges over noe, så skal de det. Ungdom kan i det ene øyeblikket bruke ett sete i alle posisjoner og i neste øyeblikk bruke 2 seter med føtter over det hele. Ungdom generelt ønsker ikke å fremstå som stereotyp mennesker, de vil ha en stil, sjargongen karisma som kanskje kan defineres som personlig. I dette ligger det mengder av elementer som kan uttrykkes på ombord i bussene. 

Idet siste har det forkommet en del bruk av alkohol, og overstadig ungdom har kastet opp med det resultat av at bussene måtte inn til grundig vasking.  Torghatten Buss erfarer etter bare 13 måneders bruk at bussene har begynt å få så stor belastning på setene at flere seter har blitt byttet ut som følge av hærverk.

Stolseterygger er knekt, fothvilere er knekt, armlener er knekt, nett er revet sund av hender og føtter, nedfellbare bord er også ødelagt eller brukes til snusposer, klemt sjokolade og annet gris.  Og til slutt setebelter brukes kun som unntak av regelen.  De siste månedene har vi sette en eksplosjon av bruk av boksdrikke, og butikkene tilbyr en verden av forskjellige drikker på boks, dette ser vi ombord i bussene. Det ligger halvdrukne bokser på gulv, i seter og i nettene i stolene fremfor, om de ikke fra før er blitt revet stund og er ubrukelig. Noen bussjåfører har begynt å oppfordre ungdommer i grupper om å sette stolene i normalposisjon før de forlater og også ta med søppel og avfall ut av bussen, men det vegring, fordi det er ikke alle busstoppene som har søppelbokser, og frykten for at man forskyver søppelproblematikken, er der. 

Hvor hyggelig er det for helt vanlige busspassasjerer å være passasjer når man kommer inn i en krigssone eller på en slagmark. Dette setter Harstad sitt busstilbud i et dårlig lys, og her må det komme til en løsning. Kan vi kritisere ungdom for å ikke håndtere offentlig eiendom på en god måte.

 Ja kritikken blir berettiget, men det kan stilles spørsmål om er det riktig at dette plusspoenget som gis i anbudet er med på å «kriminalisere» ungdom, når vi i system ikke har lagt til rette for at bussene skal ha en normal komfort, som ville ha forårsaket mindre mulighet for bl.a. hærverk.  Det må være grunnlag for å kunne sette fokus på dette, og det ønskes at foreldre tar debatten med sine hjemme.   577

 Jeg ønsker å stille ordføreren to spørsmål:

 Kan ordføreren løfte problemstillingene inn for Fylkesråden for samferdsel i fylket?  

Hvilke muligheter er det for ordføreren til å påvirke at vegeier får montert søppelbokser på alle busstopp i kommunen?    Stig Solheim Harstad SP


SVAR PÅ SPØRSMÅL FRA STIG SOLHEIM (SP)  

Spørsmålsstilleren tar opp en problemstilling som har tiltatt den senere tid, som er uønsket og som vi må gå sammen for å løse. 

Ordføreren er godt kjent med problemstillingen og er orientert om at dette har vært tema i forebyggende forum. Ordfører og kommunedirektør har videre drøftet utfordringen med Politiet i Politirådet, samarbeidsorganet mellom kommunen og Politiet.

Ordføreren har også vært i dialog med Troms fylkeskommune ved fylkesråd for samferdsel. Sammen søker vi å ta grep for å komme problematikken med hærverk og festing på bussene til livs.

Ordføreren vil også oppfordre foreldre til å snakke med sine unge om dette.  Forslaget om søppelbokser på alle busstoppene tar ordføreren med seg.  I dag er det søppelbokser aller plasser hvor det er busskur.